Türk girişimcilerin de adaylar arasında olduğu Avrupa'nın girişimcilik ödülleri The Europas'ın oylama süreci başladı

TechCrunch Editörü Mike Butcher'ın kurucuları arasında yer aldığı The Europas, 2009 yılından bu yana Avrupa'nın yükselen teknoloji girişimlerini ödüllendiriyor.
Türk girişimcilerin de adaylar arasında olduğu Avrupa'nın girişimcilik ödülleri The Europas'ın oylama süreci başladı

TechCrunch Editörü Mike Butcher'ın kurucuları arasında yer aldığı The Europas, 2009 yılından bu yana Avrupa'nın yükselen teknoloji girişimlerini ödüllendiriyor. The Europas'a başvuran girişimler, resmi bir süreçten sonra belirleniyor ve bunun ardından halk oylamasına açılıyor. Dönem dönem yerli girişimlere ve girişimcilere de Avrupa'da tanınırlığın kapısını açan The Europas'ın bu seneki ödülleri için resmi süreç geçtiğimiz haftalarda sona erdi. Şimdiyse sıra herkesin katılabildiği halk oylamasında.

The Europas'ın halk oylaması, Londra saatiyle 20 Mayıs 23:00'da kapanacak ve kazananlar 25 Haziran 2020 günü gerçekleştirilecek online ödül töreninde açıklanacak. Ödül töreninin yanı sıra girişimler ve girişimciler için online atölyeler de düzenlenecek. Aralarında Sina Afra'nın girişimi Tiko'nun da olduğu adayları haberin sonunda bulabilirsiniz.

The Europas girişimcilere neler sağlıyor?

Peki, The Europas girişimcilere ve girişimlere neler sağlıyor? Bir üstte de bahsettiğim gibi Avrupa'da tanınırlık ve girişimin global bazda daha fazla kişiye ulaşması belki de The Europas'ın sağladığı en önemli fayda. Zira halk oylamasına açılan girişimlere göz attığımızda aralarında büyük, küçük birçok girişimi, belki de daha önce adını duymadığımız girişimleri görüyoruz.

The Europas'ın daha önce öne çıkardığı girişimler arasında ise Spotify, Transferwise, Soundcloud ve Babylon Health gibi isimler yer alıyor. Bu şirketlerin şu anda milyar dolarlar kazandığını söyleyebiliriz. Ödülleri kazananlar ise Reuters, Bloomberg, VentureBeat, Forbes, Tech.eu, CNET, Techcrunch gibi önemli kaynaklarda kendilerine yer bulmaya devam ediyorlar. 

The Europas 2020'nin Türk girişimcileri

Bu sene The Europas'a aday olan girişimlere baktığımızda Sina Afra'nın kurucusu olduğu Tiko, Ankara merkezli girişim Picus, Tuğçe Bulut'un kurucusu olduğu Streetbess ile birlikte Ono ve FasterPay de bulunuyor. Bu girişimlere alfabetik olarak göz atalım. Ancak ondan önce The Europas 2020 için halk oylamasına buradan katılabileceğinizi hatırlatalım. 

FasterPay:

FasterPay, 2016 yılında Honor Günday tarafından kuruldu. 2010 yılında Paymentwall'u kuran Günday, daha önce Expedia'da görev yaptı. Günday'ın Rofo, Adperk, MiNeeds ve Zurna gibi girişimleri de bulunuyor. The Europas'a aday olan FasterPay ise dünyanın dört bir yanındaki özel kişilerin ve işletmelerin gerçek döviz kurlarıyla birden fazla para biriminde para ödemeleri, göndermeleri ve almaları için güvenli bir sınır ötesi ödeme platformu kuruyor. FasterPay, insanların ve işletmelerin adil ve şeffaf oranlarla yurt dışına hızlı, güvenli bir şekilde para göndermelerine yardımcı oluyor. Platform, kişilerin bir veya daha fazla para biriminde ödeme almalarını ve birçok yolla anında para çekmelerini sağlıyor.

ONO:

2016'da Beres Seelbach, Murat Günak, Philipp Kahle tarafından kurulan ONO, elektrikli araçların şehir içinde dağıtım yapmasına yardımcı oluyor, girişim böylelikle karbon salınımını azaltmayı hedefliyor. ONO'nun araçlarını kullanmak için sürücü belgesi gerekmiyor. Girişim, yüzde 20 oranında operasyonel maliyetlerden tasarruf edilmesini sağlıyor. ONO'nun kurucuları arasında yer alan Murat Günak'ın Volkswagen ve Mercedes-Benz'in eski baş tasarımcısı olduğunu hatırlatalım. Günak'ın tasarımını yaptığı otomobiller arasında Mercedes SLK, Mercedes C Serisi, Peugeot 206, Volkswagen Eos ve Volkswagen Golf GTI bulunuyor.

Picus:

The Europas'ın tek yerli girişimi, Ankara merkezli siber güvenlik şirketi Picus. Şirket, kurum güvenlik kontrollerinin ne derece koruma sağladığını, bulut üzerinden ve yerel ağ üzerinden alan uzmanlığı gerektirmeksizin test eden bir yazılım çözümü olarak faaliyet gösteriyor. Hata tespit ve iyileştirme önerileriyle kurumların itibar kaybının ve maddi zararının önüne geçmeye çalışıyor. Aycan İrican, Hamdi Alper Memiş, Süleyman Özarslan ve Volkan Ertürk tarafından kurulan ve Türkiye'de siber güvenlik alanındaki öncü firmalardan biri olan Picus, daha önce PwC tarafından en yenilikçi 10 siber güvenlik firması arasında gösterilirken, Endeavor tarafından yüzlerce firma içinden küresel etki yapabilecek girişimcilerden biri olarak nitelendirildi. Girişim, geçtiğimiz yıl Earlybird'den 5 milyon dolar yatırım aldı.

Streetbees:

Oliver May ve Tuğçe Bulut tarafından 2015 yılında İngiltere'de hayata geçirilen Streetbees, tüketici anketleri üzerine çalışarak global markalar için market araştırmasına yardımcı oluyor. Streetbees'in bugüne kadarki müşterileri arasında Unilever, PepsiCo, Loreal, BBC World Wide ve Vodafone gibi isimler bulunuyor. Streetbees'in 2018 yılında Atomico'dan 12 milyon dolar yatırım aldığını hatırlatalım. 

Tiko:

Sina Afra'nın 2016 yılında hayata geçirdiği Evtiko, globalde Tiko adıyla faaliyet göstermeye devam ediyor. Ana Villanueva, Can Günay, Paco Sahuquillo ve Sina Afra tarafından İspanya'da kurulan Tiko, tüm mülk satma sürecini basitleştiriyor ve sayısallaştırıyor. Bir satış için 3-5 ay beklemek yerine, anlaşmayı 3-7 gün içinde Tiko'yla kapatmak mümkün oluyor. Madrid'de satılan tüm mülklerin yüzde 9'unun bir emlakçıya gitmeden önce Tiko'ya geldiğinin de altını çizelim. 

Bir kere daha hatırlatalım; buradan oylamaya katılabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.