Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını birçok şirketin evden çalışma yöntemine gitmesine neden oldu. Bizim de Webrazzi ekibi olarak 30 Mart tarihine kadar evden çalışacağımızı hatırlatalım. Her ne kadar evden çalışmak kulağa fazlasıyla rahat gelse de aslında beraberinde birçok sıkıntıyı da getirebiliyor. Özellikle bu düzene alışkın olmayan kurumsal çalışanların verimleri evden çalışma ile beklenenden daha düşük olabiliyor.
Corona virüs salgının ülkemize de sıçramasıyla birçok kurumsal şirket evden çalışma kararı aldı. Peki, finanstan telekomünikasyona, ilaç sektöründen danışmanlığa ve FMCG'ye kadar global kurumsal şirketler uzaktan çalışma modelinde hangi video konferans uygulamalarını kullanıyor? Biz de bu sorunun yanıtını merak ettik ve şirketlerden edindiğimiz bilgileri sizler için toparladık.
Cisco Jabber
Cisco Jabber yazılımı, TelePresence, IM (Instant Messaging - Anında Mesajlaşma), ses ve video, sesli mesajlaşma, masaüstü paylaşımı ve konferans imkanı sunuyor. Cisco Jabber, çalışanların birbirleriyle tüm cihazlar üzerinden verimli iletişim kurmalarını kolaylaştırmayı sağlıyor. Şirket veri merkezi ya da bulut ortamı üzerinden iki farklı çalışma modeli ile tümleşik bir istemci uygulaması olan Jabber ile kullanıcılar, anında mesajlaşmadan ses, video ya da masaüstü paylaşım uygulamasına kolayca geçebiliyor.
Cisco Webex
Meetings ile birlikte sunuluyor. Planlanan, Toplantıyı Şimdi Yap ve kişisel Meetings video konferans toplantılarını destekliyor. Cisco Webex Video Platformu, Cisco Webex Bulut aracılığıyla etkinleştiriliyor. Kullanıcılar, standartlara dayalı SIP ve H.323 uç noktaları ve Webex istemcileri dahil birçok cihaz türünden konferansa katılabiliyor. "Tek toplantı" deneyimi, katılan tüm kullanıcılar için tutarlı bir ses, video ve içerik paylaşım deneyimi sağlıyor. Bu teklif, Cisco Webex'in etkin olduğu Telepresence çözümünün tüm avantajlarını sunuyor; bununla birlikte, müşterilerin hizmeti Cisco Webex Bulut'tan kullanmasını sağlayarak esnekliği artırıyor. Cisco Webex Video Platformu, toplantıların "planlanan" veya "Toplantıyı Şimdi Yap" toplantıları olarak oluşturulmasını veya kişisel toplantı odalarında düzenlenmesini sağlıyor.
Microsoft Teams
Tüm görüşmelere, toplantılara, dosyalara ve notlara ekipteki herkesin erişebileceği bir mesajlaşma uygulaması olarak hizmet veriyor. Office 365’te, ekip içinde çalışmaya özgü ihtiyaçları ve zorlukları ele alan bir iş birliği hizmeti de diyebiliriz. Şirketler birlikte çalışmaktan doğan farklı ihtiyaçları karşılamak için Office 365’te bulunan Outlook, SharePoint, Skype Kurumsal ve Yammer gibi uygulamaları kullanıyorlar. Office 365 güvenlik, uyumluluk, gizlilik ve şeffaflık konusunda güçlü taahhütlere sahip demek mümkün. Microsoft Teams iki öğeli kimlik doğrulama, zor parolalar ve erişim ilkelerine dahil olmak üzere güçlü güvenlik önlemleri kullanarak ekip verilerini güvenli bir şekilde koruyor. Sohbet, notlar veya dosyalardaki tüm verileriniz şifreleniyor.
Skype
Hepimizin kullandığı Skype, çalışan sayısı 20'ye kadar olan küçük işletmeler için uygun bir araç ve hiçbir ücret gerektirmiyor.
Skype for Business (Skype Kurumsal)
Skype Kurumsal, çevrimiçi toplantılara 250'ye kadar katılımcı eklemenize olanak tanıyor, kurumsal düzeyde güvenlik sunuyor, çalışan hesaplarını yönetmenizi sağlıyor ve Office uygulamalarınızla entegre olarak çalışıyor. Skype Kurumsal'da kullanıcı başına aylık 2 dolar ödeniyor.
Turkcell BiP
Turkcell'in uygulaması olan BiP, çoklu ekran özelliği sayesinde 10 kişiyle aynı anda BiP’ten HD kalitesinde görüntülü konuşma yapılabilmesine olanak sağlıyor. Tahmin edeceğiniz üzere Turkcell ekibinin kullandığı servis ile internet üzerinden yapılan sesli/görüntülü arama ve aranmalar varsa internet paketinizden düşüyor, yoksa tarifeniz üzerinden ücretlendiriliyor.
Uzaktan çalışmayı daha verimli hale getirebilmek bu yazımıza göz atabilirsiniz. Konuştuğumuz şirketler henüz bu servisleri kullanmasa da Blujeans, GoToMeeting, Lifesize, Meet Google, Zoom.us gibi servislerin bulunduğunu da hatırlatalım.