Turkcell yapay zeka ilkelerini açıkladı

Yapay zeka konusunda önemli açıklamalar yapan Turkcell, yapay zeka ilkelerini paylaştı.
Turkcell yapay zeka ilkelerini açıkladı

Turkcell'in yerli e-posta servisi olarak karşımıza çıkan YaaniMail'in geçtiğimiz Aralık ayında düzenlenen toplantı ile resmen tanıtıldığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise yapay zeka konusunda önemli açıklamalar yapan Turkcell, yapay zeka ilkelerini paylaştı.

Turkcell, yedi maddelik Yapay Zeka İlkeleri ile iş süreçlerinde de kullandığı ve geliştireceği teknolojilerin etik ve sorumlu şekilde kullanılacağına dair taahhütlerini açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre Turkcell'in Yapay Zeka İlkeleri “Çevre ve İnsan Odaklıyız”, “Profesyonel Olarak Sorumluyuz”, “Veri Gizliliğini Gözetiriz”, “Şeffafız”, “Güvenliği Esas Alırız” “Adil Davranırız”, “Daha İyi Bir Gelecek için Paylaşır ve İş Birliği Yaparız” başlıklarını taşıyan yedi maddeden oluşuyor.

Yurt dışında yer alan önemli kurum ve üniversitelerin yapay zeka ilkelerini geçtiğimiz dönemlerde açıkladığını da ekleyelim. Hatırlatmak gerekirse OECD, geçtiğimiz Haziran ayında uluslararası yapay zeka ilkelerini açıklamıştı. 

Turkcell, ilkelerin yeni ürün ve teknolojilere bağlı olarak ilkelerin geliştirilebileceğini ve edinilen tecrübelerin yine insanlık yararına bir kazanım olarak kullanılacağını da belirtti. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk ve Yeni Teknolojiler Hukuku Yöneticisi Gökçe Çobansoy Hızel’in de katıldığı toplantıda Turkcell’in geliştirdiği yapay zeka uygulamalarından örnekler de yer aldı.

Yapay zekanın bir çocuk olduğunu ve ona iyiliği öğreteceklerini dile getiren Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, yapay zekanın, ne verilirse onu öğrenen bir çocuk gibi düşünülmesi gerektiğini belirterek Turkcell olarak ona iyiliği, insanlığa faydalı şeyleri öğreteceklerine dair söz verdiklerini de paylaştı.

Yapay zeka alanında alınacak çok yol olduğunu ve köklü değişimler göreceğimizi de paylaşan Yiş, yapay zekanın hem müşterilerine hem de tüm dünyaya iyilik getirmesi için, açıkladıkları ilkelerden sapmadan çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Turkcell Yapay Zeka İlkeleri

  • Çevre ve İnsan Odaklıyız

Yapay zeka çözümlerimizi insan onuruna, temel hak ve özgürlüklere saygılı olarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlayarak ve daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak amacıyla geliştiririz.

  • Profesyonel Olarak Sorumluyuz

Yapay zeka çözümlerimizin sosyal refaha ve kamu yararına katkısını gözetiriz. Geliştirilen teknolojiden kimin sorumlu olacağını ortaya koyarız. İnsan kontrolünde ve denetiminde olmasına ve ilgili tarafların geri bildirimlerine açık olmasına özen gösteririz.

  • Veri Gizliliğini Gözetiriz

Kişisel verilerin korunması için gerekli tedbirleri alırız. Kişisel verilerin işlenmesi konusunda Turkcell Gizlilik Politikası’na uyarız.

  • Şeffafız

Ölçütlerimizin, süreçlerimizin ve teknolojilerimizin doğurabileceği sonuçların öngörülebilir, açıklanabilir olmasını hedefleriz.

  • Güvenliği Esas Alırız

Yapay zeka çözümlerimizin kötüye kullanımını önlemeyi amaçlar, güvenlik testlerine tabi tutarak olası riskleri tespit etmeyi ön planda tutarız.

  • Adil Davranırız

Ayrımcılık yapmayız; eşitlik ilkesi çerçevesinde kapsayıcı şekilde hareket ederiz.

  • Daha İyi Bir Gelecek için Paylaşır ve İş Birliği Yaparız

Yapay Zeka teknolojileri ile ilgili tecrübelerimizi daha iyi bir gelecek için paylaşır, iş birlikleri için heyecan duyarız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.