Online olarak gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Dijital 2020 konferansımız tüm hızıyla devam ediyor. Moderatörlüğünü FutureBright Research kurucu ortağı Akan Abdula'nın üstlendiği, konuşmacıları arasında ise VMLY&R Group CEO'su Arzu Ünal ve Türkiye İş Bankası Bireysel Bankacılık Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Seçil Ünlüsoy Taşarkan'ın bulunduğu "Bireyler ve Markalar" isimli panelde markalar ve bireyler özelinde önemli bilgiler paylaşıldı.
Rakamlara baktığımızda iyimser olmanın zor olduğunu belirten Abdula, normalleşmenin başladığını ama insanların bağışıklık sistemi korkusu yaladığını da dile getirdi. Paylaşılan bilgilere göre Mart ayında yüzde 46 seviyelerinde olan bağışıklık sistemi korkusu Mayıs ayında yüzde 71 oldu.
Corona virüs salgını ile birlikte yerel markalara olan ilgi de arttı. Mart ayına oranla yerel markalara olan ilgi Mayıs ayında 4-5 kart artış yaşadı. Abdula'nın paylaştığı bilgilere göre Türkiye'deki insanların yüzde 62'yi işsizliği Corona virüs salgınından daha büyük bir problem olarak görüyor. Dijitalleşmek isteyenlerin oranı ise yüzde 45'e yükseldi. Mayıs ayı itibariyle geliri önemli oranda etkilenlerin oranının yüzde 42 olduğunu paylaşan Abdula, kentleşme ile birlikte çocuk sayılarının azaldığını fakat yaşama süremizin uzadığını dile getirdi.
Yolculuğu her zaman bireylerden başladığına inandığını dile getiren Seçil Ünlüsoy Taşarkan, bireyi anlamanın ve beklentilerine cevap vermenin çok önemli olduğunu da paylaştı. Corona virüs salgını ile birlikte bireylerin duygu, durum ve davranışlarında büyük değişimler gördüklerini de paylaşan Taşarkan, bireylerin para ile olan ilişkilerinin değiştiğini de sözlerine ekledi.
Corona virüs salgınının 3 ay boyunca bizi test ettiğini dile getiren Arzu Ünal, bildiğimiz yerden test edilmediğimizi de sözlerine ekledi. Corona virüs salgınının öngöremediğimiz ama anlamak zorunda olduğumuz bir dönem olduğunu da paylaşan Ünal, hepimiz için iyi bir test olduğunu ve bu süreçte 3 temel şey öğrendiğimizi de paylaştı. Arzu Ünal'a göre bu 3 temel oldu ise şeffaflık, dayanışma ve paylaşım.
Marka sürdürülebilirliğini sağlamak için bireyleri anlamaları gerektiğini belirten Taşarkan, değişime ayak uydurmanın yolunun dijital dönüşümden geçtiğini de sözlerine ekledi. Corona virüs salgını ile birlikte akıllı harcama trendinin oluşacağını da belirten Taşarkan, ürünlerin neden o fiyata satıldığının daha iyi anlatılması gerektiğini de belirtti.
Dijital dönüşümün artık olmazsa olmaz olduğunu savunan Ünal, yaşanan değişim ile birlikte ajansların bir araya geleceği bir döneme gireceklerini de paylaştı. İş Bankası olarak amaçlarının ideal müşteri deneyimini yaratmak olduğunu aktaran Taşarkan, bu süreçte teknolojinin bir katalizör olduğunu da dile getirdi. Değişmeyen tek kural ise bireylerin beklentilerini doğru anlayıp hızlı bir şekilde cevap vermek.
Dijital deneyimlerin artacağını da paylaşan Taşarkan, gelecekte birden fazla dijital deneyimin aynı ekosistem içinde sunulacağını da paylaştı. Taşarkan'a göre markaların müşterilerini şaşırtmaları için hızlı olmaları gerekiyor.
Uygulamaların olduğu bir yarışta olduğumuzu dile getiren Ünal, teknolojide sağlanan deneyimin markalar için ilk ve en önemli halka olduğunu da paylaştı. Kitlesel pazarlamanın öneminin azalacağını da dile getiren Ünal, gelecekte bireye ve daha küçük gruplara özel pazarlamanın öneminin artacağını da sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap