Çalışanlarına iPhone verdiğini hatırlayan San Francisco, yüz tanıma yasağında değişiklik yaptı

San Francisco hükümeti, böyle bir yasağı yayına aldıktan sonra kendi çalışanlarına iPhone verdiğini ve bu iPhone'larda FaceID özelliği olduğunu hatırladı.
Çalışanlarına iPhone verdiğini hatırlayan San Francisco, yüz tanıma yasağında değişiklik yaptı

Dünyanın her yerinde jükümetlerin teknolojiyle aralarındaki uçurumu görmeye fazlasıyla alışkınız; bu yüzden okuduğumuz ya da izlediğimiz şeyler artık bizi şaşırtmaz hale geldi. Zira her geçen gün birbirinden farklı olaylarla karşılaşıyoruz. Son olarak ABD'den gelen bir haber, tüm dünyada kafaların karışık olduğunu gözler önüne seriyor. 

San Francisco, polis tarafından yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasaklayan ilk şehir oldu. Buraya kadar bir sıkıntı olmasa da olay bundan sonra başlıyor. Aynı San Francisco hükümeti, böyle bir yasağı yayına aldıktan sonra kendi çalışanlarına iPhone verdiğini ve bu iPhone'larda FaceID özelliği olduğunu hatırladı. Akabinde ise yasaları değiştirmek için kolları sıvamaya başladı. San Francisco’nun yerel denetim kurulu, yasada değişiklik yapmak için oy kullandı. Böylece, çalışanlar telefonlarının kilidini açmak için isteğe bağlı bir özellik olan FaceID’yi kullanabilecekler ve San Francisco hükümetinin çalışanları herhangi bir yasağı delmiş olmayacaklar.

Apple'ın FaceID'si uyumlu cihazlardan silinemiyor ve herhangi bir şekilde kaldırılamıyor. Bu yüzden özelliği kapatmak bile hükümeti sorumlu bırakabilirdi, ancak değişen yasayla böyle bir sorun yaşanmayacak gibi duruyor. Ancak yüz tanıma yasağı hala geniş ölçüde geçerli. Devlet kurumları, söz konusu cihaz mevcut olduğu sürece yüz tanıma teknolojisine sahip ürünleri alabiliyor ve dağıtabiliyorlar, yüz tanıma özellikleri silinemiyor ve değişikliğe göre ürün için geçerli bir alternatif bulunmuyor.

Yüz tanıma yasağının bulunduğu tek şehir San Francisco değil. ABD'de Oakland, Brookline ve Somerville'de de bu yasak mevcut. Ancak bazı şehirler, şu anda yaygın olan bir teknolojiyi yasaklamak için bazı istisnalar yapıyor. Brookline'ın geçtiğimiz hafta onaydan geçen yasağı, şehir yetkilileri tarafından kullanılan kişisel cihazlar için özel istisnalar içeriyor. Bu da hem Apple'ın FaceID'sini hem de Facebook'ta fotoğraf etiketleme özelliklerini kapsıyor.

San Francisco’nun yüz tanıma yasağındaki değişiklik ise Denetleme Kurulu’nun resmi internet sitesine göre, belediye başkanı London Breed tarafından yürürlüğe girmeden önce gözden geçirilecek. Sonuç ise buna göre belli olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.