Geçtiğimiz Aralık ayında İş Bankası ve Alipay arasındaki iş birliğinin fiziki POS’lara taşındığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise yeni bir iş birliği ile karşımıza çıkan Türkiye İş Bankası, Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi için Koç Üniversitesi ile iş birliğine gittiğini duyurdu.
Söz konusu iş birliği İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın da katıldığı bir basın toplantısı ile duyuruldu. Söz konusu iş birliğinin ilk etapta 5 yıl boyunca geçerli olacağını ve İş Bankası tarafından toplamda 32 milyon TL'lik bir yatırım yapılacağını da ekleyelim.
Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülecek olan, ülkeye katma değer yaratacak ve bilimsel manada bir sıçrama yaşatacak araştırmaların, başka alanlardaki çalışmaları da tetikleyerek yepyeni kapılar açacağını belirten Bali, dijitalleşmenin ve teknolojik yeniliklerin günümüzdeki en önemli karşılığının yapay zekâ olmaya başladığına da değindi.
Küresel ölçekte değer yaratabilmek ve rekabet edebilmek için, üniversiteler ile iş dünyası ve özel sektör arasındaki iş birliğinin öneminin artığını vurgulayan Bali, merkezin bu bakımdan, dünyada artık mühendislikten finansa, hukuktan sağlığa, endüstriden ticarete kadar hemen hemen tüm alanlarda kullanılan yapay zekâya dair Türkiye’de önemli bir platform olacağını da vurguladı.
Söz konusu merkezin araştırma, eğitim ve sanayi iş birliği konularında Türkiye’de öncü bir kurum olma hedefiyle kurulduğunu ifade eden İnan, Türkiye’de “ilk kez bu ölçekte” bir yapay zekâ merkezinin hayata geçirildiğinin de altını çizdi.
Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin çatısı altında kurulan merkezde, başta bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan öğretim üyeleri olmak üzere, doktora ve yüksek lisans öğrencileri görev yapacak. Merkez, Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte sanayi ve akademiye uzman yetiştirecek, aynı zamanda iş dünyasının problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yürütecek.
Merkezdeki uzman kadro, veri analizi ve danışmanlık hizmeti verecek; veri bilimi konusunda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası programlarla sanayi ve akademiye yönelik sertifika programları düzenleyecek. Merkez bünyesinde ayrıca üniversite-sanayi iş birliğine katkı sağlanması için Yapay Zekâ Sanayi Destek Kurulu da oluşturulacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap