Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs nedeniyle birçok şirket ticari faaliyetlerini askıya aldı. Hem Türkiye hem de yurt dışında özellikle kargo hatları sıkıntılı günler geçiriyor. Corona virüs salgını nedeniyle sınırların kapatılması uluslararası ticareti olumsuz etkiledi. Buna rağmen geçen yıl Türkiye pazarına giriş yapan AliExpress'in Global Tüketici ve Pazar Operasyonları Kıdemli İş Geliştirme Yöneticisi ve Türkiye Ülke Müdürü Yaman Alpata bundan sonrası için umutlu... Ona göre corona virüs salgını tehdidinin ortadan kalkması ticari anlamda Türkiye'ye yeni fırsatlar yaratacak.
Salgın sonrasında neler değişecek?
Alpata'ya göre salgın sonrasında dünya genelinde tüketici talebinde ve satın alma gücünde değişikliklere yol açacak. Satıcıların yeni müşteriler bulma ihtiyacı ortaya çıkacak ve dünyada talep değişecek. Özellikle sezon ürünlerinde sıkıntılar yaşanacağını düşünüyor. Hem dünyada hem de Türkiye'de satın alma gücünün de azalacağını düşünen Yaman Almata, "İşler normale döndüğünde satın alma talebi belli bir dönem için yükselecek. Bunun geçici olacağını düşünüyorum. Genel anlamda baktığımızda talepte azalma olacak. Bu da doğal olarak satışları düşürecek" diye konuşuyor.
Bu sorunu çözmenin yolunun başka pazarlara giderek oradan yeni müşteriler bulmak olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
"Bunun için yurt dışına gitmek gerekecek. Çünkü Türkiye'deki pazar belli. Yurt dışındaki pazar içinde kendinin operasyon yapması oldukça maliyetli bir iş... Bu yüzden en mantıklı yol pazar yerleri üzerinden satış yapmak olacak. Temelde satışa odaklanacağı için.yeni müşteri kazanma ve pazarlara açılma ön plana çıkacak."
Ürünler kapıdan alınıyor
AliExpress, Türkiye'deki binlerce işletmenin dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterileri ile buluşmasına ve e-ihracat yapmasına imkan sağlıyor. Bu dönemde işletmelerin salgından minimum etkilenmesi adına PTT ile yakın çalışıyor. Şirket, kurumla yeni tarife uygulamasına geçti. Amaçları mümkün olduğunca hatları ve ülkeleri güvenli tutmak ve gönderimlerin devam etmesini sağlamak. Bunun için Aras Kargo'nun Jetizz'i ile anlaştı. Bu kapsamda satıcılarının herhangi bir yere gitmesine gerek kalmadan ürünler doğrudan kapıdan alınıyor. İstanbul Tuzla'daki depoya götürülüyor. Henüz sadece İstanbul'daki satıcılar için bu uygulamayı başlatan şirket, yakında bunu diğer illere de yayacak. Yaman Almata'ya göre bu uygulama, bu yurt içi maliyetlerde ciddi bir avantaj sağlacak.
Kuruluşu üzerinden 10 yıl geçen AliExpress, işletmelerin sınır ötesi ticarete başlaması ve geliştirmesi için destek oluyor. Dijital altyapısı ve platformun sunmuş olduğu operasyonel imkanlar sayesinde binlerce Türk işletmenin dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterileri ile buluşmasına ve e-ihracat yapmasına imkan sağlıyor.
Üç ay boyunca komisyon alınmayacak
AliExpress, iş ortaklarının satış ve operasyonlarına destek olmak amacıyla, 18 Nisan itibarıyla yapılacak satışlardan 3 ay boyunca hiç bir komisyon almayacağını duyurdu. Bu destekten hem mevcut satıcılar hem de yeni katılacak satıcılar faydalanabilecek. AliExpress ayrıca Türk satıcıların satışa sundukları ürünler için ek pazarlama yatırımı yapacak. Yaman Alpata, "Bu destek paketi kapsamında 3 ay boyunca komisyonu sıfırladık ve ek pazarlama yatırımları ile satıcılarımızın küresel satışlarını arttırmaya odaklandık” diye konuşuyor.
Yurt dışındaki satıcıları desteklemek için almış olduğu bir karar olduğunu söyleyerek, "Bu durum sadece İtalya, Almanya ve Türkiye için geçerli. Bunlar AliExpress'in en çok satıcısının olduğu ve krizden en çok etkilenen ülkeler" diye konuşuyor.
İtalya pazarı açılacak
Corona virüs salgınında Çinli satıcılar gibi her yere ürün gönderebilen Türk satıcılar için bazı pazarlar kapanmıştı. Bu pazarlar arasında hastalıktan etkilenen ve kayıp sayısının yüksek olduğu İtalya'da vardı. Alpata, Avrupa'da işler biraz daha kontrol altına alınmaya başlandığını ve sistemlerin bu duruma adapte olmaya başlamasıyla şirketlerin İtalya'ya ürün göndermeye başlayacaklarını söylüyor.
Binlerce KOBİ'ye e-ihracat yapma imkanı sunan AliExpress bu süreçte ihracat yapma şeklini değiştirmedi. Şirketler hala ürünlerini platforma ücretsiz yükleyerek listeleniliyor. Ürünler dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. Stok miktarı belirleniyor ve satışa çıkıyor. Ürünler depoya geldikten sonra ilgili ülkelere ayrılıyor. Gümrük işlemleri bittikten sonra son kullanıcıya teslim ediliyor. Bütün bu süreci alıcı da satıcı da panel üzerinden takip edebiliyor. Ürün teslim edildikten sonra ürün bedeli tüketicinin hesabına yatırılıyor. Şirket bu hizmet için yüzde 5 ila 8 oranında komisyon alıyor. Bu oran ürün kategorisine göre değişiyor. Oran kategoriye göre değişiyor olsa da Türkiye'de genelde yüzde 8.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap