Harbour Air, elektrikli uçağıyla ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi

Kuzey Amerika merkezli deniz uçağı operatörü Harbour Air ile Avustralya merkezli elektrikli uçak firması magniX işbirliği ile ortaya çıkan elektrikli uçak dünyanın ilk ticari uçuşunu başarıyla gerçekleştirildi.
Harbour Air, elektrikli uçağıyla ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi

Kanada'da faaliyet gösteren Harbour Air isimli deniz uçağı şirketi, elektrikli uçakla ilk ticari uçuşu gerçekleştirmeyi başardı. Test uçuşları ile birlikte yapılmaya başlanan ticari uçuşlar, elektrik motorlu uçakların geleceği açısından büyük önem taşıyor. Günümüz ticari uçuşlarında uçak motorlarının çevre zararı ve karbon salınımı azımsanmayacak ölçüde. Yakın gelecekte elektrik motorlu uçakların yaygınlaşması ve ticari uçuşlarda daha fazla kullanılması gündemde olacak. Harbour Air'in gerçekleştirdiği uçuşlar ise, bu yeni gidişatın ilk önemli adımlarından.

Harbour Air, Avustralya merkezli elektrik motorlu uçak girişimi magniX ile işbirliği gerçekleştiriyor. 6 kişi kapasiteli Kanada yapımı DHC-2 de Havilland Beaver uçağı ile gerçekleştirilen uçuşta modifiye edilmiş bu özel uçak kullanılıyor. Normalde klasik pervane motorlu bu uçak, magniX tarafından geliştirilen magni500 elektrikli motorunu kullanacak şekilde yeniden dizayn edilmiş. Bu motor 750 beygir güç (560kW) üretebiliyor ve uçağı havalandırmaya ve uçurmaya yetiyor. Bu özel elektrikli motor, bu yılın yaz aylarında Paris Air Show'da duyurulmuş ve oldukça ilgi çekmişti.

Richmond'da Fraser nehrinden havalanan uçak, başarıyla gerçekleştirdiği uçuşun ardından tekrar suya iniş gerçekleştirdi ve elektrikli uçak motorlarının geleceğiyle ilgili umutları da arttırdı. Hemen aşağıdan izleyebileceğiniz ilk uçuş videosunda göründüğü üzere, elektrik motorlu uçakların gürültüsü bugünkü motorlu uçakların yanında neredeyse yok denecek kadar az. Bunun yanı sıra daha çevre dostu olması da cabası.

Harbour Air'in kurucusu ve CEO'su Greg McDougall, aynı zamanda bu tarihi uçuşu gerçekleştiren pilot olarak uçakta yer alıyordu. Kendisine göre bu inovasyon, havacılık ve deniz uçağı sektörünü değiştirecek. Şimdilik elektrikli motorların kapasiteleri kısıtlı olsa da, yakın gelecekte bugün yapılan ticari uçuşlarda kullanılan jet yakıtlı motorların yerini elektrikli motorların yer alması da gelecekte büyük bir olasılık olarak göze çarpıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.