Türkiye'de e-ticaret pazarını özetleyen 5 slayt

Kasım 2019 boyunca Türkiye’de internet kullanıcısı her 100 kişiden 81’i bir e-ticaret sitesini ziyaret etti. E-ticaret endüstrisindeki reklam gösterimleri ise 62 Milyar seviyesine ulaştı.
Türkiye'de e-ticaret pazarını özetleyen 5 slayt

Gemius Türkiye Ülke Müdürü İdil Kesten,  Webrazzi E-Ticaret etkinliğimizde e-ticaret sektöründe Efsane Cuma gibi kampanyalara ev sahipliği yapan Kasım ayını ve Dark Store kavramını detaylandırdı. Kesten, bu kapsamda E-Ticaret sektöründe Kara Kasım kampanyalarının etkilerini aktardı.Konuşmada Türkiye’de dijital ölçüm ve medya araştırmalarını yürüten Gemius'un iç görülerinin de paylaşıldığını ekleyelim.

Dikkat çekici veriler paylaşan Kesten, birkaç senedir hayatımızda yer eden “Black Friday” indirimlerinin tüm aya yayıldığı Kasım 2019 tarihini inceledi. Kesten, Kasım 2019'da Türkiye’de e-ticaret sitesi kullanıcı sayısının 43.9 Milyon kişi sayısına ulaştığını açıkladı. Bu rakamın Türkiye’de internet kullanıcısı her 100 kişiden 81’inin Kasım ayında bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğini gösterdiğini belirtelim.

Bunun yanı sıra Kasım 2019'da e-ticaret sektörünün dijital reklamcılığın da motoru olduğunu söyleyebiliriz. Kesten’in sunumunda yer verdiği Gemius Adreal araştırmasına göre ilgili ayda tüketicilerin PC’de maruz kaldığı her 2 reklamdan 1’si, mobil platformlarda ise her 3 reklamdan 1 tanesini eticaret markaları satın aldı.

Tüm dünyada Kasım ayı boyunca gerçekleştirilen “Singles Day”, “Black Friday”, “Cyber Monday” indirim kampanyalarının, sadece markalar tarafından değil aynı zamanda tüketiciler tarafından da haftalar öncesinden planlamalarına dahil ediliyor. İnternet kullanıcıları fırsatlardan yararlanmak için e-ticaret sitelerinde birbirleriyle yarışırken, ürünlerini tüketiciye ulaştırmak isteyen markalar da reklam kampanyalarına hız veriyor.

Bu noktada Gemius AdReal verilerine göre Kasım ayında e-ticaret endüstrisindeki reklam gösterimlerinin 62 Milyar seviyesine ulaştığını söylemekte fayda var.

Kasım ayında e-ticaret reklamlarını en fazla gerçek kullanıcıya ulaştıran mobil uygulama Instagram olurken onu sırasıyla YouTube ve Facebook izledi.

Her üç mobil uygulamada da reklamını en fazla kullanıcıya ulaştıran markanın Trendyol olduğunu belirtelim.

Toplam Erişimler

Bu arada İdil Kesten'in en fazla erişime sahip e-mağazaların (online stores) sıralamasını da ilk kez Webrazzi E-ticaret 2020 etkinliğinde açıkladığını belirtelim. Açıklanan sırlamaya göre, Kasım ayında, PC ve Mobil Tarayıcı ile Mobil uygulamalar da dahil duplikasyonsuz 28.2 Milyon toplam erişim büyüklüğü ile Trendyol.com en fazla ziyaretçiye sahip e-mağaza oldu.

Trendyol.com, aynı zamanda Kasım ayında en fazla medya harcaması yapan e-ticaret markası oldu.

Almanya E-Ticaret İşlem Hacmi

E-Ticaret firmaları için büyük önem taşıyan “işlem hacmi” (transaction), “ortalama sepet büyüklüğü” ve “tamalanma oranı/sepet terk oranı” verilerini ilk kez Almanya pazarı için açıklayan Kesten, Türkiye “Gemius e-commerce” raporu için de çalışmaların başladığının müjdesini verdi.  

Dark Store Erişimleri

İdil Kesten konuşmasında herhangi bir mağazası olmaksızın sadece online kanallardan supermarket hizmeti veren “Dark Store”’lara da yer verdi. Kesten, son yıllarda Türkiye’de de giderek popülerleşmeye başlayan Dark Store'ların medya tüketimlerine ve gerçek kullanıcı verilerini aktardı. Kesten'in açıkladığı verilere göre ülkemizde Banabi, Getir, ve pazardan çekilmeden önce Glovo’nun domine ettiği “dark store” pazarı oyuncuları Kasım ayında 722 Milyon Reklam Gösterimi gerçekleştirdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.