Bird, Alman rakibi Circ'ü satın almaya hazırlanıyor.

Bird'in bu satın alma ile Avrupa pazarında lider pozisyonda olan rakibi Lime'ı yakalayabileceği ön görülüyor.
Bird, Alman rakibi Circ'ü satın almaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Sequoia Capital liderliğinde önemli bir yatırım alan Bird, değerlemesini 2,5 milyar dolara çıkarmıştı. E-scooter pazarı büyümeye devam ederken, Kaliforniya'nın öncü e-scooter girişimi Bird de yeni pazarlara giriş yapmak için Circ'ü satın almaya hazırlanıyor.

Bu arada Circ'ün kurucu ortağı Lukasz Gadowski'nin aynı zamanda Delivery Hero'nun da kurucu ortağı olduğunu belirtmekte fayda var. Büyümesini devam ettirmek için yatırım almakta zorlanan Circ'ün, bir süredir alıcı arayışında olduğunu da hatırlatalım.

Şimdilik satın alma görüşmeleri devam ederken, Bird'in bu satın alma ile Avrupa pazarında lider pozisyonda olan rakibi Lime'ı yakalayabileceği ön görülüyor. Aynı şekilde Bird'ün Circ'ü satın alması, yatırımcıların uzun süredir beklediği konsolidasyonun başlangıcını da tetikleyebilir. Bu ayın başında dünya genelinde 12 şehirdeki faaliyetlerini durduran Lime 100 çalışanını da işten çıkardı. Dolayısıyla Bird'ün bu satın alma ile doğru zamanda adım atacağını söyleyebiliriz. 

Anlaşma detayları henüz kesinleşmemiş olsa da Bird'ün Avrupa operasyonlarını Circ'le birleştireceği tahmin ediliyor. Satın alma rakamının ise Circ'ün değerlemesini 1 milyar doların üzerine taşımayacağı konuşuluyor. Dolayısıyla  girişimin yakın zamanda unicorn statüsüne erişmesi mümkün olmayabilir. Şu an sadece görüşme aşamasında olan ikilinin, anlaşmaya varmaması da olası. Bird ve Circ'ün konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini de belirtelim. 

Flash ismiyle taınan berlin merkezli Circ, 55 milyon Euro yatırım alarak operasyonunu iki yılda onlarca şehire yaymayı başardı. Yine de Gadowski'nin 13 milyar dolar değerindeki Delivery Hero'da yakaladığı başarıyı e-scooter pazarında henüz yakalayamadığını söyleyelim. 

Aynı zamanda Latin Amerika'daki bir scooter girişimi olan Grow'ın yatırımcısı olan Gadowski, sahip olduğu Team Europe yatırım sermayesi şirketi sayesinde uçan taksi girişimi Volocopter dahil olmak üzere  birçok şirketi destekledi. 

Geçen yıl boyunca Almanya, Avusturya, İtalya ve Fransa ile Orta Doğu, Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri arasında hızlı ve maliyetli bir genişleme yakalayan Circ, son aylarda genişlemesini durdurmak zorunda kaldı. Şirket, geçen yıl Scooter kullanımının düşme eğilimi gösterdiği kış sezonundan önce onlarca çalışanını işten çıkarırken, finansal olarak Tier ve Voi gibi Avrupa rakiplerinin gerisinde kaldı.

Avrupa'daki rekabet ise her biri on milyonlarca euro yatırım alan Dott ve Wind de dahil olmak üzere birçok scooter girişiminin varlığıyla iyice kızıştı. 

Bu noktada Bird'ün Avrupalı bir girişimle ortaklık ederek Avrupa şehirlerinden işletme ruhsatı kazanma şansını artıracağını umduğunu belirtelim. Hatta şirket, Circ ile görüşmeleri daha ciddi hale gelmeden önce anlaşmaya varabilmek umuduyla Avrupa'daki diğer scooter girişimlerine de yaklaşmıştı. Daha önce tıpkı Lime gibi Türkiye pazarına giriş yapmaya hazırlanan Circ, Bird tarafından alınırsa, yeni pazarlara açılma durumunun ne olacağı da merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.