İnventram'ın son yatırımlarını ve gelecek planlarını Cem Soysal anlatıyor [Canlı Yayın]

Kendini yeni nesil yatırım şirketi olarak tanımlayan İnventram, şimdiye kadar 5’i ABD’de faaliyet gösteren toplam 9 yüksek teknoloji şirketine yatırım yaptı.

Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal'ın konuğu İnventram CEO'su Cem Soysal. İnventram'ın son yatırımları ve gelecek planları bu canlı yayında sizlerle buluşacak. İyi seyirler

Şirket, şimdiye kadar nesnelerin interneti ve sensörler, robotik teknolojileri, medikal teknolojiler, nanoteknoloji, yapay zekâ, büyük veri ve bulut sistemleri, otomotiv teknolojileri, elektronik ve dayanıklı tüketim, savunma sanayi teknolojileri dâhil olmak üzere pek çok alanda yatırım yaptı. 

Yakın zamanda şirketin yatırım yaptığı  Görüntü İşleme ve Analitik Teknolojisi sunan Vispera ve Kuru Yapışkan Teknolojisi nanoGriptech ile dikkat çektiğini belirtelim. Canlı yayında Arda Kutsal'ın sorularını yanıtlayan Cem Soysal, son yatırımları ve gelecek planlarını paylaştı. 

İnventram'ın yatırım yaptığı alanlar ve yatırım prensipleri  

Canlı yayının başında  Cem Soysal, 1900'lerde New York'ta çekilen bir belgeseli izlediğini söyleyerek eski görüntüleri yapay zeka ile 4K çözünürlüğe dönüştüren SRGAN teknolojisinden bahsetti. Yapay zekanın görüntü boşluklarını doldurarak kare sayısını arttırdığını açıklayan Soysal bu tarz teknolojilerin kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi. 

10 yıl önce Koç Grubunun vizyonuyla başladıklarını söyleyen Soysal, başlangıçta ticari hayata patent kazandırmak üzere yola çıktıklarını söyledi. İlk etapta sıfırdan proje geliştirmeye çalışarak şirketleştiklerini belirten Soysal, artık girişimleri sadece şirkete dönüştürmekle kalmadıklarını söyledi. İnventram hem derin bilgi gerektiren konularda mentorluk veriyor hem de şirketi yönetip büyütme tecrübesi gerektiren işlerde de girişimlere destek oluyor. 

VC değil Yatırım A.Ş. 

Bu noktada Türkiye'de en büyük miktarlı yatırım şirketine dönüştüklerini belirten Soysal, şimdiye kadar 9 yatırım tamamladıklarını ve girişimlerden 5 tanesinin ABD'de faaliyet gösterdiğini vurguladı. Soysal, yatırım yaptıkları şirketlerde toplamda 145 çalışan bulunduğunu ve master, doktora dereceli takımlarla çalışıldığını sözlerine ekledi. Liberal bir yatırım sermayesi şirketinden çok Yatırım A.Ş. olarak konumlandırdıklarının da altını çizdi. 

Koç Grubunun çatısı altında, satışa giden işi hızlandırmak için kurum kültürüyle hareket ettiklerini söyleyen Soysal, özellikle Türkiye için değerli teknoloji üretebilen şirketlere 4-5 farklı başlıkta çok iyi destek verdiklerini açıkladı. 

Özellikle finansalların yönetimini konusunda destek verirken, logo yazılım, Netsis, Paraşüt ve ABD'deki farklı alt yapı bileşenlerini kullanarak veriyi önceliklendirdiklerini belirtti. Dataları konsolide ederek ilerlediklerini belirten Soysal, satış tarafında da Salesforce gibi altyapılar kullanıldığını ve tüm bunların sonunda verilerin kurum içinde kullanılan yazılıma  entegre edildiğini dile getirdi. Tüm bu verileri alarak konsolide ettikten sonra girişim adına ortaya anlamlı bir resim çıktığını da vurguladı.  

Böylece işe dahil olan bir yatırımcı şirket olarak veriye dayalı proaktif yönetim biçimini benimsediklerini ifade etti. İnventram'ın yasal açıdan kontrat alt yapısında da girişimlere destek olduğunu belirtelim. Yatırım sermayesi şirketlerinden farklı olarak İnventram tüm girişimlerinin büyümesine ve sürdürülebilir olmasına dikkat ediyor. Bazı durumlarda CEO'ların girişimin kurucusu yerine iş profesyoneleri olmasına da dikkat ediliyor.  

Şirket, kendi geliştirdiği platformda girişimlere dair dataları anlamlandırıp aksiyon alırken, yapay zeka destekli bu platforma ilerleyen dönemde makina öğrenmesi eklenebileceğini de sinyalini veriyor. 

9 Yatırımın Detayları 

Canlı yayında daha önce sizinle paylaştığımız yatırımların detayları da aktarıldı. Şimdiye kadar 9 yatırımın sadece 5'ini duyurduklarını söyleyen Soysal işler başarıya kavuştukça açıklandığını dile getirdi. 

Öne çıkan yatırımlardan Vispera'nın perakendecilerin masraflarını düşürüp ölçülebilir karlılık artışı sağladığını söyleyen Soysal, nano vantuzlara sahip Setex®'i üreten nanoGriptech'i de detaylandırdı. ABD merkezli girişim, şu anda Amazon'dan b2b'ye kadar 3 farklı segmentte satılıyor. Soysal, bu milli teknolojinin pazarın gerekliliklerini bilen ABD'li bir CEO tarafından yönetildiğini de aktardı. 

Robotik duyu teknolojisi Sensobright'in Portland'ta geniş bir ekip tarafından yönetildiğini vurgulayan Soysal, silikon deri ve fiber optiklerin yer aldığı bu teknolojiyi detaylandırdı. Robotların ışığın şiddetindeki değişim ile big data alabildiğini söyleyen Soysal, alınan veriler arasında ısı, basınç ve yüzey türü olduğunu açıkladı. Bu teknolojinin co-bot teknolojisini de hızlandıracağını söyleyebiliriz. İnsan maliyetinin yüksek olduğu sektörlerde tercih edilmesi ön görülüyor Bunun yanı sıra bomba imha alanında,  üretim sektöründe ve uzayda da tercih edilebilir.

Otomobil camlarını ekrana dönüştüren CY Vision'a devam eden turlarda da yatırım yaptıklarını açıklayan Soysal, girişimin TOGG'da da holografik teknoloji ortağı olarak konumlandığını belirtti. Şimdiye kadar başkaları tarafından  2 boyutlu olarak hayata geçirilen bu teknoloji, CY Vision ile tekil ve patentli olarak AR ve Karma Gerçeklik üzerinden sunuluyor. 

Canlı yayında Kuantag'dan da bahseden Soysal, bir takım metalleri kuantum düzeyinde milyarda 1 parçacık olacak şekilde küçülttüklerinde ışık saçtığını açıkladı. Belli kaplamalarla elektronik olarak sıvıyı barkodladığını söyleyen Soysal, Opet ile ortak oldukarı bu girişimin kaçak akaryakılara dair araç sahiplerini ve akaryakıt merkezlerini uyardığını ifade etti. Kuantag'ın ürettiği teknolojinin aynı zamanda, para diploma ve pasaport gibi kıymtli evrakların orijinalliğini tespit etmede kullanılabildiğini söyleyelim. 

10. Yatırım Bir Fintech Girişimine

Inventram'ın şimdiye kadar yatırım yaptığı ancak açıklamadığı 4 girişimden 3 ise sağlık alanında. Koç Üniversitesi tarafında çalışmalar yapan şirket, hem 5g'nin gelişiyle hem de pandemiyle önem kazanan uzaktan sağlık sektörüne yatırım yaptı. Soysal, uzaktan teşhis ve tedavinin yanı sıra uzaktan takip ve kontrolüne dikkat çekti.  

Şirketin yatırım yaptığı girişimler arasında self-care cihazların yanı sıra hastalıkları iyileştiren giyilebilir teknoljiler de bulunuyor. Sağlık alanında faaliyet gösteren gişirimlerin 2'si ABD'de yer alırken, bir diğeri Türkiye'den Almanya'ya açılıyor. 

Girişim yatırım yaptığı ancak açıklamadığı bir diğer şirket ise endüstri 4.0 alanına odaklanıyor. Fabrikalarda üretim teknolojisine yönelik bu yatırımın detayları belirlendikçe sizlere aktaracağız. Bunun yanı sıra Soysal, canlı yayında şirketin 10. yatırımının bir fintech olacağını da açıkladı.  

Yatırımlarda bir üst limit bulunmuyor olsa da ölçeklenme aşamasındaki (Scale-up) girişimlere yatırım yapan Inventram, şirket başına yaptığı yatırım miktarının genellikle 10 milyon doları geçmediğini açıkladı. Yine aynı şekilde ölçeklenme aşamasındaki şirketlere yatırım yaptıkları için genelde "Co-invest" yapmak durumunda olduklarını belirtti. Inventram'In birlikte yatırım yaptığı yatırım şirketleri arasında Pay-Pal'ın eski kurucu ortağı Peter Thiel'in Peter Thiel Foundation, Intel VC'si Intel Capital'in de yer alıyor. 

Soysal'ın şahsi olarak dikkatini çeken ve yatırım konusunda dikkate değer bulduğu sektörler arasında ise Oyun Sektörü ve Mikro Finansman sektörü öne çıkıyor. Cem Soysal'ın dijital dönüşüme katkısı ve kullanıcı tabanıyla dikkatini çeken yerli girişimler ise FireFly, Prysinc ve MutluBiEv. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.