Corona virüs salgınına karşı Türkiye'de teknoloji şirketlerinin aldığı önlemler neler?

An itibarıyla toplamda 170 bine yakın enfekte hasta ve 6 bin 500'den fazla ölüm mevcut ve ne yazık ki bu sayılar günden güne artmaya devam ediyor.
Corona virüs salgınına karşı Türkiye'de teknoloji şirketlerinin aldığı önlemler neler?

Geçtiğimiz haftalarda sizlere corona virüs salgınının teknoloji şirketlerini nasıl etkilediğinden detaylı bir şekilde bahsetmiştik. O gün salgınla ilgili paylaştığımız rakamlar, şu anda çok daha ciddi seviyelere ulaşmış durumda. An itibarıyla toplamda 170 bine yakın enfekte hasta ve 6 bin 500'den fazla ölüm mevcut ve ne yazık ki bu sayılar günden güne artmaya devam ediyor. Durum ciddiyetini artırdıkça her alanda alınan önlemler de artmaya devam ediyor.

Hem globalde hem de ülkemizde evden çalışma yaygınlaşıyor

Teknoloji sektörü bu önlemleri en erken almaya başlayan sektörlerden biri diyebiliriz. Zira aralarında Microsoft, Amazon, Google, Twitter gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu irili ufaklı birçok teknoloji şirketi, personelini evden çalışması için teşvik ediyor. Şirketlerin birçoğu bu süre zarfında ücret kesintilerinin olmayacağını da belirtiyor. Her ne kadar evden çalışma izinleri belirli bir bitiş tarihine sahip olsa da artan enfekte vakaları bu tarihlerin değişmesine neden oluyor ve evden çalışılan süre biraz daha uzuyor. 

Evden çalışma yöntemi, corona virüs salgınıyla geçtiğimiz günlerde tanışan ve şu anda 18 vakanın bulunduğu ülkemizde de tercih edilmeye başlandı. Yemeksepeti, GittiGidiyor, Communication Partner, ING, IBTech, Softtech gibi birçok şirket tam zamanlı olarak evden çalışma yöntemine gitmiş durumda. Garanti Teknoloji ve QNB Finansbank kuruluşlarda ise departmana bağlı değişebilmekle beraber evden çalışma yöntemi tercih ediliyor. Bankaların genel müdürlükleri evden çalışma yöntemine geçmiş olsa da şubeler aynen devam ediyor. Webrazzi ekibi olarak 30 Mart'a kadar evden çalışacağımızı da hatırlatalım. Bunun oldukça önemli bir tercih olduğunu söyleyebiliriz, çünkü uzmanlar özellikle evde kalınması konusunda kişileri uyarıyorlar. 

Bu arada Arda Kutsal'ın konuyla ilgili şöyle bir anketi bulunuyor. 10 bine yakın katılımın olduğu anket ile ilgili yarın ayrıca bir haber yapacağız.

httpsssss://twitter.com/ardakutsal/status/1239473877664894977

Etkinlik ertemeleri ve iptalleri

Evden çalışmanın yanı sıra birçok etkinlik iptal ediliyor ya da erteleniyor. Globalde Mobil Dünya Kongresi'nin iptali ile başlayan bu süreç hemen hemen tüm etkinliklerin iptali veya ertelenmesi ile sonuçlandı diyebiliriz. Ancak bazı etkinlikler online olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor. 

Seyahat yasakları artıyor

Seyahat yasakları ise bir başka önlem olarak karşımıza çıkıyor. Birçok şirket, çalışanlarının virüsün yaygın olarak görüldüğü Çin, Güney Kore, İtalya, İran gibi ülkelere seyahatini yasaklamıştı. Bu ülkelerin listesi her geçen gün artıyor, zaten bazı ülkeler şu anda tüm uçuşlarını iptal ederken sınır kapılarını da kapatmayı tercih ediyor. Genel olarak yurt dışı seyahatinin yapılmasını istemeyen teknoloji şirketi, eğer bir seyahat gerçekleşecekse çalışanının 14 gün boyunca evinde kalması gerektiğini söylüyor. 

Ülkemizde şirketler tarafından alınan ekstra önlemler

Şirketin bireysel olarak aldığı bazı önlemler de mevcut. Örneğin; Yemeksepeti'nde ve Banabi'de temassız teslimat uygulaması başlatıldı. Buna göre kullanıcılar, Yemeksepeti ve Banabi'deki temassız teslimat seçeneği ile ödemelerini online olarak yaparken, siparişlerinin kapıya asılmasını sağlayacak. Böylelikle başka biriyle gerçekleşen temas minimuma indirilmiş olacak. Ayrıca 3 bakanlık tarafından evden çalışma izninin verildiğini de hatırlatalım. Bu kapsamda Teknopark ve Ar-Ge tasarım merkezi personellerinin Bakanlık kararıyla evden çalışabileceği belirtildi. Türkiye İş Bankası, tüm toplantıları online'a taşıyan şirketlerden oldu. Ülkemizde ortak çalışma alanlarının da corona virüs salgınına karşı bazı önlemler aldığını söyleyebiliriz. 

Mağazalar geçici olarak kapanıyor

Kurumsalda hayat böyle iken teknoloji şirketleri perakende alanında da bazı değişikliklere gidiyor. Örneğin Apple, şu anda enfekte vakanın kalmadığı Çin'deki mağazaları dışında, globaldaki tüm mağazalarını kapatma kararı aldı. Apple hasta olan çalışanlarının sınırsız izin kullanabileceğini de duyurdu. Apple CEO'su Tim Cook, yaptığı açıklamada dünya genelindeki pek çok Apple çalışanlarının ofislere gitmek zorunda olmadığının altını çizmiş, evden çalışmalarını önermişti.

Özetle, teknoloji sektöründe corona virüs salgınına karşı alınan önlemlerin günden güne arttığını söylemek mümkün. Bu önlemler salgının yayılması konusunda önemli bir adım olsa da salgının tamamen ortadan kalması için yetkililerden gelecek güzel haberleri merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.