Corona virüs salgını, teknolojinin günlük hayata entegrasyonunu artıracak mı?

Tüm dünyanın içinde bulunduğu durum malum; evden çalışıyoruz, evlerimizden çıkmıyoruz, hastalığın mümkün olduğunca yayılmaması için gerekli tedbirleri almaya özen gösteriyoruz.
Corona virüs salgını, teknolojinin günlük hayata entegrasyonunu artıracak mı?

Tüm dünyanın içinde bulunduğu durum malum; evden çalışıyoruz, evlerimizden çıkmıyoruz, hastalığın mümkün olduğunca yayılmaması için gerekli tedbirleri almaya özen gösteriyoruz. Genellikle gittiğimiz yerler kapalı, dört gözle beklediğimiz olaylar iptal edildi ve bazılarımız işini kaybetti ya da yakında kaybetmekten korkuyorlar. Ancak her şeyin bu kadar kötü olmadığını belirtmekte de fayda var, zira insanlar gerçekten kenetlenmiş durumda.

Bilanço ağır ama insanlar kenetlenmiş durumda

Bilançonun ağır olduğu İtalya'da insanların balkonlarda birlikte şarkı söylediğini, girişimcilerin 3D yazıcılarla solunum cihazları ürettiği, İspanyolların birlikte egzersiz yaptığı görüyoruz.  Ülkemizde ise lise çağındaki öğrenciler solunum cihazı prototipi üretiyor, girişimler de corona virüs tespitinde kullanılabilen test kitlerini hayata geçiriyorlar. Sonuç olarak her ne kadar istifçilik ve sürekli bir stok yapma durumu devam etse ve geriye kalanlar için bu durum zorlaşıyor olsa da hala güzel şeyler olabiliyor.

Online alışveriş ile minimum temas

Aslında bu karantina dönemi, teknolojik gelişmelerin insan hayatına entegrasyonu konusunda da bazı ipuçlarını barındırıyor. Şu anda ülkemizde bile birçok mağaza fiziksel olarak kapanmış durumda ve sadece online olarak hizmet veriyorlar. Marketler açık olsa bile alışverişler, talebe dayalı market servisi uygulamaları ya da süpermarket zincirlerinin online platformları üzerinden yapılıyor. Böylelikle diğer insanlarla girilen etkileşim minimuma düşürülmek isteniyor. Hatta ülkemizde, Yemeksepeti'nde ve Banabi'de temassız teslimat uygulaması başlatıldı. Buna göre kişiler online ödemesini gerçekleştirdikleri ürünlerin kapıya bırakılmasını talep edebiliyorlar.

Drone'lar teslimat hızını yüzde 50 artırdı

Ülkemizde olmasa bile teslimat uçağı, robotlar ve otonom araçlarla ürün teslimatları gerçekleşiyor. Karantina döneminde, Çin'de, teslimat uçaklarının kullanımının bir hayli arttığı bilgisi paylaşılıyor. Üstelik GPS World'ün paylaştığı habere göre teslimatta drone kullanımı, alışılmış ulaşıma göre hızı da yüzde 50 oranında artırdı. 

Uygulamalar ile evden ekip çalışması

Muhtemelen tarihin en büyük uzaktan çalışma denemesinin ortasındayız. Slack, Zoom, Dropbox ve Gsuite gibi dijital iletişim kurmamıza ve iş birliği yapmamıza olanak tanıyan araçlar, 20 veya 10 yıl önce mümkün olmayacak şekilde uzaktan çalışmayı mümkün kılıyor. Üstelik bu araçlar her geçen gün yeni özelliklerle, daha iyi bir şekilde karşımıza çıkıyor. 

QR kod kullanımı ve temassız ödemede artış

Ödemelerde QR kod kullanımı ve temassız seçenekleri bir hayli artış gösterdi. Bu artışın yüzde 100'den bile fazla olduğunu söylemek mümkün, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi kimse yüzeylere temas etmek istemiyor. İnsanlar daha önce kullanmamış olsa bile şimdi bu yöntemleri tercih ediyorlar. Böylece zamandan kazanmanın yanı sıra daha temiz bir kullanım gerçekleşmiş oluyor.

3D baskı ile düşük maliyetler

3D baskı daha ucuz ve daha erişilebilir hale geldikçe, daha yaygın olarak benimseniyor ve insanlar daha fazla uygulama buluyorlar. Şu anda corona virüs salgını en çok solunum hastalıkları olanları etkiliyor ve solunum cihazları üretmek normal şartlarda oldukça pahalı. Ancak 3D baskı kullanımının artması, maliyetlerin düşmesine ve insanların medikal cihazlara daha çabuk ulaşmalarına neden oluyor. 

Gerçekten zor günler yaşıyoruz ve hepimiz bu sürecin bir an önce bitmesini bekliyoruz. Ancak bu salgın, muhtemelen birçok sektörde ve süreçte otomasyona giden yoldaki hızımızı artırmamızı sağlayacak. Belki hayat normale dönecek ama şu anda bizi salgından koruyan birçok teknolojik çözüm alışkanlıklarımız arasında yer edinecek. Robotlar yiyeceklerimizi ve teslimat uçağı siparişimizi teslim ettiğinde, bilgisayarlarımız bizim adımıza veri girişi yapıp e-postaları yanıtladığında bu sürece çoktan alışmış olduğumuzu göreceğiz. Belki bazı ülkeler için bu süreç daha yavaş olacak ama elbet bir noktada teknoloji entegrasyonu herkes için gerçekleşmiş olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.