Dijitalleşen otomotiv sektöründe Covid-19'la atılan adımları CEO'lar açıkladı

Showroom'lara gelen kişi sayısı salgın nedeniyle azaldı. Bu yüzden otomobil markaları ulaşılabilir olma adına çalışan, bayi ve diğer iş ortaklarıyla birlikte bir takım önlemler aldı.
Dijitalleşen otomotiv sektöründe Covid-19'la atılan adımları CEO'lar açıkladı

Sokağa çıkma yasakları, üretime verilen aralar ve diğer önlemlerle birlikte ekonomik anlamda ticaret oldukça yavaşladı. İnsanların evlerinden zorunlu olmadıkça çıkmadığı şu günlerde otomotiv de etkilenen sektörler arasında... Fabrikalar üretime ara verdi, tüketicinin satın alma öncelikleri değişti ve lojistik operasyonlar durdu. Bu da Nisan ayındaki otomobil satışlarını yüzde 14,6 geriletti. Satış adediyse 25 bine kadar düştü.

Önümüzdeki üç ay boyunca satışların daha da düşeceği öngörülüyor. Salgın sebebiyle tüketiciler araç incelemek ya da satın almak için dijital platformlara yöneldi. Bu yüzden otomotiv sektörü dijital altyapı çalışmalarına hız vererek ulaşılabilir olma adına çalışanları, bayileri ve diğer iş ortaklarıyla birlikte bir takım önlemler alıyor. Bu önlemler kapsamında markalar, farklı dijital platformlarda sunulan uygulamalar ve çözümler geliştiriyor. Marka temsilcileri ise tüketicilerin uygulamalara daha fazla ilgili gösterdiğini ortaya koyuyor.

Yapay zeka kullanıyorlar

ALJ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Toyota Türkiye CEO Ali Haydar Bozkurt, showroom ziyaretlerini müşterilerin evlerinden veya istedikleri yerden yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla “İnteraktif Showroom” uygulamasını hayata geçirdiklerini söylüyor. Bu uygulama ile müşterilere Toyota modelleriyle ilgili her türlü bilgi sesli ve görüntülü olarak akıllı telefonları veya bilgisayarları üzerinden iletiliyor ve müşterilerle canlı iletişim kurulabiliyor. Görüşme sırasında aksesuar, fiyat gibi müşterinin ihtiyaç duyabileceği her türlü bilgi de sözlü ve görsel olarak veriliyor. “İnteraktif Showroom” uygulamasını kullanmak isteyenler “toyota.com.tr” üzerinden interaktif showroom için hazırlanan özel bir sayfadan bu uygulamaya erişiyor. Böylelikle müşterilerimizin showrooma gelmesine gerek kalmıyor.

Ayrıca 2017'de devreye aldıkları“Chatbot” uygulamasını bu süreçte aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Facebook Messenger üzerinden çalışan ve “Toyota HazırCevap” olarak adlandırılan yapay zeka uygulaması ile Toyota ile ilgili her türlü bilgiye ulaşmak son derece hızlı ve kolaylaşmış durumda. Interaktif Showroom uygulamasının kullanımın da artış olduğunu söyleyen Ali Haydar Bozkurt sözlerine şöyle devam ediyor:

Ayrıca web sitemizde sunduğumuz detaylı araç konfigürasyon olanakları ve “Toyota HazırCevap” uygulamamız ile müşterilerimizin her türlü sorusuna online olarak cevap vermekteyiz. Böylelikle bu süreçte online kanallardan gelen müşteri başvurularında da artışlar vardır.Adaptasyon süreci kapsamında bayilerimiz; müşterilerimize destek verebilmek adına gerekli tüm önlemleri alarak esnek çalışma sistemi içinde randevulu hizmet vermeye devam etmektedir. Müşterilerimize bayiyi ziyaret etmeden satış ve servis randevularını online olarak web sitemiz üzerinden almaya olanak sağlayan uygulamalar sunmaktayız. Bunun yanında ayrıca bayilerimizle ve çalışanlarımızla düzenli olarak yaptığımız görüntülü görüşmelerle süreç hakkında bilgilendirme yapıp, bu süreci en rasyonel yöntemlerle yönetmeye çalışıyoruz.

Satın alma süreçleri dijitalleşti

Hazırlıklarına salgın sürecinden önce başladığı görüntülü görüşme sistemini hızlıca devreye aldıklarını söyleyen Doğan Holding Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin, bu sayede cep telefonundan, tabletlerden ve bilgisayarlardan tüm bayilerimizle anında görüntülü görüşme yapılabilmesini sağladıklarını söylüyor. Müşterilerine bulundukları yerden showroom deneyimi yaşattıklarını ve sistem içerisinde kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik çalışmalara da devam ettiklerini sözlerine ekliyor. 

Tamamıyla online satın alma sistemi olmayan Suzuki, yeni devreye aldığı “Suzukim Kapımda” uygulamasıyla müşterilerin evlerinden çıkmadan araç sahibi olabilmesini sağlıyor. Görüntülü görüşmenin ardından, online ödeme, resmi belge ve evrak işlerinin kapıda halledilmesiyle, araçları çekiciyle kapıya teslim ediyor. 

Tüketicilerden olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Kağan Dağtekin şöyle konuşuyor:

Oldukça basit bir kullanımı olan sistemimize kolay adapte oldular. Mekan bağımsız, dilediklerinde showroom içerisinde olabildikleri için memnunlar. Sistem kullanım arayüzü oldukça basit olduğundan hızlıca adapte oldular. Sistemi duyurma öncesi yapılan test görüşmeleri çok çabuk bir süre içerisinde tamamlandı. Bu sayede sistemi aktif etme süremiz daha kısa oldu.
 

Canlı görüşme ile satın alım

Teknolojik birikimlerini sadece araçlarda değil, operasyonel süreçlerdeki hizmetleriyle de müşterilerine aktardıklarını vurgulayan Nissan Türkiye Genel Müdürü Emre Doğueri, “Nissan olarak içinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemde, toplum sağlığını önceliklendirerek hem gerekli tüm önlemleri aldık hem de iş süreçlerimizi bu döneme uygun olarak yeniden şekillendirdik" diye konuşuyor.

Marka, bir süredir üzerinde çalıştığı, araç sahibi olmak isteyen müşteriler için görüntülü arama imkanı tanıyan canlı sisteme geçiş yaptık. Bu sayede müşterilerimiz, showroom’lara gitmeden ihtiyaç duydukları her bilgiye uzman satış ekiplerimize canlı bağlanarak erişebiliyor. “Sizi Görüntülü Arayalım” hizmetinden yararlanmak isteyen müşterilerin www.nissan.com.tr adresinden formu doldurması yeterli. Formu doldurduktan sonra tercih ettikleri bayiye yönlendirilecek olan müşteriler, talep ettikleri zaman diliminde satış danışmanı tarafından görüntülü aranıyor.

35 bayiden tüm Türkiye'ye

Fiat müşterilerinin konfora, güvenliğe, teknolojiye ve tasarıma herkes ulaşabilsin diye tüm bayilerinde görüntülü görüşme hizmetini devreye aldı. Daha önce 35 bayisinde canlı ve görüntülü görüşme hizmeti sağlayan marka, 3 Nisan’dan itibaren Türkiye’de bulunan bayilik ağının tamamını online ortama taşıdı. Buna göre, müşteriler fiat.com.tr, bayi web siteleri veya sosyal medya aracılığıyla dilediği bayinin satış danışmanına saniyeler içerisinde bağlanabilecek. Ayrıca dijital altyapısını genişleterek tüm bayilerinde, online görüşme hizmeti vermeye başladı. Bu kapsamda, müşteriler fiat.com.tr, bayi web siteleri veya sosyal medya aracılığıyla dilediği bayinin temsilcisine saniyeler içerisinde bağlanabilecek. Showroom’larda yer alan modellerin online ortamda canlı olarak incelenebileceği sistemde, modellerle ilgili tüm detaylar anında öğrenilebilecek. Alfa Romeo ve Jeep, salgın nedeniyle evden çıkmamanın önem kazandığı bu dönemde, tüm bayi teşkilatının ve müşterilerinin sağlığını önceliğine alarak görüntülü görüşme hizmeti vermeye başladı. Sistem sayesinde, müşteriler alfaromeo.com.tr, jeep.com.tr, bayi web siteleri veya sosyal medya kanalları aracılığıyla dilediği bayinin temsilcisine bağlanabilecek. Showroom’larda yer alan modellerin online ortamda canlı olarak incelenebileceği sistemde, ilgili tüm detaylar da anında öğrenilebilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.