Fransa'nın dijitalden sorumlu bakanı Cédric O tarafından birkaç hafta önce ve girişimlerde çalışanların sahibi olduğu hakların korunmasına yönelik olarak açıklanan program, genişleyerek Fransa'nın izleyeceği bir politika haline geliyor. 2020 yılı içerisinde Fransa'da teknoloji odaklı şirketlerde farklı pozisyonlarda 25 binden fazla iş yaratılması hedefleniyor.
Bununla birlikte en önemli gelişme, girişimler için çalışan ve hisse opsiyonları bulunan çalışanların haklarının korunması. Fransa'da BSPCE (Bons de Souscription de Parts de Créateur d’Entreprise) olarak anılan sistemle birlikte çalışanların sahip olduğu hisselerin haklarının korunmasına yönelik adımlar atılıyor. Kısacası girişim yatırım yaptığında ve çalışanlara hisse tahsis edilmesi durumunda, VC'nin belirlediği değerler esas alınmayacak. Böylece yatırımcılar, dağıtılan hisselerin değeri üzerindeki kontrolünden ziyade, çalışanların elinde bulunduğu hisselere ayrı bir hesaplama yöntemi ve değer biçme yöntemi izlenebilecek. Örneğin Seri A yatırımından sonra girişimde işe başlayan birisinin hisse opsiyonu, düşük değerden hesaplanamayacak. Böylece çalışanların sahip olduğu ve elinde bulundurduğu hisselerin değerini kaybetmesi söz konusu olmayacak.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, World Economic Forum'da açıkladığı yeni program da, Fransa'nın bundan sonra girişimcilere yönelik takınacağı yeni tavrın önemli bir göstergesi olarak tarihe geçti. Doğrusunu söylemek gerekirse, Fransa artık daha startup dostu bir ülke hale geliyor.
Fransa'nın yeni politikası girişimcilere ve girişimlerde çalışanlara kolaylık getiriyor. Bunlardan bir diğeri de, merkezi Fransa'da olmayan, yabancı girişimlerde stok opsiyonuna sahip olunamaması kuralının kalkması. Artık Fransa merkezli çalışanlar, şirket Fransa'da olmasa bile hisse senedi opsiyonu alabilecek.
French Tech Visa konusunda da önemli gelişmeler yaşanıyor. Fransa geçtiğimiz yıl duyurduğu bu yeni vize türüyle birlikte, yetenekleri Fransa'ya getirecek. Fransa'da ofisi bulunan yabancı şirketler, hızlı vize ile birlikte başka ülkelerden çalışanları şirket bünyesine daha çabuk şekilde katabilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap