Hopi, Covid-19'un tüketim ve yaşam alışkanlıklarına etkilerini açıkladı

Ankette her 2 kişiden biri ofis özlemi çektiğini belirtti. Her 10 kişiden 4’ü ise bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını söyledi. 
Hopi, Covid-19'un tüketim ve yaşam alışkanlıklarına etkilerini açıkladı

8,5 milyon üyesi bulunan mobil sadakat uygulaması Hopi, Kantar Media Division ile birlikte yürüttüğü Covid-19 salgını ile ilgili detaylı anketin sonuçlarını açıkladı. Hopi, uygulama içerisinde yayınlanan bir anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok alanda sorular sordu.

Şirketin açıkladığı sonuçlara göre; çalışan her 2 kişiden biri ofis özlemi çekerken, her 3 kişiden biri 6 ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor. Katılımcılar, tasarruf etme oranının ise yüzde 18 düştüğünü belirtiyor. Bu kapsamda ankete katılan her 10 kişiden 4’ünün bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını belirtelim.  

Anket sonuçlarına göre 10 kişiden 7’si giyim harcamalarını kısarken, karantina süreci beslenme alışkanlıklarını etkiledi ve atıştırmalık harcamaları yüzde 20 arttı. Bunun yanı sıra katılımcılar, sinema – tiyatro gibi kültürel etkinliklerin en az 8 ay hayatımızda olmayacağını da belirtti. Bu yaz için tatil planları ise belirsizliğini koruyor. 

Ankete katılan erkekler bakım özleminde kadınları geride bıraktı. 3 ay içinde berber rutinime dönerim diyen erkeklerin oranı kadınları geçti. Katılımcıların ifadesine göre karantina süreci eğitici oldu katılımcıların yarısı yeni beceriler edindiğini belirtti.Her 10 kişiden 8’i ise bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladığını ifade etti. 

 3 bin 213 Hopi kullanıcısının yanıtlarıyla ortaya çıkan anketin ortaya çıkardığı; alışveriş alışkanlıkları, finansal durum ve sosyal yaşama dönüş beklentileriyle ilgili detaylı verilerileri de paylaşalım.

Finansal durum ve harcama detayları

Katılımcıların yüzde 44’ü finansal durumunun salgın öncesine kıyasla daha kötü olduğunu belirtirken, yüzde 49’u ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Anket sonuçlarına göre; her 3 kişiden biri finansal durumunun 6 ay sonrasında kötüleşeceğini, yüzde 26’sı iyileşeceğini, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’sinin finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini beklediğini söylemekte fayda var. 

Ankette yer alan “Coronavirüs öncesindeki dönemde gelirinden tasarruf yapma imkânın var mıydı?” sorusuna evet diyenler yüzde 54 olarak öne çıktı. Bu oranın Covid-19 sonrasında yüzde 36’ya düştüğünü belirtelim. Ankete katılanların yüzde 20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 20’si de yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin yüzde 40’ı 5,001-10,000 TL aralığında, yüzde 20’si 10.001-25.000 TL arasında, yüzde 28’i ise 25,000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor. 

Ankette salgının harcama alışkanlıklarına etkisi de araştırıldı. Ankete katılan 10 kişiden 7’si (%68) giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Katılımcıların yanıtlarına göre; en büyük düşüş ayakkabı, çanta ve aksesuar kategorilerinde yaşandı.

Anket sonçlarına göre; evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak temel gıda harcamalarının yüzde 68, atıştırmalık harcamalarının yüzde 20 oranında yükseldiğini belirtelim. Ev temizlik harcamaları yüzde 44 oranında artarken, hazır yemek harcamaları salgın öncesi döneme kıyasla yüzde 63 azaldı.

Katılımcılar açık alanlara 3 ay, sinema ve tiyatroya en erken 8 ay sonra dönecek

Covid-19 sonrasında park, sahil gibi açık alanlara 3 ay içerisinde dönmeyi planlayanlar oranı yüzde 61 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 15 oldu. Katılımcıların yüzde 59’u sinema ve tiyatroya da 8 aydan önce gitmeyi düşünmüyor. Katılımcıların yüzde 12’si ise 3 ay içerisinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini ifade etti. 

Bunun yanı sıra katılımcıların yüzde 26’sı 3 ay, yüzde 25’i 4-8 ay içinde, yüzde 49’u ise 8 aydan sonra tatile gitmeyi düşünüyor. Her 10 katılımcıdan 9’u ise yurt dışı tatillerin 8 aydan da uzun sürede gerçekleşebileceği söyledi.  

Kuaför ve berbere 3 ay içinde dönerim diyenlerin oranının yüzde 57 olduğunu belirtelim. Kuaför ve berbere 8 aydan uzun sürede dönecek olan katılımcıların oranı ise yüzde 20 seviyesinde. 3 ay içinde berber rutinine dönerim diyen erkeklerin oranı yüzde 69 olarak öne çıkarken, bu oran kadınlarda yüzde 49 seviyesinde seyretti. Katılımcıların yüzde 62'si, konser, festival gibi sosyal aktivitelere 8 aydan uzun sürede dönmeyi planlarken, spor salonuna gidenlerin yüzde 16’sı 3 ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu koronavirüs salgınının, hayatta sahip olunan şeylerin değerini anlamasını sağladığını ifade ediyor. Her 10 katılımcıdan 8’i (%79) bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Covid-19 sonrası kalıcı olacak alışkanlıklar 

Katılımcıların yüzde 25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçireceğini belirtirken, yüzde 47’si ise daha fazla evde kalacağını ifade etti. Ankete katılanların neredeyse yarısının (%43) karantinada yeni beceriler öğrendiğini belirtelim. Katılımcıların yüzde 32’si için bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini söylerken, yüzde 47’si ise aksini iddia etti. 

Her 10 katılımcıdan 6’sına göre (%64) salgın sonrası süreçte evden/uzaktan çalışma daha popüler olacak. Katılımcıların yüzde 17’si online yoga, pilates, spor alışkanlıklarına, yüzde 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına ve yüzde 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, yüzde 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, yüzde 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.