Bill Gates'e göre ilk corona virüs aşısı 9 aya hazır olacak

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, emekliliği sonrasında kendini adadığı vakıf çalışmalarıyla insanlığın ortak sorunlarıyla ilgilenmeye devam ediyor. Gates, aşı çalışmalarından umutlu.
Bill Gates'e göre ilk corona virüs aşısı 9 aya hazır olacak

Pandemi döneminde ismini en çok duyduğumuz isimlerden birisi hiç şüphesiz Bill Gates oldu. Microsoft'un kurucus, şirketteki görevinden ayrıldıktan sonra eşi ve kendi adına kurduğu vakıfta çok önemli işlere imza attı. Emekli olup kenara çekilmek yerine, insanlığın geleceğine dair yeniliklere odaklanan Gates, özellikle sağlık alanında oldukça hassastı.

Henüz biz dünya üzerinde coronavirüs ya da Covid-19 hastalıklarından bihaberken, bir virüsün gelip insanlığı tehdit edebileceği ihtimali üzerinde kafa yoran Bill Gates, salgının öncesinde ve salgın boyunca da öne çıkan bir isim olmayı başardı. Gates, vakfı aracılığıyla önce evde Covid-19 testi yapılmasını sağlayan bir girişime fon sağladı, ardından da potansiyel aşılara milyarlarca dolar destek sağlayacağını duyurdu.

Bill Gates, kaleme aldığı son blog yazısında, Covid-19 hastalığını önleyecek aşı çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Salgını durdurmak için, en az yüzde 95 oranında etkili olan bir tedaviye ihtiyaç duyduklarını aktaran Bill Gates, aşı ya da benzer bir yüksek olası çözümün yakın zamanda gerçekleşmeyeceğinin altını çizdi.

Microsoft kurucusu dolar milyarderi Bill Gates, çözüm getirecek aşının geliştirilmesi için 18 aylık bir süreç tahmin ettiğini belirtiyor. Corona virüs aşısı üretimi konusunda çalışan 8 ile 10 arasında umut vaat eden şirketler olduğunu belirten Gates'e göre aşının geliştirilmesi 9 ay gibi bir süreçte de tamamlanabilir. Burada Bill Gates kesin bir tarih vermekten kaçınsa da, tahminlere göre 9 ay ile 24 ay gibi bir sürede corona virüs aşısının hazır olacağını belirtiyor.

Bugün aşı için çalışan 100'den fazla şirket varken, Bill Gates'in dikkatini çeken bu 10 girişimden beklentisi daha yüksek. Bununla birlikte dünya üzerinde daha önce en hızlı aşı geliştirme süresi 5 yıl olarak göze çarpıyor. Ancak içinde bulunduğumuz salgın aşamasında insanlığı bu kadar vakti yok. Dolayısıyla Bill Gates'in ve aşı üzerinde çalışan firmaların beklentisi, hükümetlerin ve ilgili regülatörlerin aşı için test ve onay süreçleri konusunda hızlandırma sağlaması yönünde.

Bill Gates'in notlarından bir diğer önemli madde de, aşının bulunmasının ardından bu aşının insanlığın hizmetine sunulması. İş aşının bulunmasıyla bitmeyecek, bu aşıdan 7 milyar adet üretilmesi ve uygulanması da gerecek. Aşının üretimi ve milyarlarca insana uygulanması aylar, hatta yıllar alabilir. Hatta Bill Gates'e göre ortaya çıkan aşı tedavisinin çift doz aşamalı olması durumunda rakam 14 milyar adede çıkacak. Bu da aşıya erişim konusunu, kimin ne zaman ve nasıl aşı olacağı ile ilgili akıllara onlarca soru getiriyor. Bu sorulara cevapları zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz.

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.