Google Chrome, arka planda kripto para madenciliği yapan reklamları engelliyor

Chrome, kullanıcıların CPU kaynaklarını, bant genişliğini ve elektriğini tüketen reklamları engellediğini açıkladı. 4 megabaytlık ağ verisi veya 30 saniyelik periyotta 15 saniyelik CPU kullanımı yapan reklamlar engellenecek.
Google Chrome, arka planda kripto para madenciliği yapan reklamları engelliyor

Google Chrome, bundan sonra cihazların kaynaklarını tüketen reklamları engelleyeceğini açıkladı. Chrome, kullanıcıların CPU kaynaklarını, bant genişliğini ve elektriğini tüketen reklamları engelleme özelliğini yayınladı.

Birçok sitenin başta YouTube olmak üzere pek çok reklam üzerinden bitcoin ve kripto para madenciliği yaptığı geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkmıştı. 2018 yılında YouTube platformunda yer alan Javascript açığını kapatarak, bu tarz reklamların platformunda yer almasının önüne geçmişti. Görünen o ki; Google, Chrome'a eklediği bu özellikle birlikte bu konuya karşı attığı adımları güçlendiriyor.

Reklamlar üzerinden kriptopara madenciliğinin nasıl yapıldığını da bilmeyenler için aktaralım. Sitelerde veya reklamlarda içerik görüntüledikçe, reklama gömülen kod kaynakları yoğun br şekilde kullanarak hesaplamalar yapar. Bu hesaplamaların ardından oluşturduğu para birimini geliştirici tarafından belirlenmiş bir cüzdana aktarır. 

Yapılan bu dolandırıcılığı kullanıcılardan saklamak adına kodun genellikle ciddi bir şekilde gizlendiğini belirtelim. Bu noktada bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren tek işaret, hızlı dönen pervaneler, boşalmış piller ve ağ kaynaklarının tüketiminin artması.

Chrome Proje Yöneticisi Marshall Vale, paylaştığı blog gönderisinde kullanıcıları bu yönde istismar eden reklamların yüzde 0.3 oranında olduğunu söyledi. Reklamların yaygınlık oranı düşük olsa da kullandıkları kaynaklar oldukça yüksek. Vale'in aktardığı bilgilere göre; bu kötü niyetli reklamlar; diğer reklamlara kıyasla %28 oranında CPU kullanımına ve %27 oranında ağ bağlantısı kullanımına sahip. 

Marshall Vale konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kısa bir süre önce, reklamların belli bir yüzdesinin pil ve ağ verileri gibi cihaz kaynaklarını orantısız bir şekilde tükettiğini keşfettik. Bu reklamlar (kripto para madenciliği yapan, kötü programlanmış veya ağ kullanımı için optimize edilmemiş olanlar ) pil ömrünü kısaltabilir, zaten gerilmiş ağları doyurabilir ve paraya mal olabilir."

Chrome bu sorunu çözmek için display reklamların tüketebileceği kaynaklara sınırlama getiriyor. Eğer reklam kaynak tüketimi sınırına ulaşırsa; reklam alanı; kullanıcıları bir hata sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfada kullanıcılara reklamın çok fazla kaynak tükettiği açıklanıyor. Engellenen reklamlar herhangi bir şekilde görüntülenemiyor. 

Bu yeni özellik kapsamında toplam reklamların yüzde 99,9'undan daha fazla CPU kaynağı veya ağ verisi kullanan reklamlar engellenecek. Bu kapsamda; 4 megabaytlık ağ verisi veya 30 saniyelik periyotta 15 saniyelik CPU kullanımı yapan reklamların engelleneceğini belirtelim. Aynı şekilde toplam CPU kullanımının 60 saniyesinde; 15 saniyelik CPU tüketimi yapan reklamlarında kaldırılacağını eklemekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.