Son günlerde Corona virüsünün sadece insan yaşamını değil farklı sektörlerde tedarik zinciri, üretim operasyonları gibi birçok alanı etkilediğine dair haberleri okumaktayız. Tedarik zincirindeki yeniliklerle birlikte şirketlerin üretim maliyetlerini düşürmek için yalın üretim, offshore lokasyonlarda üretim ya da outsource operasyonlarda bulunması hammadde ve parçaların da birden çok ülkeden sağlanmasına neden oluyor. Asya'daki ülkelerin birçoğunda üretilenlerin virüs açısından ne kadar risk yarattığı da şu noktada şirketler açısından net olarak bilinmediği için tedarik zinciri operasyonunun nasıl yapıldığı daha çok önem kazanıyor.
2000'lerin başındaki SARS virüsüne kıyasla etkisinin daha büyük olacağı, gerçek yansımalarınınsa 2020'nin ikinci çeyreği başı itibariyle görüleceği tahmin edilen Corona virüsünün dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'den kalkan gemilerin %20 oranında azaldığı ya da Fiat Chrysler Automobiles NV'ten yapılan son açıklamalara göre parça gelmediği için Sırbistan'daki fabrikanın üretimi durdurduğu gibi açıklamalar yapılmakta.
2019 sonu itibariyle yapılan yatırım miktarının 15 milyar $'ı aştığı lojistik ve tedarik zinciri girişimlerinin farklı yöntemlerle üreticilerin hayatını kolaylaştırması bekleniyor. Üretim kapasitesini düşürmek yerine zamanlanmış teslimat yapılması, envanter takibinin efektif yapılması, gelen parçaların sorunsuz olduğunun sağlanması gibi konular global tedarik zinciri açısından gittikçe daha çok önem kazanacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap