E-ticaret siteleri müşteri deneyimlerini yapay zeka ile nasıl zirveye taşıyor?

Yapay zekanın perakendeciler için yarattığı en önemli kavram, konferansımızda da gündemimizde olan kişiselleştirme diyebiliriz.
E-ticaret siteleri müşteri deneyimlerini yapay zeka ile nasıl zirveye taşıyor?

Webrazzi E-Ticaret 2020'de e-ticaret dikeyindeki önemli konuları konuşmaya devam ediyoruz. Konferansımızın öne çıkan oturumlarından biri de "Büyümeye Giden Yol: E-ticaret siteleri müşteri deneyimlerini yapay zeka ile nasıl zirveye taşıyor?" oldu. Moderatörlüğünü Insider Türkiye Direktörü Kerem Bozokluoğlu'nun üstlendiği oturumun konuşmacıları Penti Director of Ecommerce Fehime Garan, Watsons Head of Ecommerce Şervan Adar Avşar ve Ebebek Digital Marketing Manager Zafer Kavaklı oldu. 

Fehime Garan perakende tarafında değişen çok şey olduğunu söylüyor. Kampanyaları ve kullanılan dilleri, kullanıcıya istediği kanaldan, istediği şekilde sunmak gerekiyor. Buna uygun davranmak zor olsa da şirketlerin gittiği nokta tek bir kanal haline gelebilmek diyebiliriz.

Şervan Adar Avşar da sürekli ticarette sürekli bir değişim olduğunu söylüyor. Avşar'a göre dijital tüketim ve müşteri alışkanlıkları değişiyor. Örneğin; Facebook etkileşimi yerini Instagram'a bıraktı demek mümkün. Bu da verilen reklamları bile etkiliyor. E-ticarette rekabet artınca da yapay zeka tabanlı uygulamalar işin içine girmeye ve işin kapsamı değişmeye başladı demek mümkün.

Zafer Kavaklı ise ailelerin çocuklarını daha farklı yetiştirdikleri için beklentiler değiştiğini söylüyor. Zira ebeveynlik sonradan gerçekleşen bir kavram olduğu için en büyük problem ürünleri kullanıcıya doğru anlatabilmek. Bu noktada ise tek bir platformda tüm verileri görebilmek ve işleri yürütebilmek önemli.

Dijital pazarlama bütçelerinde yapay zekanın yeri

Şirketlerin üçü de yapay zekaya ciddi anlamda yatırımlar yaptıklarını ve bu yatırımlar için şirket içi bir bilinç yaratıldığını söylüyor. Zira dijital pazarlama bütçesinin büyük bir kısmının yapay zeka tabanlı uygulamalara ayrıldığını söyleyebiliriz. Yapay zekanın perakendeciler için yarattığı en önemli kavram ise konferansımızda da gündemimizde olan kişiselleştirme. Gerek şirket içi, gerek üçüncü parti yapay zeka uygulamaları alışverişin kişiselleşmesine ve kullanıcı deneyiminin artmasına olanak sağlıyor. Şirketlerin reklamları da buna göre kişiye özel olarak veriliyor, böylelikle reklama ayrılan bütçe doğru hedefleme ile ulaşılmak istenen kişiye iletilmiş oluyor. Sonuç olarak perakendenin dijital dönüşümünde, yapay zeka ile müşteri davranışı anlaşılıyor diyebiliriz.

Bu noktada her markanın kendi ihtiyacını doğru belirlemesi gerekiyor. Temel ihtiyacı deneyerek gözlemlemek ve bu şekilde sonu varmak gerekiyor. Şirketler için yol haritasını belirleyen de bu oluyor. Her işi kademe kademe yapmak ve sonuca bu şekilde ulaşmak da başarıyı beraberinde getiriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.