COVID-19 araştırmalarına destek olmak için neler yapabiliriz?

Küresel çapta araştırmacıların, çözüme katkıda bulunması için Açık Kaynak Araştırma Veri Seti: CORD-19 ile yarışmalar düzenlenirken, vatandaşların Folding@home ile hesaplama gücüne katkıda bulunması sağlanıyor.
COVID-19 araştırmalarına destek olmak için neler yapabiliriz?

COVID-19 Açık Kaynak Araştırma Veri Seti CORD-19 Semantic Scholar'da yayınlandı. Genellikle küresel araştırma topluluklarının yararlandığı veri seti, Allen Institute for AI'ın lider araştırma gruplarıyla yaptığı ortaklıklar sonucunda ortaya çıktı. Veri setinde COVID-19  ve Corona virüs ailesine dair 29 bin bilimsel makale yer alıyor. Bu makaleler arasında bulunan 13 bin makalenin ise tam metnine erişilebiliyor. 

Araştırmacılar bu veri seti ile neler yapabilir? 

Bu veri seti sayesinde, araştırmacılar, COVID-19'a karşı mücadelede yeni yaklaşımlar oluşturmak üzere doğal dil işlemedeki son gelişmeleri uygulamaya yönlendiriliyor. Veri seti, hakemli yayınlarda ve bioRxiv, medRxiv gibi arşiv hizmetlerinde yeni araştırmalar yayınlandıkça haftalık olarak güncellenecek.

Bu arada öngörücü modelleme ve analiz yarışmaları platformu Kaggle'ın da bu veri seti özelinde bir yarışma açtığını söylemekte fayda var. COVID-19 Open Research Dataset Challenge (CORD-19)  ile platformdaki topluluk, COVID-19 pandemisi hakkında yeni bilgiler bulunması adına CORD-19'u kullanmaya teşvik ediliyor. Bu kapsamda araştırmacılara bir dizi önemli soru soruluyor. Sorulan sorular arasında virüsün doğal geçmişi, iletimi ve teşhisi, insan-hayvan arayüzündeki yönetim önlemleri, önceki epidemiyolojik çalışmalardan dersler de yer alıyor. 

Sade vatandaş, araştırmalara nasıl katkıda bulunabilir? 

Şimdiye kadar paylaştığımız tüm bilgiler araştırmacıların bu veri seti ile neler yapabileceklerini gösteriyor. Bunun  yanı sıra pandemiyi kaygıyla takip eden sade vatandaşların da araştırmalara destek olabileceğini belirtelim. Tedavi geliştirebilmek adına COVID-19 proteinlerinin dinamiklerini araştıran bilim insanları, hesaplamalar için süper bilgisayar niteliğinde işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor.  

Eğer siz de araştırmacıların protein hesaplamalarına yardımcı olmak isterseniz Folding@home'u indirerek bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda simülasyon hesaplamaları yapmasını sağlayabilirsiniz. Devasa ölçekte olan bu hesaplamalar için yapılan en küçük katkıların bile önemi büyük. Ne kadar fazla simülasyon yapılmasını sağlayabilirsek, COVID-19 salgınının önlenmesini hızlandırma şansımız da artar. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.