Netflix Rise of Empires: Ottoman ilk bölüm incelemesi

Netflix'in Türkiye ve Osmanlı odağındaki yeni projesi olan Rise of Empires: Ottoman'ın ilk bölümünü izleme imkanı yakaladık.
Netflix Rise of Empires: Ottoman ilk bölüm incelemesi

Geçtiğimiz Aralık ayında Netflix Türkiye’nin ikinci orijinal içeriği olan Atiye dizisinin ilk 3 bölümünü izleyip sizler için değerlendirmiştik. Bugün ise Netflix'in Türkiye ve Osmanlı odağındaki yeni projesi olan Rise of Empires: Ottoman'ın ilk bölümünü izleme imkanı yakaladık.

24 Ocak tarihinde yani yarın Netflix'te yayınlanacak olan Rise of Empires: Ottoman, 6 bölümden oluşacak. Bu haberimizde ise odağımıza dizinin ilk bölümünü alacağız. Öncelikle Rise of Empires: Ottoman'ın tam anlamıyla bir dizi olmadığını belirtelim.

Türk oyuncuların İngilizce ile imtihanı

Dizi ve belgesel türleri arasında bir yapım olan Rise of Empires: Ottoman, dizi sahnelerinin yanı sıra bir anlatıcıya ve alanında uzman tarihçilerin bilgiler verdiği sekanslara sahip. Oyuncu kadrosunun neredeyse tamamı Türk oyunculardan oluşuyor fakat maalesef dizinin orijinal dili İngilizce. 

Rise of Empires: Ottoman dizisinin direkt olarak Netflix Türkiye'nin işi olmadığını belirtelim. Tam da bu nedenle dizinin oyuncuları Türk olsalar da dil İngilizce kullanılmış. Dizide Türkçe dublaj seçeneği de mevcut fakat oyuncuların kendilerine Türkçe dublaj yapmaları açıkçası kulağa pek de hoş gelmiyor.

Dizinin başrollerinde ise Cem Yiğit Üzümoğlu, Selim Bayraktar, Birkan Sokullu, Osman Sonant ve Tuba Büyüküstün yer alıyor. İlk bölümün yönetmenliğini ise Emre Şahin üstleniyor. Türkçe dublaj seçeneğindeki anlatıcının ise Halit Ergenç tarafından seslendirildiğini de ekleyelim. Dizinin yapımcılığını ise Karga Seven ve STX Entertainment üstleniyor.

Tarih odaklı dizi ve belgesel sevenler için başarılı alternatif

Dizide hem yurt dışından hem de Türkiye'den alanında uzman pek çok önemli ismi de görüyoruz. Prof. Dr. A.M Celal Şengör ve Dr. Emrah Safa Gürkan dizide yer alan uzmanlardan. Adından da anlaşılabileceği üzere Osmanlı İmparatorluğunun yükselişini anlatan dizi, ilk bölümünde İstanbul'un fethine odaklanıyor.

İlk bölümde henüz 19 yaşında genç bir şahzade olan Fatih Sultan Mehmet'in tahta geçişini izliyoruz. Tahta geçmesinin ardından gözünü İstanbul'a yani o dönemki ismi ile Konstantinopolis'e diken Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşatmak için hazırlıklara başlıyor.

Osmanlı'nın siyasi yapısından tutun da ordu yapısına kadar pek çok önemli bilgi veren ilk bölüm, Osmanlı ordusunun Konstantinopolis surlarına dayanması ile noktalanıyor. Dizide yer alan oyunculukların oldukça başarılı olduğunu da paylaşalım.

Özellikle dizi devam ederken araya tarihçilerin girip önemli bilgiler paylaşması dizinin belgesel havasını artırıyor ve çok güzel bir tat katıyor diziye. Dizinin çekim kalitesinden tutun da kostümlere kadar global bir iş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Sadece ilk bölümü izleyerek bile bunu anlamak mümkün. İlk bölümde yer alan küçük savaş ve ordu sahnelerinin kalitesi bu durumu gözler önüne seriyor. Netflix Türkiye'nin elinden çıkan işlere baktığımızda Rise of Empires: Ottoman'ın görsel kalite olarak çok daha yukarıda olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle tarihi dizi ve belgesel seven kullanıcılar için oldukça başarılı bir alternatif olan Rise of Empires: Ottoman dizisinin devamını merakla bekliyorum. Biraz Netflix'ten bahsedecek olursak şirketin EMEA Bölgesinde platforma yeni katılan ücretli abone sayısının ABD ve Kanada'dakinden fazla olduğunu geçtiğimiz Aralık ayında sizlere aktarmıştık. Abone sayısının başka bölgelerde ABD ve Kanada'dakinden daha hızlı artıyor olması şirketin içerik politikasını da şekillendiriyor.

Bu artış sayesinde Netflix, ABD ve Kanada dışından pek çok orijinal içerikle de karşımıza çıkıyor. Son olarak 6 bölümden oluşan mini dizinin 24 Ocak yani yarın itibari ile Netflix'te yayınlanacağını da tekrar hatırlatalım. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.