Startupfon'un kuruluş hikayesini yönetici ortaklarından Gülsüm Çıracı anlattı

Startupfon; girişimcilerle görüşme, due diligence ve sözleşme aşamalarına vakit ayırmakta zorlanan yatırımcılar için bu süreçleri dijitalleştiriyor.
Startupfon'un kuruluş hikayesini yönetici ortaklarından Gülsüm Çıracı anlattı

Ekosistemin aşina olduğu isimlerden biri olan Gülsüm Çıracı, erken aşama yatırım platformu Startupfon'unu tanımlarken ağzından kelimeler tane tane dökülüyor. " Bu..." diyor ve devam ediyor: "Melek yatırımcılar, nitelikli kitle ve Venture Capital'in hibrit bir modeli." Üç bileşenin kesiştiği erken aşama yatırım platformu, Eylül 2018'de kuruldu. Portföyünde 30 girişim var. Şimdiye kadar üç girişimin (Creosafe, Sports&Merits ve Carbon) yatırımı tamamlandı. Bu girişimlere 500 bin dolar aktarıldı. Şu an platformda yatırım süreci devam eden girişim sayısı ise üç... Bu girişimler arasında Epiqur, Lumos Laser ve Scoutium buunuyor. Corona virüsü salgınından dolayı yatırımların daha yavaş ilerlediğini belirten Çıracı, şu an aktif yatırım süreci devam eden üç girişim daha olduğunu söylüyor. Hemen ardından iki girişimin daha yatırım için açılacağını sözlerine ekliyor.

Nasıl başladılar?

Çıracı, Startupfon'unu çıkış fikrini ilham olan İstanbul Startup Angels'ı kurmuştu. Melek yatırım ağıyla Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan, ekosisteme girmek isteyen ama yatırım yapmaya nereden başlayacaklarını bilmeyen yatırımcıları bulmuştu. Bu modelle üç sene içinde 30 yatırıma kaynak sağlamıştı. Şimdi Startupfon ile girişimci bulma, onlarla görüşme, due diligence ve sözleşme aşamalarına vakit ayırmakta zorlanan yatırımcılar için bu süreçleri dijitalleştiriyor.

Yatırımcıların yüzde 60'ı İstanbul dışında yaşıyor

Startupfon'a kayıtlı 603 yatırımcı var. Bu yatırımcıların yüzde 60'ından fazlasının İstanbul dışında yaşadığını söyleyen Çıracı, "Yüzde 80 'inden fazlası ise daha önce yatırım yapmamış, daha çok Anadolu'da yaşayan geleneksel firmaların yeni nesil yöneticilerden  oluşuyor" diye konuşuyor. 

Platformda 2480 girişimci bulunuyor. Kurulduğundan bu yana 2500'den fazla girişimci başvurmuş. Gülsüm Çıracı, özellikle bir pazar yeri gibi çalışmadıklarını ve yatırımcının karşısına çıkaracağı girişimleri seçerken üç aşamadan geçirdiklerini söylüyor. 

Hedef: 5 yılda 80 girişime yatırım yapmak

Startupfon'un ilk fonu -yeni toplanıyor- 10 milyon dolarlık Angel Fund... Bu fon aracılığıyla girişimlere 75 ila 150 bin dolar arasında para aktarılması planlanıyor. Beş yıl içinde toplamda 60 girişime yatırım yapılacak. Önümüzdeki bir yıl içinde de yurt dışına açılacak.

Angel Fund oluşturuldu. Çünkü platformdaki yatırımcı, bir ortak olarak öncelikle girişimcileri değerlendiriyor, due diligence yapıyor ve yatırım kararını verdikten sonra Startupfon platformuna üye olan yatırımcılarını da bu yatırıma davet ediyor. Böylece yatırım riskini dağıtıyor. Gülsüm Çıracı bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Yatırım yapma parası bile olsa birden fazla girişime yatırım yapmak ve bunları yönetmek çok zor. O yüzden yatırımcıdan parasının bir kısmını fona koymasını istiyoruz. Böylece bu para diğer girişimlere de dağıtılıyor." 

Corona süreci etkili ve potansiyeli yüksek girişimlere zemin hazırlayacak

Corona virüsü sürecinin onları 'iyi' etkileyeceğini düşünüyor. Virüsün yayılmasıyla ilgili mücadelede uzaktan çalışmanın ön plana çıktığını söyleyen Çıracı, "Şu anda bir yatırımcı portföyümüzde bulunan girişimleri inceleyebilir, girişimciyle görüşmesini Skype üstünden yapabilir, uzaktan da yatırım kararı verebilir. Bu nedenle aslında uzaktan çalışmaya uygun ilk ve tek platform olduğumuzu söyleyebilirim" diyor. Yine de bu süreçte insanların hızlı yatırım kararı almalarını beklemediklerini belirtiyor. Ayrıca bu süreç sonunda iyi eğitimli, yetenekli beyaz yakalıların konfor alanından çıkmak zorunda kalacağını ve ekosistem içinde 2001'deki gibi etkili ve potansiyeli yüksek girişimlere zemin hazırlanacağını iddia ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.