KONUK YAZAR

Covid-19 sonrası evden çalışma dönemi bitiyor, istediğin yerden çalışma dönemi başlıyor!

İnsan Kaynakları profesyonellerine çok iş düşüyor. Değişimi yönetmeye hazırlar mı?
Covid-19 sonrası evden çalışma dönemi bitiyor, istediğin yerden çalışma dönemi başlıyor!

Teknoloji markaları başta olmak üzere, şirketler birbiri ardına evden çalışma politikalarını açıklamaya başladılar. Covid-19, herkese uzaktan çalışmanın hem verimli hem de düşük maliyetli olabileceğini gösterdi. Salgın dönemine olumlu yönden bakacak olursak, ortaya çıkan bazı trendler, normal şartlarda üç beş sene sonra oluşacaktı... Ancak salgın trendi erken tetikledi, artık bunu kimse geriye döndüremez. 

Esnek çalışma koşulları tabii ki yeni değil. 2019'da IWG Global Workplace’in 15 bin çalışan ve 80 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Almanya’da şirketlerin %80’i, Brezilya’da %76’sı ve Hindistan’da %58’i esnek çalışma saatleri uygulaması zaten yapıyorlardı. Artık bu uygulamaların ağırlık kazanacağını ve genel politikaya dönüşeceğini görüyoruz.

Nitekim uzaktan çalışma ile ilgili olarak da Facebook, 2030 tarihine kadar bir geçiş süreci yaşayacağını ve bu tarihten itibaren şirketin yarısının evden çalışacağını açıkladı. Twitter ve Square, arzu eden çalışanlarının temelli evden çalışabileceklerini söyledi. Google, sene sonuna kadar evden çalışmanın yeni normal olduğunu ve sonrası için uzaktan çalışacak pozisyonları belirlediğini bildirdi. Gizlilik konusunda çok hassas olan Apple, ürün geliştirme süreçlerinin erken safhalarında, evden çalışma politikasını benimseyeceğini söyledi.

Türkiye’de şirketlerden henüz bu tür açıklamalar pek duymasak da, hazırlık yapıldığını biliyoruz. Ülkemizde benzer trendin oluşacağından hiç kuşkum yok. Örnekleri çoğaltmak mümkün ama bunun yerine işin özüne inelim. Yeni normal ne anlama geliyor bakalım.

Her ne kadar ‘Evden Çalış’ deniyorsa da bu model aslında ‘Nerden İstersen Ordan Çalış’ modeli..

Yeni çalışma modelinde insanlar ister seyahat ettiği tatil beldesinden, ister kafe’den, ister evden çalışacaklar. Ofislere gideceğiz elbette ancak, bu hem dönüşümlü olacak hem de bazı pozisyonların gitmesi gerekmeyecek. İnsan Kaynakları profesyonellerine çok iş düşüyor. Değişimi yönetmeye hazırlar mı? İyi İK’cılar en iyi yetenekleri akıllı çözümler bularak, biraz da yaratıcılık katarak şirketlerine daha uygun maliyetlere kazandırabilirler.

Haliyle yeni modelde işveren tüm pozisyonları gözden geçirecek ve uzaktan çalışmaya elverişli pozisyonlar belirleyecek. İşe alınan personelin nerede oturduğu pek farketmeyecek. Örneğin, Türkiye’nin herhangi bir yerinde oturup İstanbul'da bir şirkette çalışabilirsiniz. İstanbul’da oturup yurt dışında da çalışabilirsiniz. Şirketler daha geniş coğrafyalara bakıp, uluslarası yetenekleri uzaktan çalışma yöntemiyle daha kolay çekecekler. Özellikle, teknoloji ve yazılım sektörü uzaktan çalışma sistemini çok iyi değerlendirmeli. Wall Street Journal ve SurveyMonkey’in yaptığı araştırmaya göre Silikon Vadisi'nde teknoloji sektörü çalışanlarının %62’si işlerini rahatlıkla evden yapabileceklerini ifade etmişler.

İş arayanlar açısındanda da avantajlı durumlar oluşuyor. İş arayacağınız coğrafya genişliyor. Gençler, özellikle teknoloji, dijital pazarlama ve satış alanlarında becerilerinizi geliştirerek, yurt dışından size talip olacak şirketlerde, yer değiştirmeden kolaylıkla çalışabilirsiniz.

Teknoloji herkesin hayatında önemli bir rol oynamaya devam edecek...

Farklı lokasyonlara dağılmış çalışanların sorunsuz bir şekilde yönetebilmek için organizasyonlar her zamankinden daha fazla teknolojiyi kullanıyor olacaklar. Ekiplerin iş birliği yapmalarını, iletişim kurmalarını kolaylaştıracak çözümlere ve iyi iletişimcilere ihtiyaç artacak. Online çalışma sistemi ve oluşacak dijital iş akışları hem daha fazla şeffaflık hem de verimlilik getirecek.

Covid-19 dönemi evden çalışma süreçlerimizle ilgili bazı dersler de çıkartmamız lazım. Uzaktan çalışma yeni normal oldukca, çalışma saatlerinin de normalleşmesi iyi olur değil mi?

Airtasker’in yaptığı bir araştırmaya göre, evden çalışanlar, ofisten çalışanlara göre, ayda ortalama 1.4 gün daha fazla çalışıyorlar, bu yılda 16.8 güne denk geliyor. Salgın süresince bu rakamların katlanarak arttığını tahmin etmek zor değil. Yeni düzende çalışma saatlerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Bu biraz planlama ve yönetici duyarlılığı ile çözülür. Öte yandan, evden çalışmayı tercih etmeyecek bir grup çalışan her zaman olacak. Belki evleri müsait olmadığı için veya başka nedenlerle... Bu sebeple, uzaktan çalışma politikalarının ihtiyaçları dikkate alarak rotasyon çözümünü de gündemine alması lazım. Evden çalışması zor olan personel için hem uzaktan hem ofisten çalışma programları belirlenmeli.

Her zaman söylendiği gibi bitmeyen tek şey değişim. Şirket kültürlerinin bu köklü değişime uygun hale gelmesi için birbirimizden uzak olsak da, iyi iç iletişim ve insan kaynakları politikaları devreye alınarak, çalışan memnuniyeti ve katkısı azami düzeye getirilebilir. Bunun için tüm yöneticilere çok iş düşüyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.