Türkiye'de corona virüs görülmesi ile marketlerde ciro ve sipariş adedi nasıl değişti?

Marketyo, Corona virüs salgınının online market alışverişleri üzerindeki etkisi ile ilgili bilgiler paylaştı.
Türkiye'de corona virüs görülmesi ile marketlerde ciro ve sipariş adedi nasıl değişti?

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında hazır içerikli e-ticaret servis sağlayıcısı olma iddiası ile karşımıza çıkan Marketyo'nun Esor Investments’tan 1,4 milyon dolar yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise farklı bir içerik ile karşımıza çıkan Marketyo, Corona virüs salgınının online market alışverişleri üzerindeki etkisi ile ilgili bilgiler paylaştı.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisine alan Corona virüs salgını günlük hayatımızı kökünden değiştirdi. Değişikliğin en çok yaşandığı alanların başında ise online market alışverişleri geliyor. Marketyo tarafından paylaşılan bilgilere göre 11 Mart 2019 tarihinde Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanması ile birlikte tüketicilerin davranışlarında online market alışverişi üzerinde hızlı bir tepki olduğu ve bu tepkinin büyüyerek devam ettiği görülüyor.

Ülkemizdeki vaka sayısı ve online market alışverişi siparişi indexi ile ilgili bilgiler de paylaşan Marketyo'nun sağladığı bilgilere göre 17 Mart tarihinde ülkemizdeki vaka sayısının 47 olarak açıklanması ile birlikte sipariş sayısı da zirveye ulaştı.

Paylaşılan bilgilere göre tüketici davranışındaki değişim sipariş sayıları dışında ortalama sepet tutarları, sepetteki ürünlerin yüzdesel dağılımı ve siparişlerin verildiği saatlerde de değişiklik gösterdi. 10 Mart ile 22 Mart arasındaki farka baktığımızda 4 aktlık bir değişim görülüyor.

11 Mart tarihinden önceki günlerde saat 11.00 - 19.00 saatleri arasında yoğun sipariş talepleri görülürken insanların evde kalmaları ve yükselen talep karşısında daha erken teslimat saati bulmak istemelerinden kaynaklı günün ilk saatlerinde başlayıp gün içerisinde daha dengeli bir şekilde sipariş vermelerine yol açtı.

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanması ile birlikte ilk olarak Genel Gıda kategorisinde hızlı bir yükseliş gözlemlendiğini ekleyelim. Genel Gıda kategorisi içinde pirinç, bulgur ve makarna gibi önemli bakliyat ürünlerinin bulunduğu kategori olduğunu da belirtelim. Tıpkı Genel Gıda kategorisinde olduğu gibi Kağıt - Kozmetik kategorisinde de normalin üzerinde bir artış görüldü.

İlerleyen günlerde kategori dağılımındaki bu davranış eskiye dönse de evde kalma çağrıları sonucu online market alışverişine gösterilen talep halen oldukça yüksek seviyelerde devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.