Daha önce sadece kurumsal alandaki toplantılara hitap etmek için tasarlanan Zoom, Covid-19 salgınının ardından sosyal ağların mesajlaşma uygulamalarında da rol çalıyor. Geçtiğimiz günlerde Zoom benzeri Messenger Rooms'u duyuran Facebook, görüntülü arama pazarındaki yerini sağlama almak için attığı adımları hızlandırıyor.
Messenger Rooms'u, bugün dünya çapında tüm kullanıcılara açan Facebook, Zoom'un en önemli rakiplerinden biri olarak konumlanabilir. Messenger Rooms'ta her hangi bir zaman kısıtlaması olmadan, görüşmelere 50 kişinin katılabildiğini hatırlatalım.
Messenger Rooms'un Facebook ve Instagram'ın geniş kullanıcı tabanından faydalanacağını da belirtelim. Messenger Rooms, oluşturulan linke sahip olan herkesin görüntülü sohbete katılmasını sağlıyor. Özelliği kullanan bir kişi bir sohbet odası oluşturduğunda Facebook, haber akışındaki yeni bir bölüm aracılığıyla kullanıcılara haber veriyor uyarır veya belirli arkadaşlara bildirim gönderiyor.
Facebook'un daha önce de duyurduğu üzere yakın zamanda kullanıcıların, Instagram DM'leri, WhatsApp ve Portal içinden sohbetlere katılabileceğini de belirtelim. Aynı şekilde bu sosyal ağlar üzerinden konuşma başlatmak da mümkün olacak.
Ancak şimdilik kullanıcılar görüşmeleri yalnızca Messenger veya Facebook üzerinden başlatabiliyor. Facebook hesabı olmayan kullanıcılara da konuşmaya katılmaları için davetiye gönderilebiliyor.
Bu arada şirketin son kazanç raporu esnasında Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, görüntülü grup sohbetlerindeki sürenin son haftalarda %1000 arttığını söylemişti. Covid-19 ve Facebook uygulama ailesi birleştiğinde bu alanda ciddi bir etkileşim artışı yaşandığını söylemek mümkün. Yine de Messenger Rooms'un sosyal zemini ve ekran paylaşımı gibi özelliklerin eksikliği düşünürsek, uygulamanın kurumsal alana hitap etmediğini söyleyebiliriz. Bu da bizlere, Messenger Rooms'un Zoom’un ana hedef kitlesine yönelik bir hamlesi de bulunmayacağını gösteriyor.