Tarımı kente taşıyarak, yarının toplumlarını sürdürülebilir ve temiz üretim ile besleyebilmeyi hedefleyen Vahaa, dikey tarım çözümleri ile dünyanın her yerinde, iklimden bağımsız olarak yılın 365 günü üretim yapılabilmesini hedefleyen bir akıllı tarım girişimi olarak karşımıza çıktı.
2019 yılının başında Yunus Emre Boyacıoğlu ve Nehir Gülşen tarafından geliştirilen Vahaa, şu an için 10 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Vahaa'nın kullandığı hidroponik yetiştirme yöntemi ve IoT teknolojisini birleştiren iklimlendirilmiş modüler üniteler, mobil uygulama aracılığıyla yönetilebiliyor ve taşınabilir özelliğiyle müşterilerine marul, roka, çilek, domates gibi ürünleri yerinde üretim imkanı veriyor.
Böylece taze ürüne erişimi kolaylaştıran Vahaa, kimyasal içermeyen üretimle besin değeri yüksek, temiz gıdaya erişim de sağlıyor. Vahaa tarafından paylaşılan bilgilere göre hidroponik tarımla geleneksel tarıma oranla yüzde 95 oranında daha az su kullanarak, 10-30 kat daha fazla hasat alınabiliyor.
Özellikle yurt dışında dikey tarım alanında pek çok rakibe sahip olan Vahaa, kendi kendine yetebilen (self-sustainable), enerji bağımsız üniteler ile maksimum verimi elde ederek rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Şu ana kadar herhangi bir yatırım almayan Vahaa, müşterilerinden ünitenin kurulumunu, kirasını ve mobil uygulamayı kapsayan sabit aylık üyelik bedeli alıyor. Vahaa'nın müşteriler ve tedarikçiler arasındaki satış işlemlerinden komisyon aldığını da ekleyelim.
Ürettikleri her ürünün bir öncekinden daha iyi olması amacıyla, IoT ile veri analizine odaklı prediktif metodlar üzerinde çalışan Vahaa, Türkiye pazarında ticarileştikten sonra Avrupa’ya ve iklimsel olarak dezavantaja sahip, dışa bağımlı Körfez Bölgesi’ne açılmayı da hedefliyor. Son olarak Vahaa'nın Workup Girişimcilik Programı’nın 6. dönemine seçilen 14 girişimden biri olduğunu da ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap