Çocuk modundan uyku takibine, watchOS 7'nin öne çıkan tüm özellikleri

WWDC 2020 yaklaşırken, çocuk modundan uyku takibine watchOS 7'nin öne çıkan özelliklerini sizin için derledik.
Çocuk modundan uyku takibine, watchOS 7'nin öne çıkan tüm özellikleri

Bu yıl tamamen dijital ortamda gerçekleşecek olan Apple WWDC 2020 etkinliği yaklaşırken, Apple'ın tanıtacağı ürünlerin detayları da yavaş yavaş belli olmaya başlıyor. Bugün itibariyle yayına alınması beklenen watchOS 7 özelliklerini beraber inceleyelim.

Tasarım Özellikleri 

Yeni saat ekranları

Apple bu yıl karşımıza pek çok saat ekranı seçeneğiyle çıkıyor. Bunun yanı sıra şirketin  içinde takyometre bulunduran yeni bir Infograph Pro'yu piyasaya sürmeyi planladığını belirtelim.

Geçtiğimiz yıl watchOS 6 ile birlikte Apple'ın akıllı saati farklı saat arayüzlerine sahip hale gelmişti. Ayrıca watchOS 6 yeni dinamik saat kadranları, daha fazla kişiselleştirme fırsatı sunan özelleştirme seçenekleri ve favori uygulamalara, kişilere ve bilgilere erişim sağlıyordu. Bunlardan bazıları: Modular Compact, Solar, Gradient ve Numerals kadranları olarak öne çıkmıştı.

Bu yıl ise Apple, watchOS 7 ile Infograph Pro'yu kullanıcılara açarak, daha fazla seçenek sunuyor. Infograph Pro'da yer alan takyometre sayesinde kullanıcılar, seyahat ya da spor aktiviteleri esnasında hız ve mesafe ölçümünü kolayca gerçekleştirebilecek. 

Kişiselleştirmeler 

Yayına alınan kişiselleştirmeleri de detaylandıralım. Bundan böyle ekranı kişiselleştirmek için iPhone'daki ya da Apple Watch'taki Fotoğraflar uygulamasına erişerek, fotoğraflarınızı kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra watchOS 7'nin paylaşılan albümler özelliğini desteklediğini de ekleyelim. Fotoğrafların dışında öne çıkan yeni saat ekranlarından biri de Uluslararası bayrakların yer aldığı International. 

Bu arada watchOS 7'nin kullanıcıların saat ekranı yapılandırmalarını başkalarıyla paylaşmasına olanak tanıyan yeni bir özellikle karşımıza çıkması da olası. Eğer detaylı bir şekilde kişiselleştirilmiş bir saat ekranına sahipseniz, bundan böyle iOS 14 ve watchOS 7 aracılığıyla diğer kullanıcılarla kolayca paylaşabileceksiniz.  Bu paylaşım özelliğinin, iOS'ta Apple Watch tamamlayıcı uygulamasından normal paylaşım sayfası aracılığıyla kullanılacağını da belirtelim.

Sağlık Özellikleri 

Kandaki Oksijen Kontrolü

Şimdilik watchOS 7'deki yeni sağlık özelliklerinin yayın tarihi kesinleşmemiş olsa da bu özelliklerden bahsetmekte fayda var. 

Bu yıl ilk defa kandaki oksijen değerini ölçen bir özellik yayına alacak olan Apple Watch, kandaki oksijen oranı yüzde 95 ve yüzde 100 aralığında seyreden kişileri sağlıklı kabul edecek. Kandaki oksijen seviyesi yüzde 80'nin altında olan kişileri ise kalp krizi, kalp ve beyin sağlığı risklerine yönelik uyaracak. 

Bu yeni özelliğin EKG özelliğine benzer bir şekilde bildirimler aracılığıyla çalışması bekleniyor. Bununla beraber EKG özelliğindeki bir takım sınırlandırmalar da ortadan kalkıyor. Zira kalp atışınız dakika başına 100 ve 120 atış sergilediğinde Apple Watch'un sunduğu sonuçlar tutarsız olabiliyordu.  

Uyku Takibi 

Son bir kaç yıldır sürekli gündemde olan uyku takibi uygulamasının sonunda Apple Watch'ta yerini alması bekleniyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ekran görüntüleri sızan Uyku Takibi uygulaması, kullanıcıların uyku kalitesini ölçümleyecek. Bunun için kalp atışı, sesler ve hareketler dahil olmak üzere pek çok farklı sensör ve metrikten faydalanılacak. 

Buna ek olarak alarmların da Apple Watch uyku takibi uygulamasıyla entegre olacağını belirtelim. Uyanıp hareket etmeye başladığınızda alarmlar otomatik olarak kapatılırken, Uyku moduna geçilmesiyle birlikte ekran ışığının kısılması ve "Rahatsız Etme" moduna geçilmesi de imkan dahilinde olabilir. 

Öne Çıkan Yeni Özellikler

Çocuk Modu 

WatchOS 7 ve iOS 14 yeni bir Çocuk Modu özelliğinin eklenmesi de bekleniyor. Bu sayede ebeveynler, çocuklarının Apple Watch'ını kontrol edebilecek. Ebeveynler kendi iPhone'ları üzerinden çocukları için Apple Watch kurulumu yaparak, ürünü uzaktan yönetebilecek. 

Bu noktada iPhone'un birden fazla Apple Watch ile eşleşebildiğini ancak aynı anda yalnızca tek bir Apple Watch'ı aktif olarak kullanabildiğini hatırlatalım. Üstelik eşleşen her Apple Watch aynı iCloud ile ilişkili olmak durumunda. 

iOS 14 ve watchOS 7 güncellemesiyle birlikte aileler tek bir iPhonedan çocuklarının Apple Watch'unu yönetme şansına kavuşuyor. Bununla beraber, Apple Watch'ta SchoolTime isimli bir özelliğin de yayına alınacağını söyleyelim. Bu özellik sayesinde ebeveynler, gün içinde çocuklarının hangi uygulamaları kullanabileceğini belirleyebilecek.

Çocuk Modu'na bağlı olarak Aktivite Halkaları da değişiklik gösteriyor. Şimdiye kadar kırmızı aktivite halkası, yaktığınız kaloriyi gösterirken, yeşil aktivite halkası egzersiz sürenizi göstermekteydi. Mavi aktivite halkası ise ayakta durarak veya tekerlekli sandalyede geçirdiğiniz zamanı gösteriyordu. Çocuk Modu'nda ise Apple kalorilere yönelik halkayı ortadan kaldırarak harekete yönelik bildirimlerde bulunuyor.

CarKey

iOS 14 ile birlikte hayata geçmesi beklenen özelliklerden biri de CarKey. iPhone ve Apple Watch kullanarak arabanızın kilidini açıp kapamanızı ve aracı çalıştırmanızı sağlayan özellik, fiziksel bir otomobil anahtarının yerini alabilecek nitelikte.Üstelik özelliğin watchOS 7 ile entegre olması bekleniyor. Bu sayede kullanıcılar, bileklerini okutarak araç kullanımını gerçekleştirebilecek. 

WWDC etkinliğinde açıklanacak olan Apple Watch ve watchOS 7'ye dair tüm detayları Canlı Bloglama ve anlık haberlerimizle 22 Haziran akşamı sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.