Insider'ın "COVID-19 Dijital Trendler Raporu"nda öne çıkanlar

Insider, corona virüs salgını ile ilgili olarak 2018, 2019 ve 2020 yılları; 1 Şubat- 27 Şubat ve 1 Mart- 27 Mart tarihlerindeki farklı bölgelerde yaşanan sektörel değişimleri karşılaştıran bir rapor hazırladı.
Insider'ın

Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını ile evlerinde vakit geçirmeye başlayan toplum, günlük yaşantılarının büyük bir kısmını dijital platformlarda geçirmeye başladı. Zira sanatçılar konserlerini dijitalde gerçekleştiriyor, insanlar müzeleri sanal olarak geziyor, haberler internetten takip ediliyor ve hatta iş toplantıları dahi uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bunların bir sonucu olarak dijital platformda aktif olan şirketlerin yükseldiği, dışarıdaki hayatın ise durakladığı gözlemleniyor. 

22 Ocak’ta başlayan Corona virüs Google aramaları, Türkiye’deki asıl etkisini 11 Mart ve sonrasında zirve yaparak gösteriyor. Corona virüs Google aramalarını aynı trend ile maske, kolonya ve makarna aramaları takip ediyor. Kolonya ve makarna aramalarında yüzde 200 binlik, kırmızı et aramalarında yüzde 300’lük arama artış rekorları yaşanıyor.

Insider da corona virüs salgını ile ilgili olarak, global partnerlerinin 626 adet web sitesinden edindiği bilgilere dayalı 2018, 2019 ve 2020 yılları; 1 Şubat- 27 Şubat ve 1 Mart- 27 Mart tarihlerindeki farklı bölgelerde yaşanan sektörel değişimleri karşılaştıran bir rapor hazırladı. Raporda oldukça dikkat çekici bilgiler yer alıyor.

Medya sektöründe 3 kat artış

Geçtiğimiz 2018 ve 2019 yıllarında dünyada gerçekleşen oturum sayıları Şubat’tan Mart’a geçişte artıyor. 2020 yılında ise oturum sayıları otomotiv ve seyahat sektöründe sert bir düşüş yaşıyor, perakende sektöründe aynı kalıyor ve medya sektöründe geçen iki yıla kıyasla 3 katı oranında artan bir trend deneyimliyor.

Perakende sektöründe artış, 2019'dan düşük

Asya Pasifik, Ortadoğu & Kuzey Afrika, Avustralya ve Avrupa’da 2020 Şubat ayından Mart ayına geçerken perakende oturum sayıları azalırken; Türkiye’de bu oturum sayıları artış gösteriyor. Bu artışın 2019 yılında yaşanan artıştan az; 2018 yılındaki artıştan ise çok olduğu gözlemleniyor. Moda perakendesinde oturum sayıları 2020 Şubat ayından Mart ayına tüm bölgelerde düşüyor.

Elde edilen gelire bakıldığında ise şaşırtıcı bir tablo karşımıza çıkıyor. Azalan oturum sayılarının yaşandığı bölgeler dahil olmak üzere tüm bölgelerde 2020 Mart ayında elde edilen gelir, Şubat ayında elde edilenden daha fazla oluyor. Oturum sayılarında azalma olan Avustralya, ve Avrupa’da elde edilen gelir bir önceki yılların Şubat-Mart karşılaştırmasına göre 2020’de en yüksek artışı gösteriyor. Az önce oturum sayısının arttığını söylediğimiz Türkiye’de yaşanan gelir artışı ise bir önceki yıllara göre azalmış gözüküyor. Bu durum bize Türkiye’de artan oturumların aynı oranda geliri arttırmadığını ve Avustralya ve Avrupa’da azalan oturum sayılarında daha yüklü harcamalar yapıldığını gösteriyor.

Moda perakendesi kırılımında getirilen gelirlere bakıldığında Asya ve Avrupa’da 2020 Şubat’tan Mart’a gelirler artarken; Türkiye’de gelirlerin düştüğü gözlemleniyor.

Dönüşüm oranına bakıldığında ise diğer yıllara kıyasla tüm bölgelerde 2020 Şubat’tan Mart’a kıyasla belirgin bir artış görülüyor. 2019-2020 Mart aylarını karşılaştırıldığında, 2019 Mart’ta yüzde 1.08 olan dönüşüm oranı; 2020 Mart’ta yüzde 1.24 oluyor. 2020 Şubat’tan Mart’a geçişte en yüksek oturum sayısı artışlarından birine sahip bölge olan Türkiye’de ise dönüşüm oranındaki artış yine oturum sayısındaki artışa göre az kalıyor. Dolayısı ile Türkiye’de artan oturum sayılarının aynı oranda dönüşmeyip aynı oranda gelir getirmediği gözlemleniyor.

Moda perakendesi kırılımında oturum sayıları 2020 Şubat ayından Mart ayına tüm bölgelerde düşerken; dönüşüm oranları tüm bölgelerde artış gösteriyor.

Seyahat sektöründe yüzde 45 azalma

Seyahat sektöründe, beklenildiği üzere bir önceki yıllardaki Şubat- Mart geçişine oranla tüm bölgelerde oturum sayısı, gelir ve dönüşüm oranında benzer azalma trendi görülüyor. Oturum sayısı olarak, Türkiye’de bu düşüş 2019-2020 Şubat Mart karşılaştırmasına göre yüzde 45 azalma ile sonuçlanıyor. Aynı şekilde bu dönemde Türkiye’de dönüşüm oranı yüzde 37 azalma gösterirken; elde edilen gelir yüzde 45 oranında azalma gösteriyor.

Seyahat sektörünün bünyesinde yer alan tüm kırılımlarda gözlemlenen dijital büyüme metrikleri salgından negatif etkileniyor. Havayollarında dünya genelinde 2019 yılı Mart ayında yüzde 3.20 olan dönüşüm oranı; 2020 yılı Mart ayında yüzde 2.58 oluyor. Konaklama kırılımında 2019 yılı Mart ayında yüzde 0.66 olan dönüşüm oranı; 2020 yılı Mart ayında %0.29 oluyor.

Otomotiv sektöründe yüzde 21'lik düşüş

Medya ve yayın sektörü, gündemdeki yoğunluktan ötürü 2018 ve 2019 yılları Şubat – Mart geçişi ile kıyaslandığında en yüksek oturum sayısı artışlarını 2020’de gözlemliyor. Geçen sene, Türkiye’de Şubat’tan Mart’a oturum sayısı artışı yüzde 2 olurken; bu yıl bu artış oranı yüzde 8’e çıkıyor.

Otomotiv sektöründe ise 2018 ve 2019 yılında Şubat’tan Mart’a geçerken görülen oturum sayısındaki artışlar 2020 yılında yerini azalma trendine bırakıyor. Türkiye’de geçen yıl Şubat’tan Mart’a yaşanan yüzde 34’lük artış yerine yüzde 21’lik bir düşüş görülüyor.

Insider tarafından hazırlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.