Webrazzi: Yakın zamanda 3 yeni iş birliği duyurdunuz? Bunlar tüketicilerin hayatında ne gibi değişiklikler getiriyor?
Hakan Tatlıcı: Türkiye'deki dijital ödemelere baktığımızda her geçen sene %37 seviyesinde bir büyüme görüyoruz. Erişimi giderek büyüyen bu alanda kullanıcılara nasıl faydalar sağlayabiliriz diye baktık. Kullanıcılar için en önemli kriterin hız, kolaylık ve güvenlik olduğunu gördük. Bu yüzden sadece web ve uygulamalardan değil, tüketicilerin hayatlarının bir parçası olmuş kanallardan da bu ödeme deneyimini kullanıcılara sunmayı amaçladık. Kullanıcılar uygulama gerekmeksizin, mesajlaşarak arkadaşları ile yazışır gibi ürün satın almak istiyor. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak Sefamerve ve WhatsApp ile bunu mümkün kıldık. WhatsApp üzerinden Sefamerve kullanıcıları, mesajlaşarak alışverişi Masterpass’teki kayıtlı kartları ile gerçekleştirebiliyorlar. Böylece tüketiciler herhangi bir uygulama indirmek ya da web sayfasına girmek zorunda kalmadan ve Whatsapp ekranından ayrılmadan tek tıkla güvenli, kolay ve hızlı ödeme ile alışverişlerini tamamladılar.
Buna ek olarak sesle ödeme özellikle Amerika'da ve İngiltere'de dikkat çekmeye başlayan bir alan. Amerika ve İngiltere'de toplam 2 milyar doları aşmış durumda sesli alışveriş pazar. Pazarın 2022'de 40 milyar doları bulması bekleniyor. İngiltere'deki toplam hane sayısının %10'u, ABD'de ise %13'ünün akıllı bir asistanı var. Bunlar geleceğin alışveriş merkezleri olacak. Türkiye'de İstegelsin dijital süpermarket kullanıcıları sesle oluşturdukları siparişlerini sadece Mastercard ile öde diyerek tamamlayabilecek. Henüz pilot aşamasında olsa da 2020 senesi içerisinde son kullanıcılarla buluşturacağız bu gibi yenilikçi çözümlerimizi.
Son kullanıcı gözüyle Masterpass demek “güvenilir” demek. İşletmeler açısındaysa kayıpların azaltılması ve verimlilik demek. Bugün yapılan araştırmalar bize şunu gösteriyor; kullanıcıların yüzde 60'ı tam ödeme anında ödeme sayfasından ayrılıyor. Bunun temel sebebi, kart bilgisini ödeme sayfasına girmek için tereddüt yaşıyor olması. Masterpass’te hali hazırdaki kayıtlı kullanıcıların kartlarının, Masterpass logosunu gördükleri işyerlerinde ödeme sırassında karşısına çıkması ve kullanıcının kart bilgisi girmeden bile ödeme yapabilmesine olanak sağlayan alt yapı sayesinde iş yerlerine yüzde %15- %20'ye kadar ek satış yapabiliyor. Masterpass, bugün Türkiye'de 2000'den fazla işyerinde kullanılabilir durumda. Masterpass logosunu gördüğünüz bütün iş yerlerinde kart bilgisini girmeden tek tıkla ödeme yapabiliyorsunuz.
Webrazzi: Bunun haricinde bizi bekleyen yenilikler nelerdir? Neler göreceğiz?
Hakan Tatlıcı: Biliyorsunuz harcamalar, toplam kişisel harcamaların yüzde 41'I kadar. “Türkiye'de bunlar için bir çözüm geliştirebilir miyiz?” diyerek yola çıktık.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ödemelerinin sadece yüzde 28'i kartlı ödemelerle gerçekleşiyor. Ancak işletme sahiplerinin yüzde 80'i akıllı telefon kullanıcısı. Diğer yandan Türkiye'deki kredi kartlarının yüzde 60'ı temassız olarak basılıyor ve 2019 yılında 500 milyonun üzerinde temassız işlem gerçekleşti. Biz de elimizdeki bulgular ışığında işletmelerin hali hazırda kullandığı temassız (NFC) özellikli telefonları ödeme kabul eden bir cihaza çevirmek üzere kolları sıvadık. Uzun çalışmalar sonucu Tap-On-Phone diye adlandırdığımız bir teknolojiyi hayata geçirdik. İşletmeler artık, ellerindeki NFC özellikli Android cihazlarıyla, pos cihazı gibi temassız banka ve kredi kartlarından ödeme alabiliyorlar. ING ile başlattığımız bu çözümü 2020 senesi içerisinde daha fazla bankamızla kullanıcıların hayatına sunuyor olacağız. Böylece dijital ödemelerin payını arttırarak kayıt dışı ekonominin azalmasına katkı sağlamak ve ülkemizin ekonomik gelişimine fayda yaratmak bizleri elbette çok mutlu ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap