IoT şirketi Trio Mobil'den sosyal mesafe denetim uygulaması

Trio Mobil dijital olarak sosyal mesafe denetimi sağlayan uygulama geliştirdi. 20 bin müşterisinin 200 binden fazla cihazını birbirine bağlayan şirket, dünyanın ilk 10 IoT şirketi arasına girmeyi istiyor.
IoT şirketi Trio Mobil'den sosyal mesafe denetim uygulaması

Nevzat Ataklı, henüz üniversite öğrencisiyken teknoloji şirketlerinde çalışmaya başladı. Amacı okulda öğrendiği şeyleri gerçek hayatta pratik etmekti. Staj yaptığı bir şirkette o dönem için erken sayılabilecek bir projede yer alma fırsatını yakaladığını anlatıyor ve ekliyor: "Motor titreşimlerini takip eden ve arıza riskine dair uyarı veren bir cihazın yazılımlarını geliştirmek üzerine çalıştım."

Dokuz yılda 25 kat büyüdü

Ataklı'nın 2005'te yer aldığı bu proje 2011'de ortağı Barış Özdemir ile kuracağı nesnelerin interneti üzerine çalışacak olan şirketi Trio Mobil'in temelini oluşturdu. Şirket, aradan geçen dokuz yılda 25 kat büyüdü. 20 binin üzerinde kurumsal müşteri, 200 binden fazla bağlı cihaz ile Türkiye ve EMEA bölgesinin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri listesinde yer alıyor. Yeni nesil Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri ile üretim, perakende ve akıllı şehir projelerine yönelik uçtan uca çözümler sunuyor. Şirketin İstanbul ve Londra'da ofisi bulunuyor.

Dijital sosyal mesafe yönetimi

Trio Mobil, salgına karşı güvenilir önlemler almaları için işletmelere dijital olarak sosyal mesafe denetimi sağlayan Trio Mobil Verimli İş Gücü çözümünü geliştirdi. Bu çözüm, çalışanları anlık takip ederek gerçek zamanlı sosyal mesafe kontrolü sağlıyor. Uyarı sistemleriyle anında müdahale imkanı veriyor. Risk durumları analiz ediyor. Geçmişe dönük raporlama ile çalışanların hangi alanlarda kimlerle yakın çalıştığı, ne zaman, nerede olduğunu gösteriyor. Böylece işletmelerin ileriye dönük önlemler almasını sağlıyor. Yani herhangi bir vaka karşısında kişinin son 14 gün içinde kimlerle nasıl temas ettiğini ortaya koyuyor. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde şirketin bu ürüne ilgi gösterdiğini söyleyen Ataklı sözlerine şöyle devam ediyor:

Mobil Uygulamalar, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Yapay Zeka, Makine Öğrenimi, 3D yazıcılar ve diğer teknolojiler tüm dünyayı etkileyen virüs salgınını yayılmasının önlenmesinde büyük önem taşıyor. Trio Mobil olarak işyerlerine yönelik geliştirdiğimiz çözümlerimiz içinde bulunduğumuz bu olağanüstü durumda virüsün yayılmasının önlenmesinde işyerlerinin en büyük yardımcıları haline geldi. Hastanın temas ettiği kişileri belirlemek için tek bir yöntem var. O da kişinin beyanı... Kapalı ve havasız yerlerde bulaş alanları oluşması oldukça yüksek ihtimal. Sosyal mesafe denetimini dijital olarak IoT teknolojisiyle birleştiren bir çözüm geliştirdik. Şirketler yeni yeni normalleşme sürecine geçmeye başladı. 

"Ford Otosan Yüksek Lisans gibiydi."

35 yaşındaki Nevzat Ataklı İzmir Fen Lisesi mezunu... Girişimci, Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'nde okudu. Kariyerine Ford Otosan'da başladı. Orada iki yıl Ar-Ge mühendisi olarak çalıştı. Şirkette çalıştığı süreci "yüksek lisans gibiydi" diye tanımlıyor. Bu süreçten sonra kurumsal hayatın ona uygun olmadığına karar verdi.

Şirketi Trio Mobil'i kurmak için lise ve üniversite arkadaşı olan ve o dönem İsviçre'de yaşayan Barış Özdemir'e teklif götürdü. Ataklı bunun nedenini "Aynı zamanda master yapıyordu. Web uygulamalarını geliştirme konusunda son derece yetenekliydi" diyerek açıklıyor. Ataklı ve ortağı Özdemir, dokuz ayda ürünü geliştirdi. Ataklı, Trio Mobil, ilk dönemlerinde araç ve filo takip sistemleri için yazılım yaptığını belirtiyor. İlk ürettiği uzaktan arıza teşhisi sistemini dünyaca ünlü JCB İş Makineleri'ne sattıklarını sözlerine ekliyor. 2013 sonrasında bir projede yaşadığı sıkıntıdan sonra araç takibi için sadece yazılım değil, donanım da geliştirmeye başladılar.

Hedef: Dünyanın ilk 10 IoT firması içinde olmak

Trio Mobil, yerli teknoloji üreticisi olma avantajını kullandı. Donanım ve yazılım deneyimine sahip nitelikli ortakları ile bu alanda yaratıcı çözümler üreten ve yüksek büyüme potansiyeli taşıyor. Bu yüzden 2015'ten sonra yatırımcı arayışına girdiler. Bu potansiyelinin farkına varan AK Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu şirkete yatırım yaptı. 2017'de yapılan bu yatırımla şirketin yüzde 30'una ortak oldu. Bu yatırımın şirket için dönüm noktası olduğunu söyleyen Ataklı, "Altı yılda elde ettikleri deneyimi endüstriyel tesislerin dijitalleştirmek için kullandık. Yani işletmelerdeki fiziksel varlıkları buluta bağlayan bir altyapı geliştirdik. Bu yıldan itibaren bu bizim için ana iş kollarından biri haline geldik" diye konuşuyor. Trio Mobil'in hedefleri büyük. İlk etapta Doğu Avrupa ülkelerine açılmayı planlayan şirket, sonrasında dünyanın önde gelen 10 IoT firmasından biri olmayı istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.