Zomato, İstanbul'un 2019'daki yeme içme trendlerini açıkladı

Dünyanın 24 ülkesinde 1.5 milyonun üzerinde mekanın özelliklerini paylaşan Zomato, İstanbul’da bulunan 31 bin’i aşkın mekanın bilgilerini Z-Raporu ismindeki yeme içme trend rehberinde paylaştı.
Zomato, İstanbul'un 2019'daki yeme içme trendlerini açıkladı

Mekan keşif platformunda  İstanbul’da bulunan 31 bin 268 mekanın içeriklerine, menü bilgilerine ve kullanıcı deneyimlerine yer veren Zomato, 2019'un Z raporunu paylaştı. Raporda  mekanlar ve kullanıcı aramalarıyla ilgili ilgi çekici verilere yer veren Zomato, adeta şehrin yeme içme haritasını çıkardı. 

2019 yılında yeni açılan restoran sayısı 13 bine yaklaşırken, vegan ve vejetaryen restoran sayısının 653’e ulaşması  dikkat çekiyor. 31 bin 268 mekanın üçte birinde internet bağlantısı olması ise, restoranların da dijitalleşen dünyaya ayak uydurduğunu gösteriyor. 

İSTANBUL YEME İÇME HARİTASI

Zomato’da, foodie ismini alan kullanıcıların 2019 yılı boyunca ağırlıklı olarak Etiler, Akaretler, Taksim, Anadolu Hisarı ve Galata gibi şehrin tanınmış semtlerinde mekan araması gerçekleştirdiği gözlemleniyor. 

Bu bölgelerde ön plana çıkan mutfakların İstanbul’un çeşitliliğini gösterdiğini söyleyebiliriz. Öte yandan son dönemin öne çıkan bölgelerinde et restoranlarının sıklığıyla liderliği eline aldığını ekleyelim.  durumda. Ardından ise sushi, meyhane ve kebap İstanbul’un geniş kültüre sahip sakinlerinin yeme içme alışkanlıklarındaki çeşitliliği gösteriyor.  Son dönemin popüler mutfakları arasında humus ve falafel gibi lezzetleriyle Türk damak tadına yakınlığıyla bilinen Lübnan mutfağı yer alıyor.

Zomato, raporunda İstanbulluların kahvaltıya, burger, kebap, sushi yemeye ve eğlenmeye en çok nereye gittiğini de arama trendlerine göre sıralandırıyor. Zomato kullanıcıları özel günlerde ise birbirinden farklı lokasyonları tercih ediyor.

Sevgililer Günü’nde sırasıyla Taksim, Akaretler, Etiler, Galata ve Bebek’te mekan araması yapan Zomato kullanıcıları, Anneler Günü’nde Levent, Etiler, Şenlikköy, Salacak ve Anadolu Hisarı’nı, Ramazan’da ise Etiler, Anadolu Hisarı, Akaretler, Taksim ve Beylerbeyi’ni tercih ediyor.

31 bini aşkın mekan bilgisini inceleyen Zomato, bölgelere göre mekan türlerinde de farklılıklar gözlemliyor. Rapora göre, Taksim’de barlar ön plana çıkarken, Etiler’de kebapçılar, Arnavutköy’de balıkçılar, Beşiktaş’ta ise kahvaltıcıların yoğunluğunun dikkat çektiğini söyleyelim. 

En pahalı ve en uygun restoranlar Avrupa yakasında

Platformunda mekanların menü bilgilerinin yanı sıra ortalama iki kişilik fiyatlarını da paylaşan Zomato, raporda İstanbul’un en uygun fiyatlı ve en pahalı mekanlarının bulunduğu bölgelere de yer veriyor. Buna göre, İstanbul’un en pahalı restoranlarının bulunduğu bölgeler Nişantaşı, Cihangir, Karaköy, Etiler ve Ortaköy olarak kendini gösteriyor. 

İstanbul’un en uygun fiyatlı mekanlarının bulunduğu bölgeler ise Küçükçekmece, Esenler, Bağcılar, Kaynarca ve Güngören oluyor.

Aylara göre yemek trendleri değişiyor

2019 yılı boyunca ay ay kullanıcı aramaları incelendiğinde, Ocak ayında tatlıcı, Şubat ayında meyhane, Mart ayında ise çiçek kafe öne çıkıyor. Nisan ayı itibariyle sırasıyla et restoranları ve kebapçılar liderliği elinde tutuyor. Eylül ayında ise liderlik burgerci aramasına geçiyor. 2019 yılının son çeyreğinde en çok aranan restoranlar arasında Lübnan mutfağının öne çıktığını ekleyelim. 

2019’un ilkleri 

Zomato raporunda,  2019 yılında yeme içme alışkanlıklarında kendini gösteren yeniliklere de yer veriyor. Havai Mutfağ 2019'da ilk defa İstanbul’a gelirken, pilav arabalarının yavaş yavaş mekanlara dönüştüğünü görüyoruz. 

Kokoreç, midye gibi lezzetleri içeren sokak lezzetleri 2019 yılı içerisinde daha fazla öne çıktığını da belirtelim. Bunun yanı sıra mekanların 2019'da freelance ve evden çalışma kültürüne uyum sağladığını söylemek mümkün. Zomato'nun raporuna göre çalışmaya uygun mekan sayısı 2019 yılında artış gösteriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.