Dünya genelinde tespit edilen corona virüsü vakası 200 bin, bu hastalıktan ölen kişi sayısı da 8 bini geçmiş durumda. Bu yüzden günlerdir birçok kişi zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor, geçici de olsa gündelik hayatına ara verdi. Bunlardan biri de 37 yaşındaki Melek Aldemir... Serbest fotoğrafçı olarak hayatını kazanan Aldemir, bir haftadır evden dışarı çıkmadığını bu nedenle online market alışverişi platformlarını kullandığını söylüyor. "Bağışıklık sistemimi sağlıklı tutmak için doğal ve destekleyici bitkisel ürünler sipariş ettim" diyen Aldemir gibi evden dışarı çıkmayı tercih etmeyen birçok kişi hızlı ve kolay alışveriş için online sipariş platformlarına yöneldi. Bu da bu platformlara olan talebi artırdı.
Türkiye'nin online süpermarketlerinden biri olan İstegelsin'in Webrazzi'ye yaptığı özel açıklamasına göre günlük siparişlere talep son bir haftada yüzde 80 arttı. CEO Sedat Yıldırım, özellikle bazı ürünlerde daha yoğun ilgi olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Bunların arasında kolonya gibi alkol oranı yüksek ve virüs için koruyucu olduğu düşünülen ürünler var. Buradaki satışlar 12 kat artarken bu grup içinde yer alan kolonya, önceki birkaç güne göre 35 kat fazla sattı. Bir taraftan uzun süre saklanabilen kuru gıda ürünlerinde de artış söz konusu... Bulgurda 38 katlık bir artış gözlemlenirken, satışlar nohutta 42, makarna ise 30 kat arttı.
Pazarın diğer oyuncuları henüz talebin ne kadar arttığı konusunda net bir açıklama yapmadı. Ama siparişlerde yaşanan gecikmeler ve ürün stoğundaki eksikliklere baktığımızda beklentinin çok üzerinde bir ilgi söz konusu. Bu dönemde yaşanan ilgi artışının dışında Türkiye'de kullanıcı sayısı hızla artan pazarın büyüklüğü konusunda net bir rakam yok. Ancak bizim tahminlerimiz pazarın yıllık 200 milyon dolar seviyesinde olduğu yönünde. Bu yönde online market servisi olarak anılmasa da halihazırda market ürünlerine yönelen pazar yerlerini de dahil etmekte fayda var. Türkiye haricinde yapılan araştırmalara göre dünyada online paket servisi sektörü 2020 sonunda yaklaşık 63 milyar dolara, kullanıcı sayısının ise 2024'e kadar 858 milyona ulaşması bekleniyor.
En fazla talep İstanbul'dan...
Son dönemde özellikle bazı ürünlere olan talep deyim yerindeyse patlamış durumda. İstegelsin CEO'su Sedat Yıldırım da bu durumu teyit ederek en fazla talebin İstanbul'dan geldiğini belirtti. Yıldırım, "Ankara ve Kocaeli’nde de hizmet veriyoruz. İstanbul nüfus olarak daha kalabalık bir şehir olduğu için buradaki sipariş miktarı daha fazla diyebiliriz" diyor. Kullanıcıların taleplerini eksiksiz karşılayabilmek adına dağıtım kapasitesini artırdığını anlatan Yıldırım, "Önceliğimiz siparişleri eksiksiz ve doğru koşullarda teslim etmek. Ayrıca stoklarımızın da sürekli güncel tutulduğunu, kullanıcılarımızın her türlü ihtiyacına cevap verebilmek için ürünlerimizi hazırda tutuyoruz" diyor.
Çalışanların sağlığı da ön planda
Bu süreçte çalışanlarının da sağlığına dikkat ettiklerini ve bu yönde çeşitli çalışmaları hayata geçirdiklerini anlatan Yıldırım, "Ekiplerimize antiviral dezenfektanlar dağıtıyor, araçlarımızı her gün dezenfekte ediyoruz. Sınırlı sayıda kişinin dağıtım merkezlerine giriş izni bulunuyor ve sağlık kontrollerini sık sık yapıyoruz. Dağıtım merkezlerimizde bulunan temassız ateş ölçer ile çalışanlarımızın ateşi ölçülüyor ve gerekli önlemleri alıp kontrolleri yapıyoruz. Ayrıca risk grubundaki kullanıcılarımız için ücretsiz teslimat uygulamasını hayata geçiriyoruz" diye konuştu. Paketlerin teslimatında da hijyen konusuna önem verdiklerini söyleyen Yıldırım "temassız teslimat" dönemine geçtiklerinin altını çizdi:"Uygulama kapsamında, teslimat ekiplerimiz, poşetleri kapıya bırakarak geriye çekilecek ve hijyen mesafesinde teslimat yapacaklar."