Yapay zeka araştırmacıları 3D fotoğraflar oluşturmanın daha iyi bir yolunu geliştirdiklerini duyurdular

Virginia Tech ve Tayvan'da bulunan National Tsing Hua Üniversitesi'nden bir grup yapay zeka araştırmacısı Facebook'un 3D fotoğraflar teknolojisinden ve şu anda kullanılan diğer 3D fotoğraf teknolojilerinden daha efektif çalışan bir metod geliştirdiklerini duyurdular.
Yapay zeka araştırmacıları 3D fotoğraflar oluşturmanın daha iyi bir yolunu geliştirdiklerini duyurdular

Facebook tarafından Ekim 2018'de duyurulan 3D fotoğraflar özelliği, iPhone X gibi minimum çift kameralı olan akıllı telefonları telefonun TrueDepth özelliğini kullanarak 3 boyutlu fotoğraflara dönüştürüyordu. Bu sayede 3D fotoğraf çekebiliyordunuz. Yeni geliştirilen teknoloji ise çok daha net bir şekilde 3 boyutlu fotoğraflar üretildiğini gösteriyor. 

Her ne kadar bu yöntemin Facebook'un uygulamasını bir adım ileriye taşıyacağını gösterse de aslında bu yöntem sayesinde gerçek zamanlı 3D fotoğraflar oluşturulabileceği için sanal toplantılar, oyunlar, e-ticaret ve daha bir çok gelecek teknolojisi çok daha gerçekçi 3 boyutlu grafiklere sahip olabilir. 

Olması gerektiği gibi "öğrenme" temelli olan bu yeni teknoloji sayesinde 3D fotoğraflar çok daha iyi şekilde çekilebileceği gibi 2 boyutlu fotoğraflardan da çok daha gerçekçi 3D fotoğraflar üretilebiliyor.

Yeni teknolojinin 3D performansı RealEstate10K veri setinden rastgele oluşturulmuş görüntüler kullanılarak değerlendiriliyor. Gelişmiş 3D görüntü oluşturma teknolojilerini kafa kafaya değerlendirebileceğiniz demoları Meng-Li Shih, Shih-Yang Su, Johannes Kopf ve Jia-Bin Huang tarafından oluşturulan websitesinden inceleyebilirsiniz. 

Yalnız Facebook değil, son zamanlarda Microsoft ve Nvidia'da 2D görüntülerden 3D objeler yaratma üzerine teknolojiler duyurdu fakat geliştirilen bu yöntem şu anda kullanımda olan tüm uygulamalardan daha iyi performans gösteriyor. Bu performansın en önemli nedeni ise kullanılan inpainting teknolojisi. Inpainting teknolojisini kısaca yapay zekanın, bir fotroğraftaki eksik pikselleri tahmin ederek üretmesi (bi bakıma boyaması) olarak açıklayabiliriz. 

Duyurulan bu yeni teknolojinin detayları arXiv'de yayınlanan bir makalede detaylandırıldı. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan en büyük farkının kullanılan inpainting teknolojisinin hem daha iyi renk hem de derinlik tahminleyebilmesine dayandığı açıklanıyor. 

Önümüzdeki yıllarda gerçek zamanlı oluşturulacak 3D görsellerle çok daha gerçekçi deneyimler yaşayacağımızı çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bakalım bu teknolojiler henüz aklımıza bile gelmeyen nasıl amaçlarla kullanılacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.