Asya'da popüler olan canlı yayın alışverişi trendinin Türkiye'deki etkisi nasıl olacak?

TV üzerinden ürün satışı e-ticaretle birlikte canlı yayınlar üzerinden minimum insan kontağı ile alışverişe dönmeye başladı. Asya'da yaygınlaşan canlı yayın satışlarının influencer'ların da etkisiyle daha geniş coğrafyalara yayılması bekleniyor.

Günümüzde video yayın ve içerik üretiminin yükselişiyle dijital ticaretin sınırları giderek genişliyor. Canlı yayınlar üzerinden alışveriş de önümüzdeki dönemlerde sıklıkla duyacağımız trendlerden biri olacak. Çin başta olmak üzere Asya’da uygulanan bu yöntemle 2015’te 1.8 milyar $'lık satış hacmine ulaşılırken 2020 yılında sadece Çin’de 16 milyar $’a çıkması bekleniyor. 

Asya’daki e-ticaret pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran Alibaba'nın bir başka online alışveriş platformu olan Taobao’da canlı yayın alışverişi birkaç senedir kullanılmakta. 2019'daki Bekarlar Günü'nde 100.000’den fazla çevrimiçi mağazanın canlı yayın alışverişi özelliğini kullandığı etkinlikte Alibaba’nın açıkladığı rakamlara göre yapılan canlı yayınlardan % 32 oranında satışa dönüşüm yakalandı. Yaklaşık 3 milyar $'lık satışa ulaşan bu canlı yayınlar toplam satışların %7.5’ini kapsamakta; ilerleyen dönemlerde büyümeyle birlikte Alibaba'ya yeni bir gelir ve kar getiren bir kanal olabilir. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.