Facebook Shops'un, yıllık 30 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor

Deutsche Bank analistlerinin tahminlerine göre Facebook Shops, yılda 30 milyar dolar gelir elde edebilir. Aynı analistler, Instagram'daki e-ticaretin 2021 yılına kadar şirkete kazandıracağı gelirin 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini söylemişti.
Facebook Shops'un, yıllık 30 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor

Geçtiğimiz günlerde e-ticaret hamlesi Facebook Shops'u duyuran Facebook, Deutsche Bank analistlerinin tahminlerine göre yılda 30 milyar dolar gelir elde edebilir. 

Küçük işletmelerin tıpkı Facebook ya da Instagram sayfasının içeriklerini yönetir gibi, Facebook Shops üzerinden açacağı mağazaları da yönetmesini sağlayan şirket, işletmere inanılmaz bir e-ticaret altyapısı desteği sağlamayı garantiliyor.

Bu noktada Facebook'un uygulama ailesinin gücünden de faydalanacağını söyleyelim. Yani İşletmeler, WhatsApp, Messenger ya da Instagram mesajlarıyla bile olsa müşteri ile her kanaldan iletişimde kalabilecek.Böylece Facebook, Amazon, eBay ve Etsy gibi platformlara rakip olarak konumlanacak. Instagram'ın Alışveriş özellikleri ve Marketplace ile kendini çoktan bir sosyal ağ platformunun ötesine taşıyan Facebook, Shops ile gelirlerini de artıracak. 

Deutsche Bank, müşterilerine gönderdiği bir araştırma notunda Facebook Shops'un reklamcılık ücretleri ve komisyonlarla birlikte Facebook'a yıllık ekstra 30 milyar dolar gelir getireceğini açıkladı. 

Paylaşılan tahminlere göre; Facebook Shops, şirkettin yıllık gelirlerini yüzde 50 oranında artıracak. Bu noktada Facebook'un 2019 yılında toplamda 70.7 milyar dolar elde hatırlatalım. Şirket 2020'nin ilk çeyreğinde ise 17.7 milyar dolar gelir elde etti. 

Bu durum şu anda 654 milyar dolarlık bir şirket olan Facebook'un daha da büyüyerek pazarda  baskınlığını arttırabileceğini gösteriyor. Nisan 2019'da, Instagram'ın ödeme özelliği yayına alındığında aynı Deutsche Bank analistlerinin, Instagram'daki alışveriş özelliklerinin 2021 yılına kadar şirkete kazandıracağı gelirin 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini tahmin ettiğini hatırlatalım. Facebook'un çok daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip olduğu düşünüldüğünde, analistlerin 30 milyar dolar civarında bir tahminde bulunması olağan. 

Deutsche Bank analistleri müşterilerine ilettikleri notta şu ifadelere yer verdi. 

"Facebook Shop'un, ciro üzerinden elde ettiği komisyon ve reklam gelirleriyle birlikte 30 milyar dolarlık bir gelir elde etme fırsatına ulaşabileceğini düşünüyoruz. Facebook Shops, Instagram Checkout'un etiketleme ve alım-satım işlemleri öğelerini genişleterek işletmelere daha geniş bir platformda daha markalı bir deneyim sunacak. 

Şirket ayrıca, artan e-ticaret dönüşüm oranlarının yanı sıra platformda artış gösteren ticari faaliyeti takiben daha yüksek reklam fiyatlandırmasından da yararlanıyor. Facebook'un platformunda 140 milyon işletme olmasına rağmen ancak yalnızca 8 milyon reklam veren var ve katalog yüklemelerine izin vermenin; daha fazla işletmenin, reklam verene dönüştürülmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Daha uzun vadede, şirket, daha kritik bir kitleye ulaştığında, daha fazla hacim sağladığında ve e-ticaret özellik setini geliştirdiğinde oranların daha da yükseldiğini görüyoruz. "

Şirket pandemi döneminde yayına aldığı bu özelliği, işletmelere yardımcı olmak amacıyla atılan bir adım olarak pazarladı. Facebook Shops'un işletmelerin satışlarına fayda sağlayacağını söylemek tabi ki mümkün. Ancak bu hamleyi, uzun vadede Facebook'un platforma yeni reklam verenler kazandırmak için attığı bir adım olarak da değerlendirebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.