Corona virüs salgını e-ticaret sektöründe işe alımları nasıl etkiledi?

Corona virüs salgını nedeniyle birçok sektör işe alımları askıya almış olsa da online market ve pazar yerleri için aynı şey söz konusu değil.
Corona virüs salgını e-ticaret sektöründe işe alımları nasıl etkiledi?

Türkiye'de ilk corona virüs vakası teşhis edildikten sonra başlayan sosyal izolasyon günlerinde tüketiciler ihtiyaçlarını online market ya da pazar yerlerinden karşılamaya başladı. Bu yüzden taraftan gelen sipariş taleplerini karşılamakta zorlanan Türkiye'nin önde gelen sanal market, ortak pazar yerleri yeni işe alımları hızlandırdı.  

2020 yılının sonuna kadar 5 bin kişi istihdam edilecek

Hepsiburada Gebze Akıllı Operasyon Merkezi, Hepsijet Lojistik ve Hepsiexpress Cebindeki Market birimlerindeki operasyon ve dağıtım ağında görevlendirmek üzere 2020 sonuna kadar 5 bin kişiyi istihdam edecek. Ek istihdamla operasyon ve dağıtım alanındaki toplam çalışan sayısı 7 bin 500’e yükselecek.

Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’ye yatırıma devam ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Hepsiburada olarak yeni ürünler, hizmetler, teknolojik çözümler ile yatırım yapmaya ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Özellikle, içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, Hepsiburada olarak, tam bir görev bilinciyle vazifemizi yerine getirmek için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Ya online ya da yüz yüze

Şok Marketler, bu yılın başından bugüne kadar toplamda bin 900 kişi istihdam etmiş. Sadece Cepte Şok uygulaması için 525 kişi işe alınmış. Şok Marketler CEO'su Uğur Demirel, "Yıl sonuna kadar, yeni açılan mağazalarımız ve Cepte Şok için toplam 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.

İşe alım görüşmeler online ortam veya yüz yüze gerçekleştiriliyor. Online görüşmeler telefon veya görüntülü konuşma yapılıyor. Bunun için Skype, Teams veya WhatsApp kullanılıyor. Başvurularımızın tamamını online ortamdan “sokmarket.com.tr” ve kariyer siteleri üzerinden alınıyor.

Son bir ay içinde 100 kişiyi işe aldı

İstegelsin de corona virüs nedeniyle artan talepleri karşılamak adına ekibini büyütenlerden... Son bir ayda 100 kişi işe alındı. Şirketin CEO'su Sedat Yıldırım, "Operasyon ekibi en hızlı büyüyen ekip. Ayrıca birçok birimimizde açık pozisyonlar bulunuyor ve işe alım süreçleri devam ediyor. Bu yıl içerisinde ekibimiz daha da büyüyecek" diye konuşuyor. İnsan kaynakları departmanına gelen başvuruların titizlikle incelendiğini söyleyen Yıldırım, uygun bulunan adaylar ile görüşmeler gerçekleştirildiğini anlatıyor.

Toplam 5 bin kişiye iş imkanı sağlandı

Migros, sadece Sanal Market için iki hafta içinde bin kişiyi işe alacağını duyurmuştuk. Yaşanan gelişmeler ışığında; toplumun ihtiyaçlarını kesintisiz karşılamak, süreçleri geliştirmek ve beklentilere hızlı cevap vermek amacıyla  “1000 İYİ Yürek Daha Arıyoruz” kampanyasıyla birçok farklı ilden adaylara ulaştı. Bu dönemde 5 bin kişiye yeni istihdam sağladı. İhtiyaçlar dahilinde işe alımları devam edecek.

İşe alımlarımız kapsamında şu anda tüm başvuru ve değerlendirme süreçlerimizi online olarak yürütülüyor. Adaylar, çeşitli kariyer platformları ve Migros Ticaret A.Ş web sitesindeki  açık pozisyonlara başvuruyor. Kriterleri sağlayan adaylar online görüşmeler; pozisyon bazında gerekli olduğu takdirde test, envanter gibi farklı araçlar ve vaka çalışmaları yapılıyor.

İşe alımlar devam edecek

Mevcut işe alımlara devam eden bir diğer şirket de Yemeksepeti... 11 Mart'tan bu yana bine yakın kişiye iş imkanı sağladı. Yemeksepeti'nin İnsan Kaynakları Müdürü İlke Şentürk, "Bu kritik dönemde işe alımlarımız devam edecek" diye konuşuyor.

Şirket, işe alımlarda görüşmeleri online olarak devam ettiriyor, mülakat süreci olumlu sonuçlanan kuryelerin sağlık önlemlerini gözeterek güvenli sürüş eğitimi organize ediliyor. Sürüş eğitimi başarılı olan adaylar işe giriş belgelerini tamamlıyor. Bu hassas dönemde riski minimuma indirmek için sağlık kontrolleri ile iş yeri hekiminin onayı doğrultusunda işe giriş sürecini başlatıyorlar. İşbaşı yapan çalışanlara tüm eğitimleri online olarak veriyorlar.Merkez ofis işe alımlarımızda da tüm süreçler dijital olarak ilerliyor. Çalışanların ekipmanlarını evlerine kargolayarak çalışma süreçlerinin başlayabilmesine destek oluyorlar.

"Şirketimizin kültürü olarak dijital süreçlere çok aşina olduğumuz için mevcutta yüz yüze ilerleyen adımları dijitale taşımakta zorluk çekmedik" diyen Şentürk sözlerine şöyle devam ediyor: "İşe alım, eğitim ya da oryantasyon süreçlerini mevcut koşullara göre hızla revize ederek içinde bulunduğumuz duruma adapte olduk. Yemeksepeti markasına adayların duyduğu yüksek güven ve motivasyon bizi bu günlerde daha da mutlu ediyor. Açık ilanlarımıza gelen başvuru sayıları oldukça yüksek. İş görüşmelerimiz esnasında adaylardan aldığımız geri bildirimler de işveren markası olarak Yemeksepeti’nin çalışanları, iş ortağı olan restoranlar ve toplum için aldığı aksiyonların ne kadar doğru yönde adımlar olduğunu bize gösteriyor." 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.