Gemius’tan moda dünyasına dijital bakış

Instagram, moda sektöründeki reklam harcamalarında Youtube’u geride bıraktı.
Gemius’tan moda dünyasına dijital bakış

Gemius paylaştığı haftalık bülteninde tekstil endüstrisine odaklandı. Gemius’un rekabet ürünü Adreal ve trafik rekabet ürünü IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması’nı kullanarak hazırladığı bülten, grafiklerle moda ve tekstil dünyasında 13-19 Ocak haftasındaki dijital rekabeti ele alıyor.

Moda sektöründe dijital ziyaretçilerin demografisi

Gemius'un raporda paylaştığı ilk veri, site ziyaretçi trafiğine göre zirvede yer alan markayı gösteriyor. Gemius'un paylaştığı verilere göre sadece PC platformunda kullanıcıların en fazla ziyaret ettiği marka LC WAIKIKI olarak öne çıkıyor. LCW’nin hemen arkasından ise İspanyol moda devi Zara’nın geldiğini görüyoruz.

Moda sektöründe en fazla ziyaretçiye sahip ilk 5 sitenin sosyo-demografik analizine baktığımızda ziyaretçilerin en büyük kısmının yüzde 40’lık bir pay ile AB SES grubunda yer aldığı görülüyor.

Yaş grubu olarak 25-34 yaş aralığı en yüksek temsil oranına sahipken, ziyaretçilerin yüzde 61’inin kadın olduğunu söyleyelim.

Bu veriler ışığında dijital moda/tekstil tüketicisini, 25-34 yaş aralığında ve AB SES grubunda yer alan bir kadın olarak gözümüzde canlandırabiliriz.  

Instagram, reklam harcamalarında Youtube’u geride bıraktı

Moda endüstrisinde fast-fashion akımının yükselmesiyle birlikte hem rekabet, hem de medya bütçeleri hızla büyüyor. Youtuber ve influencerların, kullanıcıların satın alım kararındaki etkinliğinin artmasıyla beraber dijital kanallar, medya bütçelerinden büyük paylar almaya başladı.

Dijital rekabeti ayrı ayrı incelediğimizde en fazla gerçek ziyaretçiye reklamını ulaştırarak, en yüksek erişime ulaşan marka PC platformunda LCW, Instagram mobil uygulamasında Defacto, Facebook mobil uygulamasında LCW ve Youtube mobil uygulamasında yine LCW olduğunu oldu.

Bütçelerde büyük yer tutan bu 3 uygulamadaki satın alınan gösterim oranlarını incelediğimizde ise satın alımın yüzde 46 ile Instagram, yüzde 42 ile Facebook platformları için yapıldığını görüyoruz.

Birçok endüstrinin aksine Youtube mobil uygulama gösterim satın alımının sadece yüzde 12’si temsil ediyor. Bu noktada Instagramın öne çıkmasının nedeni son yıllarda platforma eklediği alışveriş özelliklerinin yanı sıra görselliğin daha ön planda olması olabilir.

Gemius'un paylaştığı bültende bu verilerin yanı sıra markalara görünürlük konusunda araçlar sunulduğunu da belirtelim. Gemius’un adserverı GDE ücretsiz olarak görünürlük metrikleri sunarken, fark yaratacak kreatif seçenekleriyle markaların reklamlarının tüketici için daha çekici olmasına katkıda bulunuyor. Bu kapsamda Multi Rotation Cuboid ile reklamınızı 6 farklı yüzde tüketicilere gösterebildiğinizi belirtelim. Ürünü incelemek isteyenler demogde.com.tr üzerinden ürüne ulaşabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.