Son 3 ayda dijital dünyada en çok ilgi çekenler

Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör seyahat, en çok rağbet gösterilen ise e-ticaret oldu.
Son 3 ayda dijital dünyada en çok ilgi çekenler

İnternet sitesi trafik ölçümleme ve analiz servisi SimilarWeb'de VP GTM, Partnerships and Strategic Territories olarak görev yapan Smadar Ludomirski, stratejik ortaklıkların başındaki isim. Ekibi şirketin doğrudan satışların yönlendirmediği ülkelere ve bölgelere genişletmekten sorumlu. Ludomirski, Webrazzi Dijtal'de Türkiye'nin dijital ekosistemi üzerine dikkat çeken bilgileri paylaştı.

Haberleri merak ettik

Salgın gibi beklenmedik olaylar gelişince insanların öncelikle haberleri takip ettiğini söyleyen Smadar Ludomirski, dünya genelinde son üç aydır haberleri takip etme oranının yüzde 25 arttığını söylüyor ve şöyle veriler paylaşıyor: "2019 Nisan'da 26 milyar ziyaret gerçekleştirilen haber kanallarına 2020 Mayıs'ta 33 milyar ziyaret gerçekleştirildi. Türkiye'de ise durum pek farklı değil."

Türkiye'de en çok aratılan kelime 'kolonya' oldu

Türkiye'de en çok alınan şey limon kolonyası oldu. Mart 2020'de yüzde 2 binlik bir artış oldu. Aynı ayda etkileşim yüzde 1000 civarında arttı. En çok aratılan kelime ise kolonya idi. Smadar Ludomirski, Türk kültüründe dezenfektan olarak kolonyanın önemli olduğunu söylüyor. 

Smadar Ludomirski'ya göre panik zamanlarında insanların ortak hareket ediyor. Hayatımızın her anı etkilendi. Veri önemli konular arasına girdi. Her an dijital olarak değiştik, dönüştük. Dünya olarak üç tane farklı endüstri ön plana çıktı. Alışkanlıklarımız salgınla doğru orantılı olarak değişti. 

Turizm'de Türkiye ilk etkilenen ülkeler arasında

Seyahat sektörünün en çok etkilenen sektörler arasında olduğunu belirtiyor. İnsanların tatil satın alma noktasında başvurduğu siteler arasında farklı seyahat türleri ön plana çıkıyor. Küresel olarak Ocak ila Nisan ayında hızlı bir düşüş oldu. İlk etkilenen ülkeler arasında Türkiye var. 

İnsanların bu dönemde seyahat alışkanlıklarının da değiştiğini belirten Smadar Ludomirski, insanların artık uçak dışında alternatif ulaşım araçlarına rağbet gösterdiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

İnsanların eve kapandıkları dönemde yerel tatil seçeneklere odaklandığı görülüyor. Burada da şirketler olarak hangi türde kampanyalar yapılabilecek arama ifadelerini görmek mümkün. Anahtar sözcükler önemli... Seyahat ile ilgili organik ve doğrudan aramalar arttı. 

E-ticaret pazarının yükselişi

E-ticaret trafik verilerine bakıldığında farklı ardışık bir büyüme var. Özellikle ABD'de düzenli ve ivme kazanan bir artış var. Japonya,  Avustralya'da aynı şey söz konusu...Türkiye'de ise Mart'tan Nisan ayına ciddi bir büyüme söz konusu... Ludomirski'ye göre insanlar bundan sonra bir takım öngörülere başladı. "İnsanlar evde, evde olmaktan mutlu olmaya başladı. Alışveriş yapmaya başladı" diyen konuşmacı, Hepsiburada'nın e-ticaret pazarında trafik ve anahtar kelime arasında konusunda lider olduğunu söylüyor. Tüketicilerin Şubat ayından itibaren maske ve kolonya aradı. 

Yeni normalde de ilgi düşmedi

Çevrim içi bankacılık endüstrisinin son derece ilginç olduğunu söyleyen Smadar Ludomirski, pek çok insanın hayatını etkileyen ve salgın sürecinde kullanım alışkanlıklarının değiştiği sektörler arasında yer alıyor. Türkiye'de Nisan ayında dijital bankacılık sektörüne olan ilginin artmaya başladığını Haziran'da ise bunun üst seviyeye ulaştığını ifade ediyor.  

Ana Sponsor

Destekleyenler

Medya Sponsorları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.