Ford otonom taksi projesini 2022'ye erteledi

Ford, 2021 yılında hayata geçirmeye hazırlandığı otonom teslimat ve robotaxi projesinin çıkış tarihini Covid-19 salgını sebebiyle 2022'ye öteledi.
Ford otonom taksi projesini 2022'ye erteledi

Amerikan otomobil üreticisi Ford, önemli bir karar alarak hayata geçirmeye hızla hazırlandığı büyük projesinde ertelemeye gideceğini duyurdu. Testlerine devam edilen ve Ford'un 2021 yılında hayata geçirmeye hazırlandığı robot-taksi ve arabayla otonom teslimat girişimi projesi, 2022 yılına ertelendiğini duyurdu.

Ford tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, bu iş planının ertelenmesinin sebebi öncelikli olarak Covid-19 salgınının uzun vadeli ekonomik etkileri. Bunun yanı sıra şirket, salgın sonrasında değişen kullanıcı alışkanlıklarına da göz atmak istiyor. Çünkü bu alanda Ford'un pazara çıkış stratejisi önemli rol oynayacak ve Ford, yeni müşteri taleplerini doğru şekilde karşılamak istiyor. Kısacası Ford'un da beklentisi herkeste olduğu gibi, salgın sonrasında müşterilerin davranışlarının potansiyel olarak değişme yönünde olacağı.

Ford yakın geçmişte gerek otonom araçlara gerekse de elektrikli otomobillere ciddi yatırımlar yapmış bir şirket olarak göze çarpıyor. Şirketin bu önemli projesini 2022'ye ertelemesi de şirketin attığı bir temkinli adım olarak değerlendirilebilir. Zira salgın sonrasında, otonom teslimat için hijyen konuları öne çıkabilir yine taksi ve paylaşımlı araç servisleri sağlık açısından daha az tercih edilebilir ve bireysellik/bireysel sahiplik biraz daha ön plana çıkabilir. Bu da bu denli büyük projede zafiyet oluşması anlamına gelebilir.

Ford, son birkaç yıl içerisinde otonom araç prototiplerini Miami, Austin ve Washington DC'de olmak üzere farklı şehirlerde deniyordu. Servise hazır hale getirilmeye çalışılan bu yeni otonom robot-taksi hizmetinin elbette rakipleri de vardı. Örneğin bunlardan akla ilk geleni, Tesla'nın robot-taksi ağını 2020'de hayata geçirmesi projesi. Bir diğer yandan Mercedes markasını çatısının altında bulunduran Daimler de aynı şekilde projesinin testlerine devam ediyordu. Büyük markalar bir şekilde süreci ertelerken, sadece amacı bu olan girişimlerde durum biraz daha vahim. Örneğin Zoox, Nisan ayının hemen başında corona virüs yüzünden durma kararı ve aldı ve bazı çalışanlarını işten çıkarmaya başladı.

Çeyrek sonuçlarında zarar açıklayan Ford, lüks araç markası Lincoln'ün Rivian elektrikli projesini de iptal etti. Ancak şirket elektrikli otomobil yakın gelecekte gerçekleşecek Mustang Mach-E ve Bronco modellerinin lansmanına sadık kalacağını belirtti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.