Teknoloji dünyasının Kızıl Elma'sı: Gözlük

En büyüğünden en küçüğüne kimlerin bu hedef uğruna neler yaşadağına birlikte bakalım.
Teknoloji dünyasının Kızıl Elma'sı: Gözlük

Güney Kore'de 2016'da nadir görülen bir hastalık sebebiyle ölen kızıyla buluşan buluşan annenin belgeseli herkesi gözyaşlarına boğmuş. I met you isimli belgeselde gerçek ve sanal dünyayı birleştirerek gerçek zamanlı etkileşim ve üç boyutlu görüntüleme için sadece gözlük kullanılmıştı. 

Nesnelerin İnterneti kavramıyla hayatımıza son 10 yıldır giren giyilebilir teknoloji kavramı her ne kadar kulağa yeni bir kavram gibi gelse de oldukça geçmiş bir tarihe sahip. En ilginç yanı ise saatin bilekte kullanılmasıyla giyilebilir teknolojilerin ilk adımı atılmış olması...

2010'lu yılların başında teknoloji füturistleri ön plana çıkacak trendler arasında özellikle giyilebilir cihazlar olacağını söylemişti. Bu pazarda günümüzde akıllı saat, akıllı bileklik, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı kıyafet, akıllı yüzük, akıllı ayakkabı gibi birçok farklı ürün piyasaya sürüldü. Bu ürünler sağlık, spor, oyun, güvenlik, ödeme ve eğitim gibi alanlarda da kullanılıyor. Bunlar, teknolojiyi ve İnternet'i üzerimizde taşımayı sağlıyor. Özellikleri gün geçtikçe gelişen akıllı gözlükler bu kategorinin en ilgi çekeni...

Kimi B2B'ye dönerek çıkış aradı, kimi kapandı

Fazlasıyla futuristik tasarıma sahip olan akıllı gözlüklerin ilk örneği Google tarafından 2013'te tanıtıldı. Google Glass olarak adlandırılan ürün, piyasaya çıktıktan sonra birçok kişi bunun telefonların yerini alacağını konuşmaya başlamış ve bundan ötürü heyecanlanmıştı. Ama hem ilk olma hem de ürünün güvenlik açığı gibi sakıncaları bertaraf edilmediği için yaygınlaşamadı. Son tüketiciden çıkarak B2B'ye odaklandı.

Hemen sonra iki eski oyun firması Valve çalışanı Jeri Ellsworth ve Rick Johnson hazırladığı arttırılmış gerçeklik gözlüğü CastAR bir dönem çok konuşulan ürünler arasındaydı. Kickstarter'la 1 milyon doların üzerinde nakit toplamayı başaran girişim 2017'de kapandı.

Yarışa Microsoft da katıldı

Google Glass’ta yaşanan hayal kırıklığı ve satışının durdurulmasından birkaç gün sonra Ocak 2015’te Microsoft firması Hololens adlı gözlüğüyle piyasaya girdi. Herhangi bir arayüze sahip olmayan gözlükte, hologramların oluşturulması ve şekillendirilmesi görme, hareket ve ses tabanlı gerçekleştiriliyordu. Bu aralıkta merakla beklenen ve sır gibi saklanan Magic Leap projesi konuşulmaya başlandı. İlk ürün ancak 2018'de piyasaya sunuldu, ama teknolojik altyapının yetersiz olması sebebiyle beklenen ilgiyi görmedi. 100 bin adet satış hedefini 6 binle tamamladı, şimdilerde o da Google Glass gibi B2B'ye döndü.

40 milyon dolarlık zarar

Snapchat'in Spectacles gözlüğü ise Eylül 2016'da satışa sunuldu. Ürün, 10 saniyelik videolar çekebiliyor, videoyu kaydettikten sonra otomatik olarak bağlı olduğu akıllı telefona aktarıyor olsa da şirkete 40 milyon dolar kaybettirdi.

Aynı yıl 800 dolar fiyat etiketi ile piyasaya sürülen HTC Vive, şimdiye kadar piyasaya giren sanal gerçeklik cihazları içinde en fazla dikkat çeken cihaz denilebilirdi. Şirket geçen sene de yeni sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive Cosmos'u sahneye çıkardı.

Anlayışı değiştirdi

Daha çok eğlence amaçlı olarak kullanılan ürünlerdeki anlayış, akıllı gözlük geliştiren Osterhout Design Group (ODG)'ın Ekim 2017'de tanıttığı gözlükle değişti. Şirketin ticari amaçla geliştirdiğini söylediği ODG R8 ve R9 gözlük modelleri, satın alma deneyimi, alışveriş tecrübesini farklı bir boyuta taşıdı. Ayrıca 2014'te şirket, Microsoft'a hologrofik akıllı gözlük konusunda patent satışı yaptığını da hatırlatalım. Artırılmış gerçeklik konusunda endüstriyel tasarımlarıyla ön plana çıkan Daqri; geliştirdiği akıllı gözlükleri  imalat, bakım, onarım ve inşaat gibi alanlarda iş akışlarını iyileştirmek için kullanılıyordu. Ama şirket, Eylül 2019'da kapandı.

Apple bu yarışın neresinde?

Akıllı gözlüklerin teknolojik altyapısı kadar tasarımları da hep sorun yarattı. Ta ki Intel sıradan gözlüğe en yakın akıllı gözlük modeli Vaunt'u piyasaya sürene kadar... 2018'den beri rekabetin yoğun olarak yaşandığı piyasaya girmeye çalışan Apple'ın gözlüğü en son edilen bilgiye göre 2021'de piyasaya sürülecek.

Apple bu gözlükleri çıkardığında bir yıl içinde 13 milyar dolar satış geliri elde etmeyi planlıyor. İşler umdukları gibi giderse  artırılmış gerçeklik gözlükleri şirketin gelirlerinin yüzde 3'ünü oluşturacak. Görünen o ki akıllı gözlük piyasasındaki rekabet duracak gibi görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.