Instagram, yorum yönetimi ve etiketleme özelinde yeniliklerini yayına aldı

Uygulamaya siber zorbalık karşıtı yeni yorum yönetimi ve yorum sabitleme özellikleri eklenirken, etiketleme ve bahsetme ayarları güncellendi.
Instagram, yorum yönetimi ve etiketleme özelinde yeniliklerini yayına aldı

Bir süredir platformunda siber zorbalığa karşı önlemler alan Instagram, yeni siber zorbalık karşıtı araçları yayına aldı. Kullanıcıların olumsuz yorumları yönetebilmesini sağlayan şirket, aynı zamanda pozitif yorumları da öne çıkarma imkanı tanıyor. 

Yayınlanan yeni özellikler kapsamında kullanıcıların artık, kendilerini etiketleyip kendilerinden bahsedebilecek kişileri belirleyebileceğini ekleyelim. Etiketleme ve bahsetme, siber zorbalıkta tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. 

Olumsuz yorumları yönetme özelliğini, ilk etapta geniş takipçi sayısına sahip hesaplar düşünülerek tasarlandı. Viral olan gönderileri ve internet trolleri ya da botlar tarafından yapılan organize yorum saldırını düşünürseniz, bu hesaplar için olumsuz yorumları yönetmenin zor olduğunu söyleyebiliriz. 

Instagram, bir süredir hesap sahiplerinim toplu halde silebildiği ve olumsuz yorum bırakan birden fazla hesabın sayfada engellenmesini sağlayan bu özelliği test ediyordu. Özellik sayesinde yüksek takipçili hesaplara düzenli olarak olumsuz yorum ya da trollük yapmak için pusuda bekleyenlerin platformdaki etkisi azaltılyordu. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, test süresince toplanan olumlu geri bildirimler, şirketin özelliği Instagram'da yayına almasını sağladı. 

Yeni yorum yönetimi özellikleri nasıl kullanılıyor? 

Instagram'ın iOS uygulamasında yorumlara bastıktan sonra sağ üst köşede yer alan üç nokta ikonuna basarak Yorumları Yçönet özelliğine erişebiliyorsunuz. Özelliğin, en fazla 25 hesabın yorumlarını tek seferde silmenizi sağladığını ekleyelim. Eğer "Daha fazla seçenek" kısmına  basarsanız, yorum yapanları toplu olarak engelleme ve kısıtlama özelliğini de kullanabilirsiniz. Özelliği Android uygulamasında açmak için yoruma basılı tutarak noktalı ikona basmanız gerekiyor. Ardında Engelle ya da Kısıtla seçeneklerinden istedğinizi tercih edebilirsiniz. 

Yorum sabitleme özelliği 

Instagram yayına aldığı yeni özelliklerden biri de yorum sabitleme özelliği. Yorum sabitleme öncelikle test süreci kapsamında kullanıcılara açılacak. Yorum sabitleme özelliği sayesinde kullanıcılar, gönderilerin altındaki olumlu yorumları sabitleyerek öne çıkarabilecek.

Bu sayede platformda olumlu davranışları teşvik edilerek daha yapıcı bir topluluk oluşturulabilir. Özellik yayına alındığında kullanıcıların birden fazla yorumu dieğr yorumların üzerine sabitlyerek öne çıkarabileceğini ekleyelim.

Güncellenen etiketleme ve bahsetme ayarları

Yorum özelliklerinin yanı sıra Instagram, yorumlarda, gönderiler veya hikayelerde etiketlenme ve bahsedilme ayarlarını da güncelledi. Kullanıcıların, etiketleme ve bahsetme ayarlarında kimlerin yetkin olabileceğini belirleyebileceğini söyleyelim. Bunun için uygulamada sunulan "Herkes", "Sadece Takip Ettiğim İnsanlar" ve "Hiç Kimse" seçeneklerinden birini tercih etmeniz yeterli. Gönderiler özelinde bu ayarları açıp kapatabildiğinizi de belirtelim. Böylece tek bir gönderide etiketlenmeye izin verebilirsiniz. 

Instagram hesap sahiplerinin yorumlar konusunda daha fazla kontrole sahip olması, ilk etapta olumlu görünse de uzun vadede tek sesliliğe dönüşebilir. Bu özelliklerin, yakın zamanda Twitter'ın yayına aldığı yorum gizlemeden en büyük farkı; istenmeyen seslerin hızlıca susturulması olduğunu söyleyebiliriz. Zira Twitter kullanıcıları, diledikleri takdirde gizlenen yorumları görüntüleyebiliyor. Diğer taraftan Instagram kullanıcıları, silme, engelleme ve kısıtlama özellikleriyle platformdaki çeşitliliğin kaybolabileceğini söylemek mümkün. 

Bu yeni özelliklerle birlikte Facebook, Topluluk Standartları Yürürlük Raporu'nu da yayınladı. Raporda Topluluk Standartlarının uygulama ailesinde nasıl yürürlüğe konduğu detaylandırılıyor. 

Rapora göre 2019'un dördüncü çeyreği ve 2020'nin ilk çeyreğinde siber zorbalık içeren 1.5 milyon Instagram gönderisine karşı harekete geçildi. Instagram'da intihar eğilimi içeren gönderilerin tespitinin de sıkılaştığını söylemek mümkün Şirketin, bu tarz içeriklere yönelik yaptığı işlemler yüzde 40 oranında artış gösterdi.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.