5G beklentileri mobildeki deneyimden farklı sektörlerdeki yeniliklere doğru genişliyor

5G sadece mobil cihazlar için değil farklı sektörlerde de gelişime katkı sağlayacak. Cloud gaming, bağlantılı araçlar ve giyilebilir cihazlarda sıklıkla duyduğumuz 5G ilintili yenilikler bankacılık sektöründe de farklılık yaratabilir.

Dünyadaki en büyük üreticilerden biri olan Samsung'un CES 2020'de yeni bir akıllı telefon tanıtmak yerine 5G bağlantılı cihazlarında PC, tablet ve araç teknolojilerine daha çok yer verdi. CES'deki diğer operatör ve servis sağlayıcıları da düşündüğümüzde 5G ile ilgili heyecan verici çok fazla gösterim yapmadığı için eforların GSMA Mobile World Congress'e saklandığını tahmin etmekle birlikte 5G'nin sadece akıllı telefonlar yerine farklı cihazlarda kullanımının gösterilmesi sektörün büyümesine yardımcı olacak gibi görünüyor. 

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Qualcomm'un Başkanı Cristiano Amon'a göre 2020 sonunda 200 milyon 5G kullanıcısı olacak. Cep telefonu penetrasyonunun doyuma ulaştığını düşündüğümüzde büyümenin akıllı telefonlardan değil diğer cihazlardan olacağını tahmin etmekteyiz. Türkiye'de 2016'dan bu yana yaklaşık %47'lik büyüme ile 76 milyona ulaşan LTE abonelerinin kur farkından doğan artışlara karşılık cihaz değişikliği kampanyaları ve operatörlerin yeni tarifeleriyle 3G'dekine benzer geçiş süreci olacaktır. Mevcut abonelerin 5G'ye geçerek abone sayısı açısından neredeyse sabit kalacağı düşünüldüğünde farklı alanlara yatırım yaparak network gelişmesi yaşanacaktır. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.