COVID-19 ile yaşanan daralmanın her sektördeki yansıması farklı gerçekleşiyor

COVID - 19 sonrası girişim adetlerinde düşüş, işletmelerin koşullarında zorlanma ve müşteri davranışında değişim yaşanıyor. Alınan önlemlerle birlikte her sektörde farklı beklentiler söz konusu.
COVID-19 ile yaşanan daralmanın her sektördeki yansıması farklı gerçekleşiyor

Corona virüs salgını her endüstriyi olduğu gibi girişim ekosistemini de etkiledi. 2019'un son çeyreğine göre sermaye yatırımlarında görülen yaklaşık %20'lik daralma daha önceki resesyon dönemlerine benzer zamanları hatırlatmakta. 2000'lerin başında yaşanan krizle 2007 - 2008 dönemini düşündüğümüzde yatırımların toparlanması ve girişimlerin canlanması yaklaşık 2 seneyi bulmuştu. Analistler, yatırım adetlerinin ve miktarlarının bu şekilde önümüzdeki 2 - 3 ay daha sürmesi durumunda daha önceki zamanlara benzer sonuçlarla karşılaşılacağını söylemekte. 

Şu anda yaşadığımız durumda sadece ekonominin değil insan faktörünün de etkilenmesi senenin geri kalanı için olumsuz beklentileri artırmakta. Global GDP'de %1.5'lik düşüş beklentisinin olduğunu göz önünde bulundurursak önümüzdeki dönemlerde yatırımcılar da daha çekimser davranabilir. Sadece girişimler için değil tüm sektörlerde işten çıkartma, ücretsiz izin kullandırma, iş ilanlarında düşüş ya da üretimden kaynaklanan aksamalar söz konusu. Bununla birlikte Almanya, Danimarka gibi ülkelerde girişimlerin hayatına devam etmesi için hükümet desteği ya da Singapur'da KOBİ'lerin e-ticarete geçmesini sağlamak için verilen destekler ekonomiyi canlı tutmak, daralmadansa durağan oranlarla seneyi tamamlamak için atılan adımlardan. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.