Uzaktan çalışmayı daha verimli hale getirmek için ipuçları

Salgının yayılmasını önlemek için alınan en önemli tedbirlerden birinin evden çalışmak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak evden çalışmak, eğer kişilerin alışmadığı bir çalışma biçimiyse kimi zaman verimli olamayabiliyor.
Uzaktan çalışmayı daha verimli hale getirmek için ipuçları

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şu anda tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını, 127 binden fazla enfekte vakaya ve 4 bin 700'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Salgının yayılmasını önlemek için alınan en önemli tedbirlerden birinin evden çalışmak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak evden çalışmak, eğer kişilerin alışmadığı bir çalışma biçimiyse kimi zaman verimli olamayabiliyor. Uzaktan çalışmayı verimli hale getirecek ipuçlarını sizin için toparlamaya çalıştık.

Aslında "uzaktan çalışma" yeni bir kavram değil. Her türlü alanda çalışanlar bunu yıllardır yapıyor. COVID-19'un şu anki durumu ile Twitter, Amazon, Google, LinkedIn gibi birçok şirket, tüm çalışanlarının evden çalışmasını talep ediyor. Durum böyle olunca iş gücünün de artık uzaktan çalışma sanatında yetenekli olması bekleniyor. İlk kez tam zamanlı uzaktan çalışmaya başlayan birçok kişiden biriyseniz, muhtemelen düşündüğünüz kadar kolay olmadığını keşfediyorsunuz.

Çoğumuz ofislerde, dış kısıtlamalar nedeniyle çalışmaya ve odaklanmaya şartlandık. Toplantılar bizi belirli programlara uymaya zorluyor, çalışma saatleri başlangıç ​​ve bitiş zamanımızı belirliyor. Bir ofiste olmak, internette dilediğin gibi dolaşmamayı gerektiriyor. Söz konusu uzaktan çalışma olunca da bazı kriterleri kendimiz belirlememiz gerekiyor. 

Video konferanslara yönelme

Her ne kadar yüz yüze anlaşmak önemli olsa da gelişen teknoloji bunu her şekilde yapabilmeyi mümkün kılıyor. Özellikle salgının yoğun olduğu şu günlerde birebir toplantılardan kaçınmak ve video konferanslara yönelmek gerekiyor. Bunun için Zoom, Skype, Google Hangouts gibi birçok araç mevcut. Hatta dün sizlerle paylaştığımız Jamm adlı uygulama da bunu başarıyla yerine getiriyor. 

Video konferanslar sırasında da tıpkı bir toplantıda olduğu gibi dikkatli olmak gerekiyor, zira karşı taraf sizi görebiliyor ve başka bir şeyle ilgilendiğinizi anlayabiliyorlar. Bu yüzden görüşmeye gerekli özeni göstermek gerekiyor.

Evden çalışmanın olağan bir durum olduğunu unutmamak

Belki çoğumuz şu an panik halindeyiz ve evden çalışma önlemi bunu bir tık ileri seviyeye taşıyor. Bu konuda rahat olmak gerekiyor, çünkü birçok şirket halihazırda evden çalışma disiplinini yaratmaya çalışıyor. Bunun anlamı, şirketlerin uzaktan çalışmak ve gelecekte bunu destekleyecek politikalar konusunda gelişmelere açık olacağı diyebiliriz. Personelinin çalışmalarının çoğunu evden yapılabildiğini fark eden şirketler, ofis alanı konusunda tasarrufa gidebilecek ve evden çalışma daha yaygınlaşacak. Bu da personele daha esnek seçenekler ve genel olarak daha fazla özgürlük ve özerklik getirecek.

Kendi programınızı belirleyin ve buna sadık kalın

Uzaktan çalışan insanların deneyimlediği ilk şeylerden biri, arkadaşlar ve aile üyelerinin kişinin boş zamanı olduğunu düşünmesi. Özellikle işiniz öncelikle dizüstü bilgisayarınız aracılığıyla yapılıyorsa bu düşünce katlanarak artıyor. Öncelikle kendinize bir çalışma ortamı yaratın, programınızı belirleyin ve o programa sadık kalın. Mümkün olduğunca birlikte yaşadığınız kişilere o anda boş durmadığınızı ve çalıştığınızı açıklayın.

Korumalı bir çalışma alanı oluşturun

Yalnız yaşıyorsanız, evinizin herhangi bir bölgesine çalışma alanı olarak bakmak çok daha kolaydır. Fakat yine de bir alanı veya odayı iş ile ilgisi olmayacak şekilde dekore edin. Bu, yatak odanız veya oturma alanınız olabilir. Çünkü tüm evin ofis olabildiği durumda kendinizi rahat hissedecek bir alana ihtiyacınız olacak. Ailenizle yaşıyorsanız, bir ofis odasına sahip olmak ideal bir çözüm, ancak her zaman mümkün değil. Bu yüzden kesintisiz çalışabileceğiniz bir alan bulmaya çalışın.

Toplantılar arasında zamanınızı ayarlayın

Video ve telefon toplantıları arasında, evde gerçekten zevk aldığınız ilgi alanlarınıza kapılmak kolay olacaktır. Bu yüzden kendinizi gün boyunca abur cubur yerken ve bir oyunu oynarken bulabilirsiniz. Bunlara dikkat etmek ve kişisel kontrolü sağlamak gerekiyor. 

İş arkadaşlarınızla iletişimi kesmeyin

İş düzenini devam ettirmek için iş arkadaşlarınızla olan iletişimi maksimum seviyede tutmaya çalışın. Böylelikle hem kişisel hem de iş bazında kopukluklar yaşanmayacaktır. Ayrıca yöneticinize ve müşterilerinize güncellemeler gönderin. Onlara sıklık, içerik ve güncelleme şekli konusunda hangi tercihlere sahip olduklarını sorun.

Evden çıkın

Sürekli evde kalmak başka sıkıntılara yol açacağından ara ara evden çıkmaya özen gösterin. Eviniz konsantre olmanıza yardımcı olacak bir yer değilse, çalışabileceğiniz açık alanlara göz atın. Ancak bir video konferansa hazırsanız güvenilir internet servisiyle sessiz bir yerde olduğunuzdan emin olun.

İnternet güvenliğini göz önünde bulundurun

Uzaktan çalışırken, internete nasıl eriştiğinizi düşünün. Saldırıya uğrama şansını artırdığından, herkese açık WiFi'dan kaçının. Eğer kendi internetiniz yoksa o zaman sadece kamu çalışma alanlarında internet erişimi gerektirmeyen projeler üzerinde çalışmayı düşünün.

Mola verin

Kendinize mola Kalkmak ve biraz hava almak için molalar verin. Öğle yemeği için zaman ayarlayın. En önemlisi, bir durma zamanı planlayın. Mümkünse belli bir saatten sonra iş e-postalarını veya metinlerini kontrol etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.