Sosyal izolasyon gündelik yaşamı nasıl dijitalleştirdi?

Sosyal izolasyon tüm dünyanın gündelik yaşam rutinlerine yeni bir boyut kazandırdı.
Sosyal izolasyon gündelik yaşamı nasıl dijitalleştirdi?

Corona virüs salgını sebebiyle sosyal mesafelenmeyi tercih eden insanlar, dijital dünyaya her geçen gün daha çok entegre oluyor. Spor oyunlarından konserlere, yüz yüze etkinliklerden oyunlara her şeyin dijital alternatifler benimseniyor ve bunlar hayatın bir parçası haline geliyor. Artık gündelik hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan online uygulamalar, gündelik yaşama farklı bir bakış açısı getiriyor. 

Virüs salgını nedeniyle pek çok şirketin evden çalışma modelini hayata geçirmesine neden oldu. Evden çalışmak aslında birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. İş kıyafetleri pijama, ayakkabılar ev terliği, ofis alanı salona, yemekhane mutfağa dönüştü. Bütün bunlar olurken kimse dağınık bir mutfakta ya da toplanmamış bir salonda iş görüşmesi yapmak istemiyor. Bu durumun farkına varan online mobilya platformu West Elm, Mart ayında Zoom toplantıları için yeni bir dijital iç mekan seti başlattı. Bununla hayallerinizdeki ev dekoru, lüks aksesuarlarla yeniden dekore edebiliyor.

Airbnb'de sanal seyahat imkanı

Bir taraftan ekranlar, dünyaya açılan bir pencere olarak kullanıyor. Evlerini kiraya vermek isteyen mal sahipleriyle o bölgede konaklama arayan insanları buluşturan bir çeşit konaklama Airbnb, iş modelini değiştirdi. 9 Nisan'da başlatılan Online Experiences ile sanal seyahata imkan tanıyor. Sanal turistler, Japonya'daki Budist rahiplerle meditasyon yapıyor, Çernobil'i köpekleriyle ziyaret ediyor ya da Marakeş'teki bir Faslı aileyle yemek pişirmek için Zoom'u kullanıyor.

Airbnb'den Catherine Powell'ın yaptığı açıklamada, “İnsan yaptığımız işin merkezinde yer alıyor. Onların sağlığını korumak için içeride kalmaya ihtiyaç duyan pek çok insanla ev sahiplerini online olarak buluşturuyoruz" diyerek içinde bulunduğumuz durumu kendi kullanıcılarına nasıl uygun hale getirdiklerini anlatıyor.

Instagram Live'da yoga seansları düzenleniyor

Bir taraftan dünyadaki destinasyonlarda da benzer bir yaklaşım izleniyor. Oteller konuklarının sanal bir kaçamak yapabilmeleri için odalarından canlı yayınlar yapıyor. Jamaika Turizm Kurulu, 3 Nisan 2020'de “Escape to Jamaica” serisini başlattı ve sanal ziyaretçileri dans partileri, yemek demoları ve Instagram Live'da düzenlenen yoga seansları ile Jamaika kültürüne katılmaya davet etti.

Bir taraftan yeni oyunlar ve etkinlik platformları, sosyal izolasyonun etkilerini hafifletmeye yardımcı oluyor. Örneğin Kanadalı girişim Tru Luv Media, kullanıcılarının mevcut sağlık durumuna hitap etmek için #SelfCare uygulamasını yeniledi. Kullanıcıların sanal bir yatak odasına girdiğini gören ve onlara bir bitki sulama veya çamaşır toplama gibi sıradan bir görevi yerine getirme seçenekleri sunan uygulama platformlarını güncelledi. 

İngiltere'deki video oyunu serisi Animal Crossing yeni oyunu New Horizon, mobilyalardan aletlere kadar her şeyi online olarak inşa etmeyi sağlıyor. Sanal olarak ıssız bir adada bahçecilik yapma ya da balık tutma imkanı veriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.