D2C'den pazar yerlerine corona virüs döneminde Evyap'a gelen talep nasıl değişti?

Corona virüs salgını nedeniyle hijyen ürünlerinin satışı arttı. Kolonya ve sıvı sabun talebinde patlama yaşanıyor.
D2C'den pazar yerlerine corona virüs döneminde Evyap'a gelen talep nasıl değişti?

Çin’in Wuhan Kenti’nden başlayarak tüm dünyaya yayılan corona virüs bütün dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dünya genelinde virüsten etkilenen kişi sayısı 1 milyon 275 bine, can kaybı 69 bin 487'ye yükseldi.Henüz net bir tedavi yöntemi, aşısı ya da ilacı olmayan virüsten korunmanın en birincil yolu hijyen... Hal böyle olunca hijyen ürünlerine rağbet arttı.Özellikle gönüllü karantinada yaşayan ve zorunda kalmadıkça dışarı çıkmayan insanlar, bu ürünleri online olarak sipariş etmeye başladı. 

TOBB Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi’nin son verilerine göre kozmetik sektörü 9.4 milyar lira, temizlik ürünleri sektörü 8.7 milyar lira ve hijyenik kağıt sektörü de 8.3 milyar lira olmak üzere toplamda 26.4 milyar liralık pazar payına sahip. Gelecek taleplerle ise yakın zamanda 30 milyar liralık hacme ulaşması bekleniyor.

Sipariş sayısı üç katına çıktı

Sektörün en köklü şirketlerinden biri olan Evyap da bundan etkilendi. Kasım 2019'dan beri kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yapan şirket, son bir ayda trafiğini iki, sipariş sayısını üç kat artırdı. Satışa dönme oranını ise yüzde 50'ye çıkardı. Evyap Global E-ticaret Departman Müdürü Özge Karadaş, Mart ayında yeni kullanıcı sayısının da ikiye katlandıklarını söylüyor.

En çok kolonya satılıyor

Salgından dolayı en çok talep gören ürünü ise kolonya oldu. Kolonyayı sabun kategorisi takip ediyor. Katı, sıvı, antibakteryiel sabun ve antibakteriyel mendile talep var. Bebek bezi de rağbet gören ürünler arasında yer alıyor. Artık yaptıkları işin bir kamu hizmetine dönüştüğünü söyleyen Karadaş, "En çok tekil kullanıcıya en adil şekilde bu ürünleri nasıl ulaştırabiliriz konusunda yoğun mesai harcıyoruz. Özellikle kolonyayı elimizden geldiğince, stok gelir gelmez hemen satışa açmaya çalışıyoruz" diye konuşuyor.

Platformda bebek bezinden sabuna, deodoranttan kreme tüketiciye 500’den fazla ürünü bir arada bulunuyor.  Hepsiburada, Trendyol, N11, Gittigidiyor, Getir, Banabi, İstegelsin, Joker, E-bebek, Boyner, Amazon, Avansas gibi platformlara da ürün gönderdiklerini belirten Karadaş, "Evyap ürünleri kişisel temizlik kategorisi halihazırda olmayan online satış kanallarından bile ürünlerimizi satın almak ve sitelerinde satmak için talepler geliyor. Ama şu anda bu talepleri kapasitelerimizden dolayı karşılayamıyoruz" diye konuşuyor.

Bazı ürünlerin satışı kısıtlandı

Karadaş, artan talebe karşılık vermek için bir takım önlemler aldıklarını söylüyor. "Şu anda tüm pazar yerleri siparişlerinin çıkışını operasyonunu kendimizin yürüttüğü E-ticaret Operasyon merkezimizden yapıyoruz. Buradaki gücü en verimli şekilde kullanmak için paketlemesi zor, bu dönemde talebi az olacak bazı ürünleri geçici süre için satışa kapadık" diye konuşuyor.

Nisan ayında üretim hızlanacak

Üretim kapasitesini en verimli şekilde kullanmak ve daha çok tüketiciye ulaşmak için de bir takım önlemler alan şirket, bu doğrultuda yeni şişe alternatifli  ürünler tasarlamaya başladı. Karadaş, e-ticaret operasyonunu en verimli şekilde yönetmek ve iş gücünü bu ürünlere kaydırabilmek için bazı ürünlerinin satışını kısıtlayarak odaklarını hijyen ve temizlik ürünlerine kaydırdıklarını söylüyor. Kullanılan hammaddelerin temininde yaşanan sıkıntıları aşmak adına çeşitli tedbirler aldıklarının da altını çiziyor. "Nisan ayında üretimimizi hızlandıracak seçenekler üzerinde çalışıyoruz. Elimizdeki bütün ürünleri adil ve hızlı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız"diye konuşuyor.

Karadaş'a göre her yıl katlanarak artan online trafik ve satış hacmi karşısında direct to customer (D2C) şirketlerinin özellikle bu dönemde başarılı olabilmeleri için işleyişi kusursuz bir sistemle yürütmeliler. Bu nedenle ürün siparişlerini zamanında, doğru ve güven içinde ulaştırmak, e-ticaret şirketlerinin başarısındaki en kritik aşamayı oluşturuyor. Özge Karadaş'un açıklaması önemli:

Özellikle bu tür olağanüstü dönemlerde operasyon merkezimizin hızının ve kapasitesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. E-ticaret operasyon merkezimizinin kapasitesini 2020’de artırmayı ve daha akıllı sistemler ile yönetmeyi hedefliyoruz. Ayrıca globalde de e-ticarette büyüme vizyonumuzu desteklemek için yatırımlarımız devam edecek.

Evyap, önümüzdeki dönemlerde e-ticarete özel yeni ürün ve kategoriler sunmayı ve CRM altyapımızı güçlendirmeyi planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.