Corona virüs gündelik yaşamı değiştirdi ve etkiledi. Birçok kişi bunun geçici olmasını umut etse de uzmanlar gelecek haftalarda olabilecek şeyleri tahmin etmekte zorlanıyor. Sokağa çıkma yasakları başladı, şirketler kapatıldı, toplumsal hayat yavaşladı. Bütün dünya bu işin nereye varacağı ve etkilerinin ne olacağı konusunda tedirgin ve endişeli... Kimi ülkeler bu süreci doğru yönettikleri için salgını az hasarlı ve kontrollü atlatıyor. Ama özellikle İngiltere, ABD ve İspanya gibi batılı ülkeler için ise fatura oldukça ağır...
Hastalıkla mücadelede ülkeler başarısız oldu
İnternet dünyasının ünlü yatırımcılarından Marc Andreessen bu ülkelerin corona virüs salgınına hazırlıksız yakalandığını düşünenlerden... Bu yüzden birçok ülkenin bu konuda başarısız olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Birçoğumuz bu davayı bir siyasi partiye ya da hükümete sabitlemek istiyor. Ancak gerçek şu ki, sıkı çalışma ve birçok insanın olağanüstü fedakarlığına rağmen herkes başarısız oldu. Yani sorun en sevdiğiniz siyasi rakibinizden veya kendi ülkenizden daha derin.
Uyarılara kulak asılmadı
ABD'nin corona virüs salgını ile mücadele politikalarını eleştiren yatırımcı sağlık kurumlarında yeterli ekipman ve materyal olmadığını iddia ediyor. Ayrıca yarasa kaynaklı corona virüsler hakkında yıllarca önceden uyarı alınmasına rağmen, ABD'nin bununla ilgili aşı geliştirme çalışmalarına başlatmadığını söylüyor. "Bilim insanları umarım aşı icat eder. Ancak daha sonra üretimlerini ölçeklendirmek için gerekli üretim fabrikalarına sahip olmayabiliriz. Ve o zaman bile, tedavi veya aşıyı hızlı bir şekilde uygulayıp uygulayamayacağımızı göreceğiz" diyerek bilim insanların 2014 salgını sonrasında birçok kişinin hayatı pahasına, yeni Ebola aşısı için düzenleyici testin onayının gelmesinin beş yıl sürdüğünü hatırlatıyor. Salgınla mücadele için açıklanan ekonomik önlem paketinin yetersiz olduğunu söyleyen Mark Andreessen sözlerine şöyle devam ediyor:
Ona göre ABD'de milyonlarca işçi ve küçük işletme ciddi ekonomik krizle karşı karşıya... Bunun için alınan yeterli önlem almadığını söyleyerek ABD hükümetinin politikalarını eleştiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Maske yapmak ya da ihtiyacı olanlara para aktarmak zor değil. Bu şeylere sahip olabilirdik ama yapmamayı seçtik. Sorun para mı? Federal hükümet iki hafta içinde 2 trilyon dolarlık corona virüs kurtarma paketi açıkladı. Sorun kapitalizm mi, teknik yeterlilik mi? Açıkçası hayır... Bu sorunun cevabı arzu ve atalet... Bunları önlemek için istediğimizden daha fazlası gerekli. Ama asıl problem irade...
Amerikan rüyası yeniden inşa edilmeli
Ona göre yukarıda saydığı sorunların çözümü yeni ürünlere, üretime, fabrikalara agresif yatırım yapma ve tavizsiz siyasi destekten geçiyor. Çok çalışma ile başarı, refah ve şöhretin yakalanabileceği savunan 'Amerikan Rüyası'nın yeniden yapılanması gerektiğini savunuyor. Bunun için mevcut politikalarını revize ederek gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor ve sözlerine şöyle son veriyor:
Amerikan rüyası nedir? Kendinize ait bir ev, bir aile... Her ABD'linin rüyayı gerçekleştirebildiğinden emin olmak için konut, eğitim ve sağlık hizmetleri için hızla artan fiyat eğrilerini kırması gerekiyor. Bunu yapmanın tek yolu ise inşa etmek. Siyasi liderlerimizden, CEO'larımızdan, girişimcilerimizden, yatırımcılarımızdan daha fazlasını talep etmeliyiz. Kültürümüzden, toplumumuzdan daha da fazlasını istemeliyiz. Çünkü hepimiz gerekliyiz ve hepimiz inşaata katkıda bulunabiliriz. Milletimiz ve medeniyetimiz üretim üzerine, bina üzerine inşa edildi. Atalarımız yollarını ve trenlerini, çiftlikleri ve fabrikaları yaptı. Biz de bilgisayar, mikroçip, akıllı telefon... Miraslarını onurlandırmanın ve kendi çocuklarımız ve torunlarımız için istediğimiz geleceği yaratmanın tek bir yolu var ve bu da inşa etmek.
Duayen yatırımcının 2006'da Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e mentorlük yaptığını ve en hamlesinin o dönem Facebook'a Yahoo'dan gelen 1 milyar dolarlık satın alma teklifinin reddedilmesinde önemli rol oynadığını daha önce yazmıştık. Bu örnekten de anlaşıldığı gibi doğru ve isabetli karar vermesiyle tanınan Andreessen'in salgın ile ilgili mücadeleyle ilgili eleştirilerine kulak vermek gerekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap