Dün sizlerle Küresel çapta hem araştırmacıların hem de sade vatandaşın araştırmalara ve hesaplamalara katkıda bulunmak için neler yapabileceğini aktarmıştık. COVID-19 proteinlerinin dinamiklerini araştıran bilim insanları, hesaplamalar için süper bilgisayar niteliğinde işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu esnada IBM'in süper bilgisayarı Summit de çalışmalarına devam ediyor.
IBM'in Yapay zeka ile donatılmış süper bilgisayarı Summit, hangi ilaç bileşenlerinin virüsün konakçı hücrelere bulaşmasını etkili bir şekilde durdurabileceğini analiz etmek için binlerce simülasyon çalıştırdı. Bu bileşenlerden 77 tanesini tanımlayan süper bilgisayar, aşı için önemli adımlardan birini atmış görünüyor. Oak Ridge National Laboratory'deki araştırmacılar, bulgularını ChemRxiv'de yayınladı.
Virüsler, konakçı hücreleri, sivri bir uç üzerinden bir nevi genetik materyal enjekte ederek enfekte ediyor. Summit'in görevi ise bu sivri uca bağlanabilecek ve potansiyel olarak yayılmayı durdurabilecek ilaç bileşenleri bulmak.
Oak Ridge araştırmacılarından Micholas Smith, Ocak ayında yayınlanan bir araştırmaya dayanarak bir Koronavirüs sivri modelini oluşturdu. Ardından Summit ile viral proteindeki atomların ve parçacıkların farklı bileşiklere nasıl tepki vereceğini simüle etti.
Summit, virüsün sivri proteinine bağlanabilen ve konakçı hücrelere yayılma özelliğini sınırlandırabilen 8 binden fazla bileşenin simülasyonunu çalıştırdı. Bu bileşenlerden 77 tanesini tespit eden Summit, bu sivri uca bağlanma olasılıklarının büyüklüğüne göre bileşenleri sıraladı.
Araştırmacaların açıklamasına göre, bu yeni gelişme tedavinin bulunduğu anlamına gelmiyor. Ekip, bu daha güncel modelleme ile simülasyonları yeniden çalıştıracak. Böylece umut vaadeden bileşenlerin hangisinin tedavi açısından daha etkili olduğu bulunmuş olacak.
Tüm çalışmaların sonucunda ise etkili bir korona virüs aşısının ortaya çıkması bekleniyor.
Summit şimdiye kadar hangi çalışmalara katkıda bulundu?
2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenerek hayata geçen Summit'in 200 petaflop gücünde olduğunu ve dakikada 200 katrilyon hesaplama gücüne sahip olduğunu hatırlatalım. Summit'i tanımlamak için en hızlı laptoptan 1 milyon kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bilgisayarın bulunduğu merkez olan Oak Ridge National Laboratory daha önce Alzheimer'ı önleyebilecek hücresel sistemlerin dağılım eğrilerini tanımlamıştı.Aynı şekilde Summit'in opioid bağımlılığı çalışmalarına katkıda bulunduğunu ve iklim simülasyonlarıyla olağanüstü hava durumlarını tahmin ettiğini ekleyelim.