61 yaşındaki programlama dili COBOL'a olan ilgi, salgın döneminde 7 kat arttı

İş arayanların klasik bir programlama dili COBOL'a olan ilgisi, corona virüs salgının ardından arttı. Ancak bu becerileri gerektiren işlerin sayısı ilgideki artış kadar yüksek olmadı.
61 yaşındaki programlama dili COBOL'a olan ilgi, salgın döneminde 7 kat arttı

İş arayanların klasik bir programlama dili COBOL'a olan ilgisi, corona virüs salgının ardından arttı. Ancak bu becerileri gerektiren işlerin sayısı ilgideki artış kadar yüksek olmadı. COBOL programlama dili için milyon başına arama payı salgın sırasında yüzde 707 büyüdü. COBOL terimini belirten iş ilanı payı ise ocak ayından bu yana sadece yüzde 6,47 artış gösterdi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında 1959 yılında oluşturulan "Common Business-Oriented Language" yani "Ortak İş Odaklı Dil", IBM veya Hitachi gibi ana bilgisayarlarla çalışan işletme, finans ve yönetim sistemleri için tasarlandı. PC'ler devasa ana bilgisayarların yerini aldıkça ve geliştiriciler daha modern dillere dönüştükçe COBOL, özellikle finans ve hükümet alanlarında hala eski sistemlerin temelini oluşturmasına rağmen, büyük ölçüde aşamalı olarak kaldırıldı.

COBOL programcılarına, pandemiden kaynaklanan büyük işsizlik talepleri ile başa çıkılması konusunda ABD'de valiler de dahil olarak, acil bir çağrı yaparak dili ulusal bir kamu spotu haline getirdiğini söyleyebiliriz.

İş arayanların COBOL'a ilgisi artmış olsa da bu becerileri gerektiren gerçek işlerin sayısı aynı hızda artmadı. COBOL teriminden bahseden iş ilanlarının payı ocak ayından bu yana sadece yüzde 6,47 arttı.

Siber güvenlik danışmanı Business Insider'a yaptığı açıklamada Joseph Steinberg, programcılara ihtiyaç duyan devletler hakkındaki son haberler nedeniyle hem çalışan hem de emekli programcıların COBOL konusunda bir fırsat hissedebileceğini söyledi. Ancak, COBOL işleri için büyüme oranının düşük kalacağını çünkü çoğu işin yeni sistemler oluşturmak yerine mevcut sistemleri korumakla ilgili olduğunu belirtti. Steinberg, COBOL sistemleri daha modern alternatiflerle değiştirildikçe, COBOL kodlama işlerinin kaybolacağını ve diğer işlerle değiştirileceğini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.